Fagyikehely gyümölcsökkel
Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz mirelit leveles tészta, 2 kg vegyes gyümölcs (pl. sárgadinnye, görögdinnye, nektarin, meggy, cseresznye, eper, málna, kivi, ribizli, stb.), 1 kg fagylalt (pl. vanília, eper, csokoládé, sztracsatella, dió stb.), 1 dl habtejszín, kb. 10 dkg méz vagy cukor ízlés szerint, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál rum vagy narancslikőr, 1 db citrom leve, 1-2 csepp vaníliaaroma
A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra kinyújtjuk és kis méretű, kiolajozott tortaformába fektetve kosárkákat sütünk belőle. Hagyjuk kihűlni.
Közben a gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.
Ha cukrot használunk a sziruphoz, előtte karamellizáljuk. A mézhez vagy a karamellhez adjuk hozzá a citromlevet, a rumot vagy narancslikőrt és a fahéjat. A szirupba forgassuk bele a gyümölcsöket, kb. 1 órát hagyjuk hűtőszekrényben összeérni az ízeket.
A tejszínt verjük kemény habbá, kevés vaníliaaromával ízesítsük.
A tésztakosárkákba tegyünk alulra gyümölcsöt, rá a fagyit és habrózsákat.
Díszíthetjük friss menta vagy citromfű levelekkel.
Tepsis négyévszak falatok Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csirkemell, 70 dkg burgonya, 30 dkg mirelit vegyes zöldség (borsó-kukorica-paprika-zöldbab), 3 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, delikát, bors
A burgonyát meghámozzuk és 0,5 cm-es karikákra vágjuk.
A csirkemellett 1x4 cm-es csíkokra vágjuk, összekeverjük a vegyes zöldséggel, delikáttal és pici borssal.
A tepsit olajjal kikenjük, belerakjuk a krumplit, amit delikáttal ízesítünk, ráöntjük a zöldséges húst.
A tejszínbe belekeverjük a lisztet és az összenyomott fokhagymát, majd a tejfölt beleöntjük a tepsibe, azt alufóliával fedjük és 45-50 percig előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.
Az utolsó 5 percben levesszük a fóliát és 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Rápirítjuk a sajtot és kész.
Párizsi hagymaleves Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg hagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 3 dl marha vagy csirkehúsleves, só, bors, 7 dkg reszelt sajt, 4 vékony baguette szelet, vaj
Megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, majd lassú tűzön kevergetve a vajon aranysárgára fonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a lisztet és egy percig pirítjuk.
Hozzákeverjük a bort, a levest és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk.
A kenyereket megpirítjuk, majd megvajazzuk.
A sajt felével megszórjuk a kenyérszeleteket, a többi sajtot pedig a csészék aljára szórjuk, majd ráöntjük a levest.
A tetejére ültetjük a pirított kenyeret és betesszük a sütőbe, hogy megolvadjon rajtuk a sajt.

Libahúsgombócos sólet Hozzávalók 4 személyre: a sólethez: 1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 l füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kk. bors, 1 kk. majoránna, 1 ek. pirospaprika, 1 csapott kk. só, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 ek. finomliszt; a húsgombóchoz: 1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy, 1 csapott kk. bors, 1 csapott ek. só, 1 kk. majoránna, 1 púpozott kk. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 tojás
Elkészítése:
A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Másnap leszűrjük, és olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk.
A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük, nagy lángon fölforraljuk.
Közben a húst ledaráljuk, az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell, kiegészítjük).
Lefedjük, és a sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 fokon) 2-2,5 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.
Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk.
Epres-meggyes gyümölcsparfé
Hozzávalók: 40 dkg eper (lehet mélyhűtött is!), 25 dkg meggy, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 3 cl mandulalikőr, pici vaníliaaroma
Tisztítsd meg alaposan az epret folyó víz alatt, majd egy villával törd össze.
A cukor felével verd habosra a tojássárgáját, a maradékot pedig keverd el 3 evőkanálnyi vízben, és forrald fel. Tedd bele a megmosott és kimagozott meggyet, majd add hozzá a vaníliaaromát.
Az összetört eperhez keverd hozzá a mandulalikőrt, és forgasd össze a habosra vert tojássárgájával. Ehhez keverd még hozzá a hidegen felvert tejszínhabot, majd a langyosra hűtött vaníliás meggyet is. Vegyítsd bele a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is.
Tedd fagyasztóba 2,5 órára, keverd át habverővel, majd hagyd hűlni további fél órán keresztül.
Ha a parfé elkészült, kanalazd ki, és babapiskótával vagy tejszínhabbal tálald.
Színes csirkemelltekercs
Hozzávalók: 2 egész csirkemellfilé, 12 db szárított paradicsom olajban, 5 dkg megmosott rukkola levél, 15 dkg kék sajt, 10 dkg főtt sonka, 12 szelet száraz olasz sonka, 5 dkg parmezán sajt, só, a sütéshez olíva olaj, 0,5 kg spenót levél, 10 dkg vaj, 3 db mozzarella sajt, só, bors
A csirkemellfilét megmossuk, hat szeletre vágjuk. A szeleteket kiklpfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Rukkolát, sonkát, szárított paradicsomot rétegzünk a kiterített húsokra.
A kockacukor nagyságúra vágott kék sajtot a paradicsom közepébe tesszük úgy, hogy össze tudjuk tekerni a csirkemelleket.
Az így kapott batyukra rátekerjük a sonkát és hústűvel megtűzzük.
A húsokat tepsibe rakjuk és meglocsoljuk olívaolajjal. 220 fokos sütőben 20-25 percig fóliával letakarva sütjük.
A fóliát levesszük, sajttal megszórjuk a megpárolódott csirkebatyukat és még kb. 5 percig 250 fokon hagyjuk a sajtot ráolvadni, megpirulni.
Közben a megmosott spenótot vajon sóval, borssal megfonnyasztjuk, majd belerakjuk az összevágott mozzarellát és készre pároljuk.
A spenótot a tányérra tesszük, a húst kettévágva mellé helyezzük, a csirke levével megöntözzük.
Paradicsomos burgonyakrémleves Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 l paradicsomlé, csokor zeller zöldje, csokor petrezselyemzöldje, csokor bazsalikomlevél, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. olaj, 1 csésze rizs
Elkészítése:
A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízben megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd az egészet botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a fazékba, simára keverjük a tejföllel, és a paradicsomlével, a finomra vágott zöld fűszerek felével ízesítjük, majd 5 percig főzzük, közben folyamatosan kevergetjük.
Amíg a leves fő, a rizst is kevés olajon megfuttatjuk, majd sós vízzel felöntve puhára főzzük és meleg vízzel leöblítjük.
Tálaláskor a leveshez adjuk levesbetétként, majd rászórjuk a maradék zöld fűszert.
Eperszörbet felnőtteknek
Hozzávalók: 8 dkg cukor, 30 dkg eper, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál keserű aperitif (pl.: campari bitter), 1 tojásfehérje, díszítéshez: eper, mentalevél, citromkarika
¼ l vizet a cukorral addig forralunk, amíg a cukor feloldódik, majd hűlni hagyjuk.
A megmosott, lecsöpögtetett és kicsumázott epret a citromlével pürésítjük.
A szirupot és az aperitifet a pürébe vegyítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Lapos, széles tálba öntjük és 8-12 órára a mélyhűtőbe állítjuk. Az első 6-8 órában félóránként megkeverjük.
Közvetlenül a fogyasztás előtt a szörbetet kissé felengedjük. Rúdmixerrel alaposan átkeverjük, majd nyomózsákba töltjük és 4 üveg desszertes kehelybe szétosztjuk.
Eperrel, citromkarikával és mentalevéllel díszíthetjük. Azonnal fogyasztjuk.
Spenótos juhtúróval töltött csirkemell Hozzávalók 8 személyre: 4 db csirkemell filé, 1 db zsemle, 20 dkg juhtúró, 40 dkg tehéntúró, 1/2 kg szeletelt bacon, 1 db póréhagyma, 10-20 dkg spenótlevél, 1/2 fej fokhagyma, só, őrölt bors, őrölt kömény, olivaolaj vagy vaj
Kevés olivaolajon vagy vajon a karikára vágott póréhagymát megdinszteljük, sózzuk, majd hozzáadjuk a megmosott spenótlevelet. Tovább dinszteljük. Rárakunk összeaprított fokhagymát ízlés szerint és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tovább pároljuk, amíg a levelek enyhén össze nem fonnyadnak. Lekapcsoljuk, megvárjuk amíg kihűl egy kicsit.
Közben a zsemlét apró kockákra vágjuk és sütőben megpirítjuk.
Ha kihűlt a hagymás spenót, hozzáadjuk a túrót, juhtúrót, zsemlekockát és egy kevés őrölt köményt. Összekeverjük és kb. fél órát állni hagyjuk.
Amíg a töltelék pihen, a csirkemelleket félbevágjuk, majd vízszintesen vágva vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a lehető legnagyobb szeleteket kapjuk. Kiveregetjük, sózzuk (enyhén, mert a juhtúró is sós), borsozzuk, majd betöltjük a töltelékkel, feltekerjük és bacon-be csomagoljuk.
Tepsibe tesszük, kevés vizet, olajat adunk hozzá és lefedjük fóliával. 20 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük a szalonnákat.
Amennyiben grillen készítjük el az ételt, akkor is érdemes a sütőben elősütni fólia alatt kb. 20 percig, ezután tesszük csak a grillrácsra és folyamatosan forgatva sütjük pirosra.
Köretként burgonyapürét vagy hagymás burgonyarösztit, grillezésnél friss salátát adjunk mellé.
Paradicsomleves Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg paradicsom, 15 dkg tészta, 0,75 liter víz, 0,5 dl étolaj, 1 darab hagyma, 1 csipetnyi só, bors
Elkészítése:
Forró olajon megfuttatjuk a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vagdalt paradicsomot. Utána lazán összekeverjük, és felöntjük a zöldséglevessel.
Ha felforrt, lassú tűzön 10 percig főzzük, majd sóval, borssal, aprított bazsalikomlevéllel és kevés cukorral ízesítjük.
A levesbetéthez a szikkadtabb zsemléket kisebb kockákra vágjuk, majd a forró olajon aranybarnára pirítjuk.
A megfőtt paradicsomlevest forrón tányérokba merjük, és fogyasztás előtt megszórjuk a pirított zsemlekockákkal.
Friss bazsalikomlevéllel díszítjük.
|