Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Libaerőleves zsemlegombócokkal (Udvaros Dorottya - Hal a tortán)

Hozzávalók 6-8 személyre: Leves: Egy egész liba/vagy a mell kivételével bármelyik része a libának+aprólék, 2 fej vöröshagyma, póréhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma és leveszöldségek  (répa, fehérrépa, petrezselyem), só, bors

Egy nagy edénybe beletesszük a megmosott, feldarabolt, zsírmentes libarészeket, és az aprólékot. Felöntjük vízzel, majd beletesszük a zöldségeket. Sóval, borssal ízesítjük. 3-4 órán keresztül gyöngyözve főzzük.

Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, beletesszük a petrezselymet, és még 10 percig főzzük. Folyamatosan kóstolgatva utána ízesítünk sóval, borssal, ízlés szerint egy csipet szerecsendióval.

 

Gombócok: 2 zsemle,1dl tej, zsemlemorzsa, 1 tojás, só, egy kanál libazsír

A két zsemlét összetépkedjük apró darabokra. Pici tejjel meglocsoljuk, hogy megszívja magát. Sózzuk, majd ráütjük a tojást. Összegyúrjuk, hozzáadjuk a zsírt, majd 2-3 evőkanál zsemlemorzsát is beleszórunk. Ízlés szerint keverhetünk hozzá apróra vágott metélőhagymát is. Jól összegyúrjuk, ha az állaga már nem folyós és gombócokká gyúrható, akkor jó. Ha nem áll össze, tegyünk bele még egy kevés zsemlemorzsát. De ne legyen kemény!

Kis gombócokat gyúrunk belőlük, majd lobogó forró, sós vízben, pár perc alatt kifőzzük őket.

Szicíliai dinnyekehely

Hozzávalók 4 személyre: 600g görögdinnye, 500g sűrű natúr joghurt, 3 evőkanál barnacukor, őrölt fahéj, 4 evőkanál durvára vágott pirított mandula, friss mentaág

A jól behűtött dinnyét szabadítsd meg a héjától és a magoktól, majd vágd megközelítőleg egyforma nagyságú darabokra.

A szintén hideg joghurtot öntsd egy tálba, keverd hozzá a cukrot és a kis darabokra vágott mentalevelet. A krém felét oszd el négy üvegpohárban, szórj a tetejére egy csipet fahéjat és egy fél evőkanál pirított mandulát, majd kerüljön rá néhány dinnyekocka.

Erre rétegezz ismét joghurtot, fahéjat, mandulát és dinnyét, a tetejére pedig tegyél egy-egy mentalevelet.

Póréhagymás csirkemell paradicsomszószban

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemellfilé, 2 ek. olívaolaj, 2 póréhagyma (30 dkg), 2 ek. paradicsompüré, 2 dkg étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma, só, 40 dkg főtt rizs

Elkészítése:

A megmosott póréhagymát apróra felkockázzuk.

A húst szintén kockára vágjuk. Hozzáadjuk a pórét, megsózzuk, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Ha szükséges, időnként adhatunk még hozzá kevés langyos vizet.

Az étkezési keményítőt kikeverjük a paradicsompürével és langyos vízzel, hogy egy sűrű szószt kapjunk. A párolt húsra öntjük, és 5 perc alatt összepároljuk.

Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a főtt rizzsel tálaljuk.

Mézes eperkrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg eper, 5-6 evőkanál méz, 2 doboz epres joghurt, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 1-2 dl narancslé, tetejére: felvert tejszínhab, citromfű levelek, eper
 

Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk.

Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet.

Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel díszítjük.

Szabolcsi töltött káposzta (Szakál Miki - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 nagyobb fej édeskáposzta, 1/2 kg darált hús, előfőzött rizs, 2 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, paradicsomlé (kb. 1 liter)

Egy nagyobb fazékba vizet teszünk forrni.

Az édes káposztát a torzsája mentén bevágjuk rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta, a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani.

Közben kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzzük, míg beszívja a vizet.

A két hagymát apróra vágjuk, majd megfonnyasztjuk, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik.

Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Öntsünk hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni!

A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára tegyük, pakoljuk rá szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat öntsük fel félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlevet is). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, és rákerült a paradicsomos-vizes lé, tegyük rá a fedőt.

Körülbelül másfél-két órán keresztül főzzük, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.

Almás rácsos (Szakál Miki - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10-20 dkg cukor (ízlés szerint), 1 sütőpor, 1 tojás, pici tej vagy tejföl, 80 dkg alma, fahéj, prézli

A lisztet, margarint, 1 ek. cukrot, 1 cs. sütőport, 1 tojást összemorzsoljuk. Ezután adunk hozzá annyi tejfölt, hogy összeálljon.

Ketté vesszük, az egyik felét vékonyra nyújtjuk, akkorára mint a tepsi. Belerakjuk, hintünk rá prézlit.

Az almát lereszeljük, kis fahéjat adunk hozzá. Összerottyantjuk, és a levéből kicsavarva a tésztán elosztjuk.

A tészta másik feléből kis kígyókat gurigázunk és azt rácsszerűen elrendezzük a tetején.

Ezután sütőbe tesszük és megsütjük.

Stíriai metélt (Csonka András - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 16 dkg liszt, 6 tojás, 4 dl tejföl, 50 dkg túró, 5 dkg vaj, citromhéj, vaníliás cukor

A tésztához a túrót a liszttel és 3 tojássárgájával elkeverjük, 2 csomag vaníliás cukorral ízesítjük, és egy csipet sóval, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis lapocskákra szeleteljük, sós vízben kifőzzük.

Közben egy tálban kikeverjük a tojássárgáját a tejföllel, a vajjal, 5 kanál cukorral, kis vaníliával, reszelt citromhéjjal, és az összes tojás kemény habbá vert fehérjéjével, majd mindehhez hozzáöntjük a kifőtt tésztát, és előmelegített sütőben átsütjük.

Disznótoros leves (Győző - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 15 dkg máj, 15 dkg tüdő, 15 dkg szív, 25 dkg csont, 1 fej hagyma, só, fél babérlevél, 20 dkg leveszöldség, 10 dkg kelkáposzta. Rántáshoz: 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, fél citrom leve, 1 dl tejföl

A csontot a megtisztított tüdővel, meg a szívvel két liter vízben feltesszük főni, sóval és babérlevéllel ízesítjük.

Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget meg a kelkáposztát és teljesen puhára főzzük.

Végül belerakjuk a májat is, és még tíz percig forraljuk.

Tálalás előtt a tüdőt meg a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük.

Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk asztalra.

Túrós lepény (Győző - Vacsoracsata)

Hozzávalók: Tészta: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojás sárgája, pici sütőpor, pici tej , 1/2 citrom reszelt héja. Töltelék: 1/2 kg túró, 20 dkg cukor, 3 vaníliás cukor, 4 tojás sárgája, 1 marék liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 pohár tejföl, 4 dl tej, 5 tojás felvert habja

A tésztát összeállítjuk a pici tejjel, vékonyra nyújtjuk, 38 x 22-es vajazott, lisztezett tepsibe tesszük.

A töltelékhez a hozzávalókat sorban összekeverjük. A tésztára öntjük és alacsony hőmérsékleten 60-80 percig sütjük.

Illatos bambuszrügy leves (Falusi Mariann - Vacsoracsata)

Hozzávalók: zöldségkeverék,Thai zöldségkeverék,3 dkg vaj, 1 szál citromfű, lime levél, 5-6 bazsalikom, koriander, kókusztej, babcsíra, kukorica

A zöldségeket vajon megpirítjuk, két pohárnyi vízzel felöntjük, hozzáadjuk a tomyam fűszerkeveréket, amit együtt főzzük 5-6 percig.

Ebbe beleborítjuk a kókusztejet, legutoljára pedig a babcsírát.

A végén lime levet öntünk hozzá.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!