Zamatos zöldborsóleves Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 30 dkg karfiol, 1 paprika, 1 sárgarépa, 2 póréhagyma, 8 dl víz, 1 húsleveskocka, 4-5 friss újhagymaszár, 2 ek. olaj, só, bors
Elkészítése:
A póréhagymát felkarikázzuk, rátesszük az olajra, és lassú tűzön kb. 10 percig sütjük.
A leveskockát a vízben felforraljuk, ráöntjük a párolt hagymára, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a karfiolt, a zöldborsót és a paprikát.
Fűszerezzük, majd 20-25 percig főzzük.
Amikor elkészült, meghintjük az apróra vágott újhagymaszárral.
Soma kendermagosa (Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 kg baromfi vagy sertés hús, olaj, 4-5 fej vöröshagyma, 2 petrezselyemgyökér, 4 sárgarépa, 2 karalábé, 1 zellergumó, 80 dkg gomba (lehet sampion, vagy csiperke is), 80 dkg zöldborsó, frissen darált bors, sok petrezselyemzöld, só, tejszín
Pirítsuk a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a húst és pörköljük meg, vagyis addig süssük kis lángon, amíg ki nem ereszti a levét és barnára nem pirul. Majd hígítsuk fel vízzel és hagyjuk főni.
A gombát is dinszteljük és pirítsuk, majd daráljunk rá borsot, aztán sózzuk meg.
Mielőtt teljesen átsülne a hús, adjuk hozzá a zöldséget, majd fűszerezzük és végezetül pedig tejszínnel ízesítsük.
Füstös vajbab (Soma - Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 fej hagyma, egy kevés teavaj a hagyma alá, 1 kg mirelit vajbab, garam masala vagy curry (arab boltokban kapható fűszerek), 30-40 dkg nagylyukú reszelőn lereszelt füstölt sajt, 3/4-ed liter sűrű típusú főzőtejszín, só, kis kanál cukor, fűszer, chili
A hagymát vágjuk apró darabokra és dinszteljük üvegesre.
Öntsük rá a vajbabot, fedjük le és hagyjuk puhulni. A fűszereket szórjuk rá, így belefő az ízük.
Mikor már majdnem kész, szórjuk bele a lereszelt sajtot is, aztán a tejszínt és szószosra keverjük.
Padlizsánkrém (Soma - Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 gerezd fokhagyma, chipotles frissen darált bors, olívaolaj, só
A padlizsánt karikázzuk fel és extra szűz olívaolajban mindkét oldalát süssük barnára.
Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót. (A chipotles elhagyható, ha valaki nem szereti, mivel csak Soma tette hozzá.)
A fokhagymát reszeljük apróra vagy törjük pici darabokra, és turmixoljuk össze.
Salsa (Soma - Vacsoracsata) Hozzávalók: 6-7 paradicsom, 2 piros színű paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, chili vagy chipotles, frissen darált bors, olívaolaj, só
A paradicsomot karikázzuk fel és extra szűz olívaolajban süssük barnára.
Ezzel egyidejűleg a paprikát is pároljuk, majd pirítsuk ropogósra. Ha ezzel megvagyunk, akkor adjuk hozzá a többi hozzávalót is.
A turmixolásnál azonban arra ügyeljünk, hogy ne pépesre, hanem egy kicsit darabosra turmixoljuk.
Avokádókrém (Soma - Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 puha avokádó, 1 paradicsom, kis fej vöröshagyma, 1 lime, 1 csokor friss koriander, só
Húzzuk le a paradicsomnak a héját – ha forró vízzel leöntjük a beirdalt paradicsomot, akkor könnyebben lehúzható - és tegyük hozzá a meghámozott avokádóhoz.
Majd csurgassuk le lime-mal a meghámozott vöröshagymát, és hagyjuk pár percig ázni a zamatosabb íz kedvéért.
Ezután turmixoljuk össze és ízesítsük sóval, s friss korianderrel.
Bea asszony levese (Vacsoracsata) Hozzávalók: 4-5 szem krumpli, 6-8 gerezd fokhagyma, 2,5 dl tejszín, só, szerecsendió, őrölt bors, babérlevél
Az összekockázott krumplit és fokhagymát főzzük meg és tetszés szerint ízesítsük. Ha a krumpli megfőtt, akkor turmixoljuk össze vagy egy krumpli kinyomón törjük át. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre és várjuk meg, míg rottyan egyet, majd sűrűsítsük be tejszínnel.
Végezetül pedig egy kibelezett rozscipóban tálaljuk. A tálalás előtt azonban mindenképpen grillezzük a cipót, így nem ázik át. Majd ha ezzel is végeztünk, sajttal és petrezselyemmel díszítsük.
Túrófelfújt lime-os mentás eperöntettel (Vincze Ottó - Hal a tortán)
Hozzávalók: 1 kg túró, 10 db tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál vaníliáscukor, 1 db citrom, 1 evőkanál étkezési keményítő, 0,5 l tejföl, 5 evőkanál búzadara, kivajazott-morzsázott tepsi
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a többi alapanyaggal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét is. Óvatosan, hogy a hab ne törjön összeforgatjuk.
Kivajazott tepsiben, kb. 180 C-on aranybarnára sütjük.
Eperöntet
Hozzávalók: 2 csomag eper (2×450gr), 0,5 l víz, 6 evőkanál kristálycukor, 1 db lime, 5 db menta levél, 1 evőkanál eper piros színezék, 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A vízből és a cukorból készítünk egy cukorszirupot, majd ha a cukor elolvadt, a lime héját belereszeljük.
A mentalevelet apróra vágjuk.
Beletesszük a szirupba a piros színezéket, a keményítőt, végül az epret és a mentát. Készre forraljuk.
Vajhal filé roston snidlinges pürével,grill zöldséggel (Vincze Ottó - Hal a tortán) Hozzávalók: 6 szelet vajhal filé, ízesítésnek: só, durvára darabolt tarka bors, citromlé, olívaolaj
A halat bepácoljuk, pár órát állni hagyjuk, majd pici olívaolajon aranyszínűre sütjük.
Snidlinges burgonyapüré
Hozzávalók: 50 kg burgonya, 0,2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 01 dkg só, 1 kis csokor snidling
Grill zöldség:
3 db pritamin paprika, 2 db cukkini, 10 db koktélparadicsom, 1 szál póréhagyma. Fűszerezés: durvára darabolt bors, friss bazsalikom, grill fűszersó
Zöldséges csirkeaprólék-leves csigatésztával (Vincze Ottó - Hal a tortán) Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 25 dkg csigatészta, 4 db sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 02 dkg só, 01 dkg bors, ízlés szerint ételízesítő, finomra vágott petrezselyemzöld, 3-4 db filézett csirkecomb (felkockázva)
Elkészítés:
A hagymát a vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a a csirkecombot és megpirítjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a többi hozzávalót, és a zöldségek puhulásáig főzzük.
Forró vízben puhára főzzük a csigatésztát, azzal tálaljuk.
|