Töltött cékla
Hozzávalók 4 személyre: 2 dl tejföl, 10 dkg krémsajt, 1/2 dl rizs, cukor, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy cékla személyenként, 2 evőkanál torma, 1 tojás, ecet, só, fehér bors
A kuktában 2 dl vízben párold puhára a jól megmosott céklát. Hideg vízzel öblítsd le, hámozd meg, és karalábévájóval vagy kiskanállal vájd ki a közepét, úgy, hogy legalább 1 cm-es vastag fala maradjon.
Közben készítsd el a tölteléket: a rizst sós vízben párold meg, majd keverd össze tejföllel, reszelt tormával, krémsajttal, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, végül keverd bele a felvert tojást és a felaprított cékladarabkákat.
A céklákat púposan töltsd meg a töltelékkel, és szorosan egymás mellé tedd a tepsibe vagy tűzálló tálba. Előmelegített, forró sütőben addig süsd, amíg a teteje színesedni nem kezd. (Vigyázz, túlsütésnél megkeseredik!)
Epres-kókuszos tejberizs
Hozzávalók: 1 l tej, 20 dkg kókuszreszelék, 20 dkg gömbölyű szemű rizs, 5+4 dkg cukor, 50 dkg eper, 2 ek. citromlé, citromfű.
Elkészítése:
A tejet felforraljuk a kókusszal, leszűrjük, majd a kókuszt félretesszük, a tejhez pedig hozzáadjuk a rizst, még egyszer felforraljuk, és fedő alatt, alacsony hőfokon 25-30 percig főzzük.
A lábost a tűzhely szélére húzzuk, belekeverünk 5 deka cukrot, a félretett kókuszt, majd hűlni hagyjuk.
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük és kicsumázzuk. A felét apróra felkockázzuk, a többit a 4 deka cukorral és a citromlével pürésítjük. A tejberizst az eperpürével és az eperdarabokkal váltogatva poharakba rétegezzük.
A desszertet tetszés szerint citromfűvel díszítjük.
Szőlős ponty Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg pontyfilé, só, 4-5 szem bors, 1 babérlevél, 2 szem szegfűszeg, körömnyi fahéj, darabka citromhéj, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 40 dkg fehér szőlő
A halszeletek bőrét lebontjuk és a pontydarabokat vastag falú lábasba fektetjük. A fűszerekkel megszórjuk és leöntjük a fehérborral. Lefedve, kis lángon körülbelül húsz perc alatt puhára főzzük.
Ezalatt a szőlőt megmossuk, lecsepegtetjük és lecsumázzuk.
A halat szűrőlapáttal forró tálra szedjük és letakarva melegen tartjuk.
A vajból a liszttel világos rántást készítünk, a visszamaradt hallevet besűrítjük vele, ha kell, még kevés vízzel (vagy borral) higítjuk.
Az egészet átszűrjük és a szőlőszemeket hozzáadva már csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a szőlőszemek kissé megtöppednek, de azért egészben maradnak.
A halra öntve, vajas párolt rizzsel vagy burgonyapürével kínáljuk.
Tojásropogós Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 4 főtt tojás, 1 nyers tojás, 1 kk. ételízesítőpor, csipetnyi majoránna, kakukkfű, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük annyi vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
Belekeverjük az apróra vágott főtt tojást, a nyers tojást, az ételízesítőt, csipetnyi majoránnát, kakukkfüvet és a finomra vágott petrezselymet.
Kevés olajon tenyérnyi lepénykéket sütünk belőle, félidőben megforgatva, hogy mindkét felük ropogós legyen.
Vajkrémleves Hozzávalók 4 személyre: 2-2 fehér- és sárgarépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 tojás, 1 dl tejföl
Elkészítése:
A zöldségeket karikára vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a zöldség levével és felforraljuk.
Leveses tálban a tojássárgáját összekeverjük a tejföllel és a forró levest ráöntjük.
A zöldségeket pürésítjük és hozzáadjuk a leveshez.
Tyúkhússal töltött burgonya Hozzávalók 4 személyre: 30-35 dkg főtt (a levesből) vagy sült tyúk (csontja nélkül), 8 db szép nagy, egyforma burgonya, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, ízlés szerint só és törött bors
Elkészítése:
A megmosott burgonyákat héjában megfőzzük.
A húst ledaráljuk vagy nagyon apróra összevágjuk, és összekeverjük a tojással, a sajt felével, egy evőkanál tejföllel, az apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal.
A puhára főtt burgonyát meghámozzuk és kivájjuk a belsejét. (Legalább 1 cm vastag fala maradjon!) Az üreget megtöltjük púpozva a töltelékkel.
Tűzálló tálra egymás mellé helyezzük a töltött burgonyákat. A kivájt forgácsot melléjük tesszük és jól megsózzuk.
Lelocsoljuk a tejföllel, megszórjuk a maradék sajttal, a füstölt szalonnából vágott hajszálvékony szeletekkel pedig betakarjuk a tetejét.
Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a szalonna már ropogósra, pirosra sült a tetején.
Epres madártej Hozzávalók 4 személyre: 1,5 l tej, 1 vaníliarúd, 30 dkg (mélyhűtött) eper, 4 tojás, 5 dkg cukor, 10 dkg méz, 1 ek. liszt, 1 citrom
Elkészítése:
A tejet felforraljuk a felvágott vaníliarúddal, hűlni hagyjuk, és kiszedjük a vaníliát.
Az epret összeturmixoljuk a tej 1/3-ával.
A maradék tejet ismét felforraljuk, és beleszaggatjuk a tojások fehérjéből és a cukorból vert kemény habot. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük őket.
A visszamaradt tejhez hozzáöntjük az epres tejet.
A tojássárgákat a mézzel és a liszttel összedolgozzuk, és apránként annyit kanalazunk hozzá a meleg, epres tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Habverővel kevergetve besűrítjük.
Belereszeljük a citrom héját, egy üvegtálba öntjük és a tetejére ültetjük a habgaluskákat.
Rántott ponty céklás majonézzel
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet pontyfilé, 3 ek. liszt, 1 tojás, 1 citrom leve, 6 ek. prézli, 8 dkg csiperkegomba, 1 kis üveg majonéz, 2 ek. száraz fehérbor, 1 alma, 4 ek. tejszín, fél fej kisebb vöröshagyma, 2 kk. fehérbors, 1 cékla, 1 kk. porcukor, só; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A pontyfiléket éles késsel fél cm-es távolságban beirdaljuk és besózzuk. Lisztbe, tojásba és prézlibe forgatjuk, majd aranysárgára sütjük.
A gombát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével ízesített vízben megpároljuk, és hűlni hagyjuk.
A céklát héjában megfőzzük, az almát meghámozzuk, majd a húsát a főtt cékláéval együtt apró kockákra vágjuk.
A majonézt kikeverjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, az almát, a céklát, valamint a párolt gombát. A mártást a borssal, a porcukorral és a citromlével ízesítjük.
A rántott halat a céklás majonézzel tálaljuk, köretnek petrezselymes burgonyát kínálunk hozzá.
Tojásos-sajtos krokett
Hozzávalók 4 személyre: 4 keményre főtt tojás, 4 dkg margarin, 2 dkg liszt, 2 dl tej, 1--2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, só, reszelt szerecsendió; a bundázáshoz: zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A megtisztított főtt tojásokat villával összetörjük.
A margarinból a liszttel és tejjel sűrű besamelt főzünk, majd a tűzről levéve közékeverjük a főtt tojást, a nyers tojást, a reszelt sajtot, csipet sót meg kevés reszelt szerecsendiót. Ha ez a massza kihűlt, vízes kézzel kis hosszúkás kroketteket formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Ebből a mennyiségből kb. 12 kis krokett lesz.
Tojásos kukoricaleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál kukoricakeményítő, szezámolaj, chiliolaj, 1 csomag újhagyma, 30 dkg kukorica, 1 leveskocka, 4 tojás, 2 evőkanál ecet, só, bors
A leveskockát 1 l vízben oldd fel, forrald fel, majd tedd bele a kukoricát, és kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítsd be.
A tojásokat verd fel, majd kevergetés közben csurgasd bele a levesbe.
Ecettel, fehér borssal, sóval ízesítsd.
Tálaláskor apróra vágott újhagymát, chili- és szezámolajat keverhetsz bele.
|