Paradicsomos rakottas Hozzávalók 4 személyre: 2 fej hagyma, 75 dkg paradicsom, 75 dkg cukkini, 10 dkg téliszalámi, 2 gerezd fokhagyma, 2,5 dl tej, 2 db tojás, 1 csipet szerecsendió, 5 dkg gouda sajt, 2 ek. margarin + a forma kikenéséhez, bazsalikomlevelek
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.
A paradicsomot, a cukkínit megmossuk, kb. fél cm vastag karikákra szeleteljük.
Kikenünk margarinnal egy tűzálló tálat, belerétegezzük a cukkínit, a paradicsomot és a szalámit, két szelet kivételével. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk, elkeverjük a tejjel, a tojással, és a sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tojást felverve keverjük a masszához.
A sajtot nagy lyukú reszelővel a rakottasra reszeljük, ráöntjük a fűszeres tejet, apróbb darabokban a margarint is rászórjuk, és a sütőben kb. 35 percig sütjük.
Bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.
Gyümölcsös csokihab Hozzávalók: 25 dkg szőlő, 1 nagy körte, 1 citrom leve és héja, 1 ek. cukor, 1/2 mk. őrölt gyömbér, 1 tasak csokoládéízű pudingpor, 3 ek. cukor, 4 dl tej
Elkészítése:
A szőlőt megmossuk, a szemeket kettévágjuk.
A körtét meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk, és a gerezdeket még kettévágjuk. Azonnal megcsepegtetjük a citrom levével, hogy ne barnuljon meg.
A gyümölcsöket 6 evőkanál vízzel, a cukorral, a citrom héjával, a gyömbérrel lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A pudingot elkészítjük a csomagoláson lévő utasítás szerint a tejjel és a cukorral. Vizes evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk ki, és négy tányérra szétosztjuk.
Mellészedjük a körtés-szőlős kompótot, megszórjuk kevés porcukorral, és tálaljuk.
Babos halszelet Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halszelet, 25 dkg nagyszemű fehér bab, 25 dkg paradicsom, 2 kk. kurkuma, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, kapor, turbolya, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg liszt, olaj, só
Elkészítése:
A megtisztított, áttört fokhagymát megfuttatjuk 3 kanál olajon, majd kiszedjük.
A meghámozott, kockákra vágott paradicsomhoz hozzáadjuk a kurkumát, a szétmorzsolt babérlevelet, egy késhegynyi turbolyát, és 1 kanál kaporlevelet. Megsózzuk, majd erős lángon 10 percig főzzük, közben hozzáadjuk a bort.
A halszeleteket lisztbe mártjuk és forró olajban megsütjük.
Megsózzuk és tűzálló tálba fektetjük a halszeleteket, ráöntjük az enyhén sós vízben megfőzött, lecsöpögtetett babot és a paradicsommártást.
20 percre 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd forrón tálaljuk.
Padlizsánfőzelék Hozzávalók 4 személyre: 2 db padlizsán, 1 csomó kapor, 1 dl tejföl, 5 dkg margarin, 1 ek. liszt, 3 db kockacukor, citrom leve, ételízesítő
Elkészítése:
A padlizsánt meghámozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk, lesózzuk. Fél óra múlva leöblítjük, hogy ne legyen keserű.
Ezután 2 cm-es kockákra vágjuk, és apróra metélt kaporral, csipetnyi sóval, és kevés vízzel feltesszük főni.
10 perc után a tűzről levesszük, a margarinból, lisztből készült világos rántással berántjuk, beletesszük az ételízesítőt, a cukrot, a citromlevet és a tejfölt, majd egyet forralunk rajta.
Virslis krumplileves Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 50 dkg krumpli, 1 ek. olaj, 1 tk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 ek. paradicsompüré, 1 mk. őrölt majoránna, 2 pár virsli, 1 közepes csemegeuborka, néhány csepp ecet
Elkészítése:
Felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, meghintjük a pirospaprikával, majd felöntjük 1 liter vízzel.
Beledobjuk a babérlevelet, belekeverjük a paradicsompürét, a majoránnát, és kis lángon puhára főzzük.
A főzés végén karikára vágjuk a virslit, az uborkát, és a levesbe keverjük.
Egyet forralunk rajta, az ecettel savanyítjuk, és tálaljuk.
Lecsós cukkinikoszorú
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, só, bors, 1 ek. borsecet, 3 ek. olaj, 60 dkg zsenge cukkini, 4 szál baromfivirsli (20 dkg), 1 kk. margarin, 10-12 szelet baconszalonna, 1 nagy fej hagyma, 1 mk. pirospaprika, 25 dkg paradicsom, 50 dkg zöldpaprika, 1 kis babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál petrezselyem
Elkészítése:
A meghámozott burgonyát felkarikázzuk, enyhén sós-ecetes vízben megfőzzük.
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, hirtelen megpirítjuk benne a hámozatlanul vékonyra gyalult cukkinit, a felkarikázott virslit, majd beleforgatjuk a leszűrt burgonyát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A margarinnal kikenünk egy koszorú alakú sütőformát. Csillag alakzatban kibéleljük a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén. Belenyomkodjuk a cukkinis keveréket, visszahatjuk a szalonnavégeket, és forró sütőben, 220 fokon, kb. 30 percig sütjük.
Közben a maradék olajjal, a hagymából, a pirospaprikából, a paradicsomból és a zöldpaprikából lecsót készítünk, sóval, borssal, a bebérlevéllel és az áttört fokhagymával fűszerezzük.
A megsült koszorút lapos tálra borítjuk, a közepébe halmozzuk a lecsót és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.
Fahéjas-részeges madártej Hozzávalók 4 személyre: 1/2 vaníliarúd, 2-3 kisujjnyi citromhéj, 2 ek. + 10 dkg porcukor, 1 l tej, 6 tojás, só, 1 ek. vaníliás pudingpor, 1/2 dl rum, 1 kk. őrölt fahéj
Elkészítése:
A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a belsejét, majd a citromhéjjal és a 2 kanál cukorral együtt a tejhez adjuk. Felforraljuk, és kivesszük belőle a citromhéjat.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felverjük, majd a porcukorral tömör, fényes habbá verjük, és evőkanállal beleszaggatjuk a tejbe. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal tálba szedjük.
A tojássárgákat elkeverjük a pudingporral, hozzászűrjük a tejet, majd gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Hideg vízfürdőben kihűtjük, belekeverjük a rumot, tálba öntjük, tetejére ültetjük a galuskákat, és jól behűtjük.
Tálaláskor megszórjuk a fahéjjal.
Egzotikus ráknyársak mogyorószósszal
Hozzávalók 4 személyre: 1 kilogramm királyrákfarok, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál őrölt koriandermag, 1 evőkanál őrölt római kömény, 1 teáskanál kurkuma, 1 csipetnyi só, citrom- és babérlevél; Mogyorószószhoz: 2 evőkanál pálma- vagy barnacukor, 1 chili paprika (ízlés szerint), fél zöldcitrom lereszelt héja, 10 dkg pirított mogyoró, 1 evőkanál szójaszósz
Elkészítése:
Mossuk meg hideg vízben a páncéljától megtisztított rákokat és csepegtessük le.
A fűszeres páchoz: keverjük az olívaolajhoz az őrölt fűszereket és csipetnyi sót, majd öntsük a rákra. Jól forgassuk össze, és néhány órára tegyük a hűtőszekrénybe.
A befűszerezett rákot fűzzük fel bambusznyársra úgy, hogy váltakozva citrom- és babérlevél kerüljön közéjük.
A mogyorószószhoz: a pálmacukorhoz öntsünk egy deciliter vizet, forraljuk pár percig, míg szirup sűrűségű lesz, és tegyük hozzá a megdarált pirított mogyorót. Fűszerezzük finomra összevágott chili paprikával, szójaszósszal és zöldcitrom lereszelt héjával.
Helyezzük a grillsütő rácsaira a ráknyársakat, és sülés közben kenegessük a fűszeres szósszal.
A rák ízletes körete a párolt rizs, melléje kis tálkákban kínáljuk a fűszeres mogyorószószt
Krumplifőzelék Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 pohár tejföl, 1 fej közepes hagyma, 2 kanál liszt, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 babérlevél, olaj, só, bors, majoranna
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről, leszórjuk pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel.
Belerakjuk a megpucolt, felkarikázott újkrumplit, a babérlevelet, rászórjuk az apróra vágott majoránnát, sózzuk, borsozzuk, és vízzel felöntve – amennyi épp ellepi a krumplit -, lefedve puhára főzzük.
Közben tejfölből és lisztből, kevés hideg vízzel habarást készítünk, és behabarjuk vele a krumplit.
Ezután egyszer felforraljuk és már kész is.
Főzelékünket tovább gazdagíthatjuk pirított csirkehús darabkákkal vagy virslikarikákkal.
Vegyes húsleves Hozzávalók a leveshez: 1 kg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 40 dkg marhahús, 1/2 kg tyúkhús, 15 dkg csirkemáj, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna; a gombagaluskához: 30 dkg gomba, 3 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 zsemle, 1 tojás, 15 dkg liszt, zsír
Elkészítése:
A csontból és a leveszöldség feléből csontlevest főzünk. A marhahúst, tyúkhúst ebben tesszük fel főni. Ha felforrt, leszedjük a habját, beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük és mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a húsok megpuhulnak. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a májakat is.
A galuskához a hagymát kevés zsíron megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vagdalt gombát, a petrezselyem zöldjét és fűszerezzük. Belekeverjük a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást és a lisztet. Ha a massza túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát tehetünk bele. Vizes kézzel galuskákat formálunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük.
Úgy tálaljuk, hogy mindenkinek minden húsféleségből, a kockákra vágott zöldségekből és a galuskából is egyformán jusson.
|