Elzászi szendvics
Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg húsos szalonna, 4 közepes vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, só, 1 mk. őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt kömény, 2 ek. finomliszt, 1 francia kenyér (vagy 2 óriás kifli), 4 bajor kolbász, 2 ek. Univer mustár, olaj
Elkészítése:
Ehhez a szendvicshez előkészülhetünk a sütés előtti napon, így pár perc alatt összeállíthatjuk majd.
A szalonnát apróra vágjuk, egy kisebb lábasban zsírját kiolvasztjuk. Ha ez nem lenne elég, 1-2 evőkanál olajat is önthetünk hozzá, majd fél fej lereszelt vöröshagymát megfuttatunk rajta. A kissé földarabolt (esetleg kimosott) káposztát beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük, lefedve puhára pároljuk. Közben többször megkeverjük, nehogy leégjen (1-2 kanál vizet is önthetünk alá).
A maradék hagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük, lisztbe forgatjuk, és kb. ujjnyi magas forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
Másnap, amikor begyújtottuk a faszenet, összeállítjuk a szendvicseket. Ehhez a francia kenyeret négy részre (az óriás kifliket csak félbe) vágjuk, majd lapjában elfelezzük és a belsejüket kikaparjuk. A kivájt alsó részbe párolt káposztát rakunk, a sült hagyma felével beterítjük, és a kolbászt is rárakjuk. Mustárral megkenjük, a többi káposztával befedjük, a maradék hagymát rászórjuk, végül a kenyerek felső részét ráborítjuk. Egyenként alufóliába csomagoljuk.
A rostélyt a lehető legmagasabbra tesszük a már csak parázsló faszén fölé, és a szendvicseket rárakjuk. Többször megforgatva 8-10 percig sütjük, de fontos, hogy semmiképpen se legyen erős a tűz alatta, mert akkor a szendvics megég!
Pilseni típusú világos sört kínálunk hozzá.
1 adag: 720 kcal
,
Gombás rántott csirkemellpogácsa
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 30 dkg gomba, 3 tojás, zsemlemorzsa, liszt, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, majd nyersen megdaráljuk és borsozzuk. A csirkemellet a csontról lefejtjük, megdaráljuk, megsózzuk, majd összekeverjük a darált gombával és 2 tojással. A masszát jól összedolgozva kisebb pogácsákat készítünk. Ezeket először lisztbe, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatva panírozzuk és forró olajban kisütjük.
Köretként rizibizit, sült burgonyát vagy burgonyapürét kínálunk hozzá. Salátával gazdagon tálaljuk.
Túrós-mákos szelet
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1/2 dl tej, 1 ek. kristálycukor, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 1 dl tejföl, só; a mákos töltelékhez: 25 dkg darált mák, 12,5 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 6 dkg margarin, őrölt fahéj; a túrós töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 12,5 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 3 ek. rum, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 cs. vanília ízű pudingpor
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral fél deci langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a tejfölt, kevés sót, és jól összegyúrjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
A mákos töltelékhez a tejet a margarinnal felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a fahéjat, a porcukrot. 1-2 percig főzzük, majd kihűtjük.
A túrós töltelékhez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a rumba áztatott mazsolát, a citrom levét és héját, a pudingport, a tejfölt és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, és villával megszurkáljuk. Egyenletesen rákenjük a mákos, majd a túrós krémet, és takaréklángon megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.
Házi mézeskalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 25 dkg porcukor, 3 tojás, 3 ek. méz, 1 kk. őrölt fahéj, 5 szem szegfűszeg, ánizs
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral átszitáljuk. Belekeverjük a porcukrot, a tojást, a mézet, a fahéjat, a törött szegfűszeget és ánizst. Összegyúrjuk, és rövid pihentetés után a tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük tojássárgájával, egy-egy mogyorót nyomunk a tetejébe, és kikent tepsiben, meleg sütőben megsütjük.
Húsos palacsintatekercs
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szárnyashús, 2 ek. olaj, 1 vékony póréhagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 2 paradicsom, 4 ek. ketchup, só, őrölt fehérbors, 10 dkg reszelt sajt; a palacsintához: 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg liszt, 2 tojás, 1 csipet curry, só, 1 tk. finomra vágott petrezselyem, olaj a sütéshez
Elkészítése:
A húst kevés sós vízben főzzük puhára, majd vágjuk nagyon apróra. Tisztítsuk meg a zöldségeket. Forró olajon futtassuk meg a finomra vágott pórét, majd tegyük rá az apróra vágott paprikákat, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Keverjük bele a ketchupot, az összevágott húst és a hús főzőlevéből 1 dl-t. Egyet forraljunk rajta, majd hagyjuk hűlni.
A palacsintatésztához keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet, a tojást, a curryt, a petrezselymet és sózzuk meg. Öntsük fel 6-7 dl vízzel. Nem kell, hogy nagyon híg legyen a tészta.
Kiolajozott, forró serpenyőben süssük meg a palacsintákat. Kenjük meg a töltelékkel, szorosan tekerjük fel, és szeleteljük fel. Tűzzük meg fogvájóval, és fektessük hőálló tálra, szórjuk meg a reszelt sajttal, és 200 C-fokra előmelegített sütőben süssük 5-10 percig.
Egy adag: 620 kcal
Sajtos gomba
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 20 dkg zsíros sajt, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, pirospaprika, vaj
Elkészítése:
Teflon serpenyőben - vagy nagyon kevés vajon - 20 dkg gombát félig megpárolunk. Sózzuk, törött borssal ízesítjük, meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és hozzáadunk 20 dkg kockára vágott zsíros sajtot. Együtt sütjük tovább a sajt megolvadásáig, majd tányérra csúsztatjuk.
Pirospaprikával meghintve tálaljuk.
Csokoládés lepény
Hozzávalók a tésztához: 14 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 1 tojássárgája, só; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 17 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 5 dkg dió; a tetejére: porcukor
Elkészítése:
14 deka finomlisztet 14 deka margarinnal, csipetnyi sóval, egy tojássárgával meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Utána két darabba vágjuk, és a hűtőből csak az egyik darabot vesszük ki, a másikat benthagyjuk. A kivett tésztát akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kisebb tepsit.
Három tojássárgát 17 deka kristálycukorral kikeverünk, majd három deka kakaóval meg öt deka darált dióval ízesítjük. Végül négy tojásfehérjéből kemény habot verünk (három a töltelékből, egy a tésztából maradt), és a kakaós tojássárgájával óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük. A tésztalapra simítjuk, és a hűtőszekrényből ekkor kivett, lappá nyújtott tésztával befedjük. Villával megszúrkáljuk, és a forró sütőbe tolva, öt percig erős, majd takaréklánggal aranysárgára - sosem barnára - sütjük.
A tetejét még melegen porcukorral megszórjuk, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 3 x 3 centis kockákra vágva rakjuk tálra, de óvatosan szeleteljük, mert törik.
Amerikai szilvás karaj
Hozzávalók: sertéskaraj, aszalt szilva, vegyes zöldség, vöröshagyma, só, őrölt bors, szerecsendió, 3-4 szem szegfűszeg, rum, vaj
Elkészítése:
A kicsontozott és egyben hagyott sertéskaraj közepén hosszában éles késsel egy lyukat fúrunk. Az előzetesen kivajazott és rumban áztatott szilvákat fakanál nyelével a nyílásba toljuk. Kivajazott tepsibe helyezzük és mellé rakjuk a karikára vágott vegyes zöldséget, karikákra vágott vöröshagymát. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, 3-4 szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára pároljuk.
Vajas burgonyával tálaljuk.
Bőrös sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bőrös sertéskaraj, zsír, só, őrölt bors, majoranna, 10 dkg füstölt szalonna, sör
Elkészítése:
A karaj bőrös felét leperzseljük, utána kaparjuk, jól megmossuk, majd a bőrös felével kevés forró vízbe tesszük és 1-2 percig forraljuk. Ezután a bőrt bevagdossuk, a szalonna réteggel együtt. Fűszerezve, forró zsírral meglocsolva, először a bőrös felével lefelé sütőben megsütjük. A félig sült húst átfordítjuk és ettől kezdve sörbe mártott szalonnával bőrét kenegetve ropogósra sütjük.
Forrón tálaljuk pezsgős párolt káposztával és burgonyával.
Bárányérmék nyárson sütve, zöldséggel
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg zsírosabb báránycomb, 1 mk. őrölt bors, olaj, só, 1 ek. mustár, 15 dkg húsos császárszalonna, 2 közepes vöröshagyma vagy fél szál póréhagyma, 2 húsos paprika, 3-4 paradicsom, 8 apró csiperkegomba, 1 kk. fokhagymakrém; a díszítéshez: salátalevél
Elkészítése:
A bárányhúst rostjaira merőlegesen 3 centi átmérőjű, kisujjnyi vastag érmékre vágjuk. Kissé kiklopfoljuk, enyhén megborsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük, egy tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Hűtőszekrényben 3-4 napon át pácoljuk.
A szalonnát a húshoz hasonló méretű, de vékonyabb szeletekre vágjuk, a megtisztított hagymát cikkekre (a pórét karikákra) szeljük. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük; az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit vastagabb karikákra vágjuk. A gombafejeket megtisztítjuk, ha nagyobbak, akkor félbe vagy negyedekbe vágjuk.
Az érlelt húst lecsöpögtetjük, a fokhagymakrémmel bekenjük, és a szalonnával meg a zöldségekkel váltakozva nyársra húzzuk. Az egészet enyhén megsózzuk, a pácoláshoz használt olajjal kissé meglocsoljuk.
Amikor a rostély alatt a faszén csak parázsllk, a nyársakat rárakjuk, és 10-12 percig sütjük, miközben többször megforgatjuk.
Egy adag: 665 kcal
,
|