Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Fagyikehely gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz mirelit leveles tészta, 2 kg vegyes gyümölcs (pl. sárgadinnye, görögdinnye, nektarin, meggy, cseresznye, eper, málna, kivi, ribizli, stb.), 1 kg fagylalt (pl. vanília, eper, csokoládé, sztracsatella, dió stb.), 1 dl habtejszín, kb. 10 dkg méz vagy cukor ízlés szerint, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál rum vagy narancslikőr, 1 db citrom leve, 1-2 csepp vaníliaaroma

A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra kinyújtjuk és kis méretű, kiolajozott tortaformába fektetve kosárkákat sütünk belőle. Hagyjuk kihűlni.

Közben a gyümölcsöket megtisztítjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.

Ha cukrot használunk a sziruphoz, előtte karamellizáljuk. A mézhez vagy a karamellhez adjuk hozzá a citromlevet, a rumot vagy narancslikőrt és a fahéjat. A szirupba forgassuk bele a gyümölcsöket, kb. 1 órát hagyjuk hűtőszekrényben összeérni az ízeket.

A tejszínt verjük kemény habbá, kevés vaníliaaromával ízesítsük.

A tésztakosárkákba tegyünk alulra gyümölcsöt, rá a fagyit és habrózsákat.

Díszíthetjük friss menta vagy citromfű levelekkel.

Tepsis négyévszak falatok

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csirkemell, 70 dkg burgonya, 30 dkg mirelit vegyes zöldség (borsó-kukorica-paprika-zöldbab), 3 dl tejszín, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, delikát, bors

A burgonyát meghámozzuk és 0,5 cm-es karikákra vágjuk.

A csirkemellett 1x4 cm-es csíkokra vágjuk, összekeverjük a vegyes zöldséggel, delikáttal és pici borssal.

A tepsit olajjal kikenjük, belerakjuk a krumplit, amit delikáttal ízesítünk, ráöntjük a zöldséges húst.

A tejszínbe belekeverjük a lisztet és az összenyomott fokhagymát, majd a tejfölt beleöntjük a tepsibe, azt alufóliával fedjük és 45-50 percig előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük.

Az utolsó 5 percben levesszük a fóliát és 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Rápirítjuk a sajtot és kész.

Párizsi hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg hagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl száraz fehérbor, 3 dl marha vagy csirkehúsleves, só, bors, 7 dkg reszelt sajt, 4 vékony baguette szelet, vaj

Megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, majd lassú tűzön kevergetve a vajon aranysárgára fonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a lisztet és egy percig pirítjuk.

Hozzákeverjük a bort, a levest és a fűszereket. Sózzuk, borsozzuk.

A kenyereket megpirítjuk, majd megvajazzuk.

A sajt felével megszórjuk a kenyérszeleteket, a többi sajtot pedig a csészék aljára szórjuk, majd ráöntjük a levest.

A tetejére ültetjük a pirított kenyeret és betesszük a sütőbe, hogy megolvadjon rajtuk a sajt.

hagymaleves

Libahúsgombócos sólet

Hozzávalók 4 személyre: a sólethez: 1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 l füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kk. bors, 1 kk. majoránna, 1 ek. pirospaprika, 1 csapott kk. só, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 ek. finomliszt; a húsgombóchoz: 1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy, 1 csapott kk. bors, 1 csapott ek. só, 1 kk. majoránna, 1 púpozott kk. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 tojás

Elkészítése:

A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leszűrjük, és olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk.

A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük, nagy lángon fölforraljuk.

Közben a húst ledaráljuk, az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell, kiegészítjük).

Lefedjük, és a sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 fokon) 2-2,5 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.

Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk.

Epres-meggyes gyümölcsparfé

Hozzávalók: 40 dkg eper (lehet mélyhűtött is!), 25 dkg meggy, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 3 cl mandulalikőr, pici vaníliaaroma


Tisztítsd meg alaposan az epret folyó víz alatt, majd egy villával törd össze.

A cukor felével verd habosra a tojássárgáját, a maradékot pedig keverd el 3 evőkanálnyi vízben, és forrald fel. Tedd bele a megmosott és kimagozott meggyet, majd add hozzá a vaníliaaromát.

Az összetört eperhez keverd hozzá a mandulalikőrt, és forgasd össze a habosra vert tojássárgájával. Ehhez keverd még hozzá a hidegen felvert tejszínhabot, majd a langyosra hűtött vaníliás meggyet is. Vegyítsd bele a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is.

Tedd fagyasztóba 2,5 órára, keverd át habverővel, majd hagyd hűlni további fél órán keresztül.

Ha a parfé elkészült, kanalazd ki, és babapiskótával vagy tejszínhabbal tálald.

Színes csirkemelltekercs

Hozzávalók: 2 egész csirkemellfilé, 12 db szárított paradicsom olajban, 5 dkg megmosott rukkola levél, 15 dkg kék sajt, 10 dkg főtt sonka, 12 szelet száraz olasz sonka, 5 dkg parmezán sajt, só, a sütéshez olíva olaj, 0,5 kg spenót levél, 10 dkg vaj, 3 db mozzarella sajt, só, bors

A csirkemellfilét megmossuk, hat szeletre vágjuk. A szeleteket kiklpfoljuk, sózzuk, borsozzuk.

Rukkolát, sonkát, szárított paradicsomot rétegzünk a kiterített húsokra.

A kockacukor nagyságúra vágott kék sajtot a paradicsom közepébe tesszük úgy, hogy össze tudjuk tekerni a csirkemelleket.

Az így kapott batyukra rátekerjük a sonkát és hústűvel megtűzzük.

A húsokat tepsibe rakjuk és meglocsoljuk olívaolajjal. 220 fokos sütőben 20-25 percig fóliával letakarva sütjük.

A fóliát levesszük, sajttal megszórjuk a megpárolódott csirkebatyukat és még kb. 5 percig 250 fokon hagyjuk a sajtot ráolvadni, megpirulni.

Közben a megmosott spenótot vajon sóval, borssal megfonnyasztjuk, majd belerakjuk az összevágott mozzarellát és készre pároljuk.

A spenótot a tányérra tesszük, a húst kettévágva mellé helyezzük, a csirke levével megöntözzük.

Paradicsomos burgonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 1 l paradicsomlé, csokor zeller zöldje, csokor petrezselyemzöldje, csokor bazsalikomlevél, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, 1 ek. olaj, 1 csésze rizs 
 
Elkészítése:
 
A meghámozott, apróra darabolt burgonyát fél liter vízben megfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és puhára főzzük. Hűlni hagyjuk, majd az egészet botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a fazékba, simára keverjük a tejföllel, és a paradicsomlével, a finomra vágott zöld fűszerek felével ízesítjük, majd 5 percig főzzük, közben folyamatosan kevergetjük.
 
Amíg a leves fő, a rizst is kevés olajon megfuttatjuk, majd sós vízzel felöntve puhára főzzük és meleg vízzel leöblítjük.
 
Tálaláskor a leveshez adjuk levesbetétként, majd rászórjuk a maradék zöld fűszert.
 

Eperszörbet felnőtteknek

Hozzávalók: 8 dkg cukor, 30 dkg eper, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál keserű aperitif (pl.: campari bitter), 1 tojásfehérje, díszítéshez: eper, mentalevél, citromkarika

¼ l vizet a cukorral addig forralunk, amíg a cukor feloldódik, majd hűlni hagyjuk.

A megmosott, lecsöpögtetett és kicsumázott epret a citromlével pürésítjük.

A szirupot és az aperitifet a pürébe vegyítjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Lapos, széles tálba öntjük és 8-12 órára a mélyhűtőbe állítjuk. Az első 6-8 órában félóránként megkeverjük.

Közvetlenül a fogyasztás előtt a szörbetet kissé felengedjük. Rúdmixerrel alaposan átkeverjük, majd nyomózsákba töltjük és 4 üveg desszertes kehelybe szétosztjuk.

Eperrel, citromkarikával és mentalevéllel díszíthetjük. Azonnal fogyasztjuk.

Spenótos juhtúróval töltött csirkemell

Hozzávalók 8 személyre: 4 db csirkemell filé, 1 db zsemle, 20 dkg juhtúró, 40 dkg tehéntúró, 1/2 kg szeletelt bacon, 1 db póréhagyma, 10-20 dkg spenótlevél, 1/2 fej fokhagyma, só, őrölt bors,  őrölt kömény, olivaolaj vagy vaj

Kevés olivaolajon vagy vajon a karikára vágott póréhagymát megdinszteljük, sózzuk, majd hozzáadjuk a megmosott spenótlevelet. Tovább dinszteljük. Rárakunk összeaprított fokhagymát ízlés szerint és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Tovább pároljuk, amíg a levelek enyhén össze nem fonnyadnak. Lekapcsoljuk, megvárjuk amíg kihűl egy kicsit.

Közben a zsemlét apró kockákra vágjuk és sütőben megpirítjuk.

Ha kihűlt a hagymás spenót, hozzáadjuk a túrót, juhtúrót, zsemlekockát és egy kevés őrölt köményt. Összekeverjük és kb. fél órát állni hagyjuk.

Amíg a töltelék pihen, a csirkemelleket félbevágjuk, majd vízszintesen vágva vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy a lehető legnagyobb szeleteket kapjuk. Kiveregetjük, sózzuk (enyhén, mert a juhtúró is sós), borsozzuk, majd betöltjük a töltelékkel, feltekerjük és bacon-be csomagoljuk.

Tepsibe tesszük, kevés vizet, olajat adunk hozzá és lefedjük fóliával. 20 percig pároljuk, majd levesszük a fóliát és pirosra sütjük a szalonnákat.

Amennyiben grillen készítjük el az ételt, akkor is érdemes a sütőben elősütni fólia alatt kb. 20 percig, ezután tesszük csak a grillrácsra és folyamatosan forgatva sütjük pirosra.

Köretként burgonyapürét vagy hagymás burgonyarösztit, grillezésnél friss salátát adjunk mellé.

Paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg paradicsom, 15 dkg tészta, 0,75 liter víz, 0,5 dl étolaj, 1 darab hagyma, 1 csipetnyi só, bors

Elkészítése:

Forró olajon megfuttatjuk a finomra aprított hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vagdalt paradicsomot. Utána lazán összekeverjük, és felöntjük a zöldséglevessel.

Ha felforrt, lassú tűzön 10 percig főzzük, majd sóval, borssal, aprított bazsalikomlevéllel és kevés cukorral ízesítjük.

A levesbetéthez a szikkadtabb zsemléket kisebb kockákra vágjuk, majd a forró olajon aranybarnára pirítjuk.

A megfőtt paradicsomlevest forrón tányérokba merjük, és fogyasztás előtt megszórjuk a pirított zsemlekockákkal.

Friss bazsalikomlevéllel díszítjük.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!