Cigány pirula (Gáspár Győző - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 kg kekszdara, 1 doboz tejszín, főtt kávé (ízlés szerint), fél deci rum, 2 csomag zselatin, friss kivi, mandulareszelék
Elkészítési mód:
Ledaráljuk a kekszet, összedolgozzuk a hozzávalókat, és golyókat formázunk belőle, ezeket mandulareszelékbe forgatjuk.
Köretnek készítünk mellé zselatint és kivi, illetve vanília öntetet. A kivi öntetet friss kiviből készítjük, összepréseljük és cukrozzuk.
Sajtos brokkolitorta
Hozzávalók: Tészta: 7 evőkanál olaj, 20 dkg liszt, 5 dkg dió, só. Töltelék: 3 dl tejszín, 15 dkg edami sajt, 35 dkg brokkoli, 4 tojás, szerecsendió
Az olajat morzsold össze a liszttel, keverd bele a durvára vágott diót, csipetnyi sóval ízesítsd, majd 2-3 evőkanál vízzel gyúrd össze. Csomagold belisztezett folpackba, és fél órára tedd a hűtőbe.
Az apróra vágott brokkolit forró, sós vízben főzd meg. Leszűrés után szedd papírtörülközőre, hagyd megszikkadni.
A sajtot nagyobb lyukú reszelőn reszeld le.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd akkora kerek lappá, hogy a tortaformát kibélelhesd vele, de legyen pereme is. A brokkolit terítsd a tésztára, és hintsd meg a sajttal.
A tojásokat a tejszínnel keverd simára, ízesítsd szerecsendióval, majd öntsd a brokkolira. A 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd 10 percig, majd a sütőt mérsékeld 180 °C-ra, és még 25 percig süsd a tortát.
Ekkor a tortakarimát húzd le róla. Melegen és hidegen is jó.
Tejszínes görögdinnyefagylalt Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg görögdinnye (héja nélkül mérve), 4 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 10 dkg málnadzsem, 3 ek. vörösbor, 4 dl tejszín
Elkészítése:
A dinnyét kimagozzuk, nyolc szép szeletet levágunk, és fóliával letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. A többit turmixoljuk.
A tojássárgáját a porcukorral forró vízfürdőben krémesre keverjük, majd kihűtjük.
A dzsemet a vörösborral a dinnyepürébe keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és először a gyümölcsös masszát, majd a cukros tojássárgáját is óvatosan beleforgatjuk. Egy tálba simítjuk, és legalább 12 órára a mélyhűtőbe tesszük, hogy megfagyjon. Közben azonban többször megkeverjük!
Tálaláskor a jól behűtött dinnyeszeletekre két-két gombóc fagylaltot nyomunk.
Csuka tormamártással Hozzávalók 4 személyre: 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal), 1 kk. cukor, 1 babérlevél, néhány szem fekete bors, só; a tormamártáshoz: 1 ek. reszelt torma, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, só, őrölt fehér bors
Elkészítése:
A megtisztított halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni.
Hozzáadjuk a cukrot, a babérlevelet, borsot és a sót.
A halat a forrástól számítva lassú tűzön 5 percig főzzük.
Amikor megfőtt, kiemeljük a léből, amit félreteszünk, megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk és melegen tartjuk.
A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 5 deci átszűrt halfőzőlével.
Hozzáadjuk a tormát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A haldarabokat a mártással leöntve és párolt rizzsel tálaljuk.
Pestós minestrone leves
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg főtt kagylótészta, 3 nagyobb sárgarépa, 1 cukkini, 3 evőkanál olívaolaj, kevés pesto szósz, 1 fej vöröshagyma, 5 dl zöldségleves, 25 dkg konzerv fehérbab, 1 chilipaprika, 25 dkg konzerv zöldbab, 1 doboz paradicsomkonzerv, só, bors
Elkészítése:
A répát és a cukkinit felszeletelem, és félreteszem.
A hagymát finomra vágom, és serpenyőben, forró olajon üvegesre pirítom, hozzáadom a chilipaprikát. Aztán jöhet a megtisztított, feldarabolt répa, a lecsöpögtetett fehér- és zöldbab, az apróra vágott konzervparadicsom, majd az egészet felöntöm a forró levesalappal és sózom-borsozom.
A végén a cukkinit és a kagylótésztát is a leveshez adom, még egyszer összeforralom az egészet, majd ízlés szerint pestoszószt keverek az ételbe.
Rakott brokkoli
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg margarin, 8 dkg sajt, 2 dl tejföl, 80 dkg brokkoli, 2 főtt tojás, 2 tojás, zsemlemorzsa, szerecsendió, só
A 2 főtt tojást vágd kis kockákra.
A tejfölt keverd össze 2 tojássárgájával, a fele reszelt sajttal és szerecsendióval ízesítsd.
Egy tálban keverd össze a brokkolit, a főtt tojásdarabokat, a tejfölt és a keményre vert tojáshabot.
Vastagon kenj ki egy tűzálló tálat, szórd meg zsemlemorzsával, és öntsd bele a brokkolis masszát. A tetejét hintsd meg reszelt sajttal, s előmelegített, forró sütőben süsd 15 percig.
Mákparfé Hozzávalók: 1 citrom, 3 dl tej, 20 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 3 tojássárgája, 3 dl tejszín; az öntethez: 40 dkg vegyes gyümölcs (mélyhűtött vagy konzerv is lehet), 1 dl vörösbor, 30 dkg lekvár
Elkészítése:
A tejet felforraljuk és belekeverjük a reszelt citromhéjat, a mákot, a cukrot és 5 perc alatt sűrűre főzzük.
Hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojássárgákat és a tejszínből vert kemény habot.
A masszát egy hideg vízzel kiöblített vagy fóliával kibélelt formába simítjuk, és 4-5 órára mélyhűtőbe tesszük.
A gyümölcsöket vagy a befőttet levével együtt 1-2 percig főzzük a borban, hozzáadjuk a lekvárt, és összerázogatva 2 percig forraljuk.
A hűtőből kivett formát meleg vízbe mártjuk és tálcára borítjuk a parfét. Meleg késsel szeletekre vágjuk és a gyümölcsös mártással azonnal tálaljuk.
Rizses zúzaragu Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkezúza, 1 dl tejföl, 10 dkg rizs, mustár, liszt, 1 csomó petrezselyemzöld, só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A zúzákat megmossuk, 4 részre vágjuk, forró olajon nagy lángon pirosra sütjük. Megszórjuk az apróra vágott peterzselyemmel, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt simár keverjük a liszttel, a mustárral, és belekeverjük a puha zúza levébe.
A rizst sós vízben puhára pároljuk, egy tálon koszorú formába rendezzük, és a közepébe töltjük a zúzaragut.
Pénteki bableves krumpligombóccal Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg tarkabab, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/2 zeller, só, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, babérlevél, 6 dkg liszt, 20 dkg burgonya, 2 ek. olaj, 1 tojás
Elkészítése:
A kifejtett babot jól megmossuk, majd feltesszük főni. Megsózzuk, törött borssal, babérlevéllel ízesítjük, vegyes zöldséget és zellerzöldet főzünk bele.
Barnára pirított hagymával és reszelt fokhagymával, pirított rántással sűrítjük.
Közben elkészítjük a betétjét, a krumpligombócot. A burgonyát megfőzzük héjában, megtisztítjuk, szitán áttörjük. Kissé hűlni hagyjuk. Sózzuk, borsozzuk, a tojással és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy kézzel formálható legyen, majd a levesbe főzzük a gombóckákat.
Csőben sült brokkoli Hozzávalók 4 személyre: 1 kis karfiol, 75 dkg brokkoli, 2 főtt tojás, 4 dkg vaj/margarin, 4 dkg liszt, 2,5 dl tej, 7-8 dkg reszelt edámi sajt, csokor petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése:
A karfiolt és a brokkolit apró rózsákra szedjük, és forrásban lévő sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és fél liter főzőlevet félreteszünk.
A tojásokat felkockázzuk.
A besamelmártáshoz a vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, megpirítjuk, majd a főzőlével és a tejjel felönjük, sóval, borssal ízesítjük.
A zöldségeket nagy tűzálló tálba lerakjuk és a márátssal meglocsoljuk. Sajttal meghintjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A finomra aprított petrezselyemmel és a tojáskockákkal megszórva tálaljuk.
|