Rumos körtepuffancs Hozzávalók: 2 nagy kemény körte, 2 tojás, 1,5 dl tej, 0,5 dl rum, 2 ek. reszelt étcsokoládé, csipetnyi só, 1 mk. sütőpor, 20 dkg finomliszt, 8-10 dkg porcukor ízlés szerint
Elkészítése:
A tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót, majd apránként, felváltva, a lisztből, a tejből, a csokoládéból adunk hozzá, ezután a rumot, végül pedig a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk.
Óvatosan beledolgozzuk a meghámozott és lereszelt körtét.
A forró olajba mártott evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát, és 2-3 perc alatt megsütjük.
Papírszalvétára szedjük. Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Szalonnába göngyölt harcsafilé, dijoni mustáros, gyöngyhagymás burgonyával Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg harcsafilé, 10 dkg bacon, 1 evõkanál dijoni mustár, 10 dkg gyöngyhagyma, 1 szál póréhagyma, 60 dkg burgonya, só, bors, zsálya, olaj a sütéshez
Elkészítése:
A harcsafilét beletekerjük a szalonnába, majd fûszerezzük.
A burgonyát apró kockára vágjuk, sós vízben megfõzzük.
A mai étel két serpenyõben készül. Az egyikben olajat hevítünk, és megsütjük a harcsát, a másikban pedig megpirítjuk az elõfõzött, kockára vágott burgonyát, hozzátesszük a mustárt, majd rászórjuk a póréhagymát, végül gyöngyhagymát és összekeverjük.
Ovális tányérra tálaljuk, a burgonyához két harcsaszeletet adunk.
Reszelt zöldségleves húsgaluskával
Hozzávalók 4 személyre: 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 szál petrezselyem, 1 szál friss lestyán (¼ kk. szárított), 1 kis zöldpaprika, 1 kis paradicsom, 10-12 szem bors, 2 ek. olaj, 25 dkg darált pulykamell, 1 tojás, 1-2 ek. citromlé
Elkészítése:
A zöldségeket és a zöldfűszereket megtisztítjuk, megmossuk.
A sárga- és fehérrépát meg a zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
2 gerezd fokhagymát és a szemes borsot teatojásba zárjuk.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a felaprított vöröshagymát, felét a darált húshoz adjuk.
A reszelt zöldségeket a maradék hagymára dobjuk, erős tűzön 3 percig pirítjuk.
Felöntjük 1,5 liter hideg vízzel, beletesszük a teatojást, a lestyánt, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, kissé megsózzuk, felforraljuk.
A darált húst összedolgozzuk a párolt hagymával, a maradék gerezd – áttört – fokhagymával, a felaprított petrezselyemmel és a tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 2 evőkanállal kisebb galuskákat formálunk belőle, és a levesbe szaggatjuk. Félig lefedve az egészet puhára főzzük (20 perc).
Kiemeljük a levesből a teatojást, a lestyánt, a zöldpaprikát és a paradicsomot, utánasózzuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk, és éppen csak felforraljuk.
Külön csészében tejfölt kínálhatunk hozzá.
Hideg túrógombóc epervelővel (Sári Évi - Vacsoracsata)
Hozzávalók: zsíros túró, tejszín, tejföl, vaníliás cukor, citromhéj, kristálycukor, eper, mandulaszeletek
Az epret feldaraboljuk, és jól becukrozzuk. Hűtőbe rakjuk néhány órára, hogy levet engedjen.
A túrót kicsit villával összetörjük és összekeverjük a tejföllel, a tejszínnel, a citromhéjjal és a vaníliáscukorral ízlés szerint. Ezt is hűtőbe rakjuk a tálalásig.
A tálalás előtt az eperből néhányat külön rakunk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük.
A túróból fagyiskanállal vagy evőkanállal gombócokat formázunk, tányérra rakjuk és körberakjuk az epervelővel és a különszedett nagyobb darabokkal is. Végül pedig megszórjuk a mandulaszeletekkel.
Csirkemell mozzarellával és paradicsommal sütve, spenótos jázminrizzsel (Sári Évi - Vacsoracsata)
Hozzávalók: csirkemell, mozzarella, paradicsom, jázminrizs, spenót, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, vaj, olivaolaj, bazsalikom
A csirkemellet besózzuk, beborsozzuk és kicsit állni hagyjuk.
Serpenyőben, vajban elősütjük, majd kivajazott tepsibe rakjuk. Minden szeletet beborítunk paradicsommal és mozzarellával és berakjuk a sütőbe. Kb.15 percig sütjük.
Közben a rizset kevés olivaolajon megpirítjuk, felöntjük vízzel, beleteszünk egy kis vöröshagymát, megsózzuk és lassan készre pároljuk.
A spenótot megmossuk, kis darabokra vágjuk és vajon, fokhagymával megpároljuk. Kicsit pürésítjük és összekeverjük a kész rizzsel.
Tálaláskor díszíthetjük a husikat friss bazsalikommal.
Görög gyümölcsleves (Sári Évi - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1,5 l 100%-os narancslé, 2 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, görögdinnye, sárgadinnye, banán, kiwi, barack
A narancslevet összekeverjük a tejszínnel. Fontos, hogy nagyon lassan keverjük, mert különben kicsapódik a tejszín.
Aztán mehet bele a vaníliás cukor és a gyümölcsök, amiket kockára vágtunk.
Két-három órára rakjuk be a hűtőbe.
Almáspite (Farkasházi Réka - Hal a tortán) Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg cukor, 2 tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 35 dkg margarin, 1 citrom héja, pici mandulalikőr. Töltelék: 1.5 kg alma, 1 citrom leve, 3 cs. vaníliás cukor, 1 kanál kristálycukor, mandulalikőr, 1 kanál fahéj
Elkészítés:
Összekeverjük, egyneművé gyúrjuk a tésztát. Két részre kell venni, majd az egyik részt egy kivajazott tepsibe nyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztára ráborítjuk.
A sütit befedjük a másik adag tésztával.
Kb. 180 C-on aranybarnára sütjük.
Bélszín libamájjal, áfonyamártással (Farkasházi Réka - Hal a tortán) Hozzávalók a bélszínhez: 1 bélszín, 1 fej karikára vágott, vöröshagyma, 1-2 babérlevél, 1 csomag kakukkfű, 1 petrezselyem gyökér karikára vágva, egész bors 10-15 szem, 1-2 szegfűszeg, 1 libamáj
Elkészítés:
Nem fém tál aljába a zöldségek felét a tál aljába, a többit a húsra tesszük. 24 órára hűtőbe rakjuk pácolódni.
A bélszín két végét (fejét, farkát) levágjuk, megtisztítjuk, bedörzsöljük balzsamecettel, nagyszemű sóval és durvára őrölt fekete borssal, szorosan betekerjük fóliába, és egy lezárt dobozban 3 napra a hűtőbe tesszük.
Egyben sütjük meg, alá kevés olívaolajat öntünk és egy szűk merőkanál alaplét, lefedjük, 170 fokon 40 percig puhítjuk, azután 20 perc alatt fedő nélkül készre sütjük. Közben locsolgassuk a levével. Forgatni is kell. Ha kész, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A libamájat 1-1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben 1-2 percig sütjük mindkét oldalát. Ha kész, rárakjuk a bélszínre.
Burgonyapürével és portóis áfonyamártással tálaljuk.
Áfonyamártás:
Hozzávalók: 20 dkg áfonyalekvár, 1dl vörösbor, őrölt bors/csipet, fahéj/csipet, 2-3 dkg vaj
Elkészítés:
Vajat olvasztjuk, rárakjuk az áfonyalekvárt, majd a többi alapanyagot, forraljuk.
Gyöngytyúk leves (Farkasházi Réka - Hal a tortán) Hozzávalók: 1 gyöngytyúk, zeller, karalábé, 4 petrezselyemgyökér, 4-5 sárgarépa, 2 egész krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag zellerzöld, 1 paradicsom, majoránna, szerecsendió, gyömbér, sáfrány, 1 erőleves kocka, 2 gomba, só
Elkészítés:
Mindent egy nagy edénybe rakunk, és felforraljuk. Fűszerezzük ízlés szerint. Utána lassú tűzön főzzük, míg a hús és a zöldségek meg nem főttek.
Kóstolgatjuk, ízesítjük ha még nem elég ízes. Levestésztával kínáljuk.
Citromos burgonya Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kisebb burgonya, 2 citrom, 1 ek. ecet, 2 ek. húsleves, 1 ek. konyak, 1 csokor petrezselyem, 8 gerezd fokhagyma, 6 evőkanál olívaolaj, só, bors
A burgonyát megtisztítjuk és 25 percig sós vízben, héjában fôzzük. Meghámozzuk, és még langyosan 2 cm széles karikákra vágjuk.
A citromot kifacsarjuk, levét elkeverjük egy tálban az ecettel, a levessel és a konyakkal.
A petrezselymet felaprózzuk és a citromos léhez keverjük, majd az egészet sózzuk, borsozzuk.
A fokhagymát finomra aprítjuk és az olívaolajjal együtt a citromos mártáshoz adjuk.
Kézi habverôvel jól elkeverjük, majd a mártást a még langyos burgonyára öntjük és tálaljuk.
|