Banánkrémes hasáb Hozzávalók: 1 tasak (10 g) zselatinpor, 2 tojás + 4 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 8 ek. rum, 4 banán (40 dkg tisztítva), 2 közepes citrom leve, 2,5 dl tejszín, 50 dkg mélyhűtött málna, 8 ek. narancslikőr, 8 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor
Elkészítése:
A zselatint beáztatjuk fél deci hideg vízbe.
Egy 1,2 literes őzgerincformát kiöblítünk és kibélelünk fóliával, hogy túllógjon a peremén.
A tojásokat a kétféle cukorral gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Levesszük, olvadásig keverjük benne a zselatint, és hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük (ne dermedjen meg!), majd beledolgozzuk a rumot.
A banánokat felkarikázzuk, meglocsoljuk a citromlével, és péppé turmixoljuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, egyharmadát eldolgozzuk a banánpépben, a tojáskrémhez adjuk, végül beleforgatjuk a maradék tejszínhabot. A formába simítjuk, ráhajtjuk a lelógó fóliaszéleket, és 6 órára (egész éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük.
A málnát összeturmixoljuk a likőrrel és a porcukorral, majd átszűrjük.
A hasábot tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát, dúsan beszórjuk a kakaóval, és az öntettel kínáljuk.
Pita kenyér Hozzávalók: 50 dkg búzaliszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 3,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj
Szórjuk a lisztet dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, a cukrot és az olívaolajat. Kis adagokban, dagasztás közben, csorgassuk hozzá a langyos vizet, majd elektromos dagasztóval addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.
Borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd vágjuk tíz egyforma részre. A cipókat formázzuk kerekre, nyújtófával nyújtsuk két milliméter vastagságú, kerek lapokká.
Tegyük egymás mellé egy sütőpapírral leborított sütőlapra, és kelesszük 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 °C fokon 15-20 percig süssük.
Ha elkészül, várjunk vele, míg langyos lesz, majd rakjuk zacskókba, így a pita nem szárad ki, könnyebb lesz majd megtölteni.
Indiában nedves ronggyal a tandori kemence oldalára tapasztják a pita kinyújtott tésztáját, és ott sütik meg.
Ponty Mátyás-módra Hozzávalók 4 személyre: 1 kg megtisztított és felszeletelt ponty, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 25 dkg gomba, só
Elkészítése:
A pontyot besózzuk, és forró zsíron mindkét oldalát ropogósra sütjük. A halat kiszedjük a zsírból és félretesszük.
A visszamaradt zsírban megpirítjuk a felaprított hagymát. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a karikára vágott gombát. Megsózzuk, lefedjük, és lassú tűzön addig pároljuk, míg saját levét elfövi.
Ekkor a kisütött halszeleteket burgonyapürére fektetjük, és a paprikás gombával leöntve körítjük.
Tárkonyos borjúragu leves Hozzávalók: személyenként 6 dkg színtiszta borjúhúst számolunk, továbbá 0,06 kg vegyes zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karlábé, gomba, hagyma)
A finomra vágott hagymát forró vajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a közben apró kockákra vágott borjúhúst, kis ideig együtt pirítjuk, sóval, őrölt fehérborssal, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd vízzel felengedjük, és lassan főzzük. Csak annyi vizet adjunk hozzá, ahány adagot szeretnénk készíteni.
Amikor a hús kezd puhulni, hozzáadjuk a közben megtisztított, megmosott, apró kockára vágott zöldségeket, és ezzel a levest készre főzzük.
Finomra vágott tárkonyt keverünk hozzá, és kukoricakeményítővel elkevert tejszínnel picit besűrűsítjük. (Egy liter leveshez másfél deciliter tejszínt és egy csapott evőkanál lisztet számoljunk.)
A levest forrón tálaljuk előre kifőzött csigatésztával.
Rakott kelkáposztás krumpli Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelkáposzta, 1 kg krumpli, só, bors, 15 dkg húsos szalonna, 15 dkg kolbász, 1 vöröshagyma, ételízesítő, 5 dkg sajt
Elkészítése:
A kelkáposztát forró sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük és a vastag erejét kimetsztve szélesebb csíkokra metéljük.
A krumplit meghámozzuk, fél centis szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a kelkáposztával és sózzuk, borsozzuk.
A szalonnát felkockázzuk, zsírjára pirítjuk, erre szórjuk a karikára vágott kolbászt, majd kiemeljük a zsiradékból, és hagyjuk kihűlni.
Egy tűzálló edényt kivajazunk, az aljára terítjük a megtisztított, karikára vágott, gyűrűire szedett hagymát, erre rétegezzük a kelkáposztás burgonya egyharmadát. Meglocsoljuk fél deci ételízesítős vízzel, majd elegyengetjük rajta a kolbász és a szalonna felét. Ha túl száraznak találjuk, tehetünk rá 1-2 evőkanállal a megmaradt zsiradékból. Újabb réteg káposztás krumpli következik, majd erre a szalonna és a kolbász másik fele. A kelkáposztás krumpli utolsó harmadával befedjük a rakottast, megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Olajbogyós kenyértekercs
Hozzávalók: 35 dkg búzaliszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2.5 dl langyos víz. Töltelékhez: 10 dkg mag nélküli fekete olajbogyó, 2 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű, 3 evőkanál olívaolaj
Öntsük a lisztet, a sót, a cukrot, az egy evőkanál olívaolajat és a szárított élesztőt egy dagasztóedénybe. Kapcsoljuk be a dagasztó keverőt, majd kis adagokban csorgassunk hozzá langyos vizet. Alacsony fordulaton tíz percig dagasszuk, míg a tészta az edény falától leválik. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyre téve kelesszük kétszeresére.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Tegyük az olajbogyókat egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, pár evőkanál olívaolajat, majd a géppel zúzzuk össze.
Ha megkelt a kenyértészta, borítsuk liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk jól át, és osszuk kétfelé.
Nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra, kenjük meg az olajbogyós töltelékkel, morzsoljunk rá kakukkfűleveleket, majd göngyöljük fel. Vágjuk egy centis szeletekre, helyezzük egymás mellé a sütőpapírral borított sütőlemezre. Hagyjuk még kelni tíz percig, utána előmelegített 170 °C fokon 25-30 percig süssük.
Ponty gombamártással Hozzávalók 4 személyre: 1 ponty, 1 csomó vegyeszöldség, 15 dkg gomba, kis fej hagyma, zöldpetrezselyem, só, bors, 2 ek. liszt, 1 dl tejföl
Elkészítése:
A megtisztított pontyot a gerinccsontról lefejtjük és szeletekre vágjuk. A haj fejéből és gerincéből levest készítünk, a karikára vágott zöldséggel. A megsózott pontyszeleteket ebbe a lébe rakjuk, és lassú tűznél puhára főzzük. Kiszedjük és lecsepegtetjük.
Közben elkészítjük a gombamártást: a vékony szeletekre vágott gombát megpároljuk a finomra vágott, zsírban megpirított vöröshagymán, amelybe apróra vagdalt petrezselymet is tettünk. A gombát fedő alatt addig pároljuk, míg a leve elfő, ekkor meghintjük a liszttel, feleresztjük a hal levével, sózzuk, borsozzuk, néhány percig forraljuk, majd belekeverjük a tejfölt.
A gombamártást a tálra rakott halra öntjük és tálaljuk.
Tárkonyos bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szárazbab, 1 füstölt csülök, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 tk. tárkony, 2 ek. ecet
Elkészítése:
A babot beáztatjuk, a csülköt megmossuk, és hideg vízbe áztatjuk.
A megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. A zöldségeket megmossuk és felkarikázzuk.
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Ekkor kivesszük a levéből, hűlni hagyjuk és apró kockákra vágva melegen tartjuk.
A csülök főzőlevébe beletesszük a babot, lassú forralással félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a zöldségeket, letakarjuk, és puhára főzzük.
A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk.
A tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a petrezselymet, tárkonyt, borsot, az ecetet és behabarjuk.
Hozzáadjuk a csülköt, összeforraljuk és forrón tálaljuk.
Pirított hagymakorona Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb krumpli, 2 szelet füstölt sonka, 4 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. méz, 0,5 dl fehérbor, só, bors
Elkészítése:
A krumplikat alaposan megmossuk, és alufóliába csomagolva tepsiben megsütjük.
Közben a vajban feloldott mézben megpirítjuk a meghámozott, felkarikázott hagymát, felöntjük a borral, és lassú tűzön addig sütjük, amíg elfő a leve.
A sült krumplikat hosszában bevágjuk, majd rászórjuk a felaprított sonkát és megsült hagymakarikákat. Salátával kínáljuk.
 Krumpli helyett kis cukkinikkel is készíthetjük.
Mediterrán töltött kenyér
Hozzávalók: 1 evőkanál méz, 1 csomag szárított élesztő, 25 dkg búzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 15 dkg napon szárított élesztő, 20 dkg feta sajt, 1 marék fekete olívabogyó, 3 szál újhagyma, 1 csokor friss oregánó, 1 csokor zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj, darált bors
Tegyük a liszteket dagasztóedénybe, öntsük bele a sót, mézet, szárított élesztőt és a búzadarát. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd csorgassunk hozzá 2,5 dl langyos vizet, 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál mézet. Pár percig keverjük, majd takarjuk le az edényt, és langyos helyen kelesszük kétszeresére.
A töltelékhez keverjük össze egy tálban a felkockázott fetát, a paradicsomot, a kimagozott olívabogyót, a felaprított petrezselyemzöldet, az oregánót és az újhagymát. Daráljunk rá borsot, csorgassunk rá olajat, és óvatosan keverjük össze.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át, majd osszuk kétfelé. Nyújtsuk ujjnyi vastagságú, téglalap alakú formára, majd osszuk el rajta a töltelék felét. Göngyöljük fel, mint egy kalácsot, végeit nyomkodjuk össze, majd tegyük egy sütőlemezre.
Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük 35-40 percig.
|