Babtitok varázs (Benkő Dániel - Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 kg tarkabab, 4 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, babérlevél, fokhagyma, fél kg mangalica füstölt kolbász, 1 mangalica köröm vagy láb, zabpehelyliszt
Főzzük meg az 1 kg tarkababot sótlanul. Ha elfogy a víz, akkor pótoljuk. Vegyük le a tűzről, mielőtt teljesen megpuhulna.
Ezzel egyidejűleg tegyük fel a másik lábast is kevés vízzel, amibe a 4 fej apró kockákra vágott vöröshagymát rakjuk bele, majd adjuk hozzá a két nagy paradicsomot, a babérlevelet és a pár gerezd fokhagymát is. Öntsük hozzá a babot, amikor szétfőtt a hagyma.
A harmadik lábasban pedig a füstölt mangalica szeletelt kolbászt főzzük egy kevés vízben. A pikáns íz kedvéért adhatunk még hozzá egy mangalica körmöt vagy lábat is. Ezt legalább 2 órán keresztül főzzük.
Ha elkészült, az egészet adjuk hozzá a babhoz. Forrásig főzzük, majd a zabpehelyliszt és a víz keverékével készítsük el belőle a galuskát, amit beleszaggatunk majd az ételbe. 15 perc főzés után elkészül az étel, ami rögtön tálalható is.
Busakrémleves (Benkő Dániel - Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 busa, 4 evőkanál zabpehelyliszt, 2 dl tejszín, fél citrom leve, 3 evőkanál mustár, tengeri só, tört bors, oregánó, fokhagyma
A megtisztított busát főzzük egy kevés vízben kocsonyássá. Hagyjuk állni.
Közben keverjük össze a 4 evőkanál zabpehelylisztet, a 2 dl tejszínt, egy fél citrom levét, 3 kanál mustárt, egy csipet tengeri sót, tört borsot, oregánót és egy fokhagymát. Ha nem elég híg, akkor a busa levéből még adhatunk hozzá.
Tálalás előtt 20 perccel forraljuk fel és adjuk hozzá a busához.
Töltött cukkini Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb, zsenge cukkini; túrótöltelékhez: 10 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 2 tojás, 30 dkg túró; hústöltelékhez: 10 dkg főtt rizs, 2 dkg vaj, 25 dkg zöldborsó (fagyasztott), 2 főtt + 1 nyers tojás, 25 dkg darált főtt hús (sonka), 2 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A 4 cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belét kikaparjuk, apróra vágjuk és ízlés szerint vagy a túrótöltelékkel vagy a hústöltelékkel töltjük meg.
A túrótöltelékhez megfőzzük a rizst, majd lecsöpögtetjük. Az olajat meforrósítjuk, beletesszük az áttört fokhagymát, a cukkinidarabokat, sózzuk, és 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett megpároljuk.
A tűzről lehúzva belekeverjük a rizst, a tojásokat, és belemorzsoljuk a túrót.
A masszát a cukkinik üregébe halmozzuk, egy kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A hústöltelékhez a rizst elkeverjük a vajjal.
Hozzáadjuk a megpárolt zöldborsót és az apróra vágott főtt tojásokat.
Belekeverjük a darált húst, a nyers tojást, sózzuk, borsozzuk.
Az olajat felforrósítjuk, belekeverjük az áttört fokhagymát, a cukkinidarabokat, sózzuk, és 2-3 percig, kevergetve megpároljuk.
A hústöltelékhez keverjük, megtöltjük a cukkiniket, és ugyanúgy sütjük, mint a túrótöltelékes cukkinit.
Kávés madártej Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg cukor, 1 csésze erős feketekávé, 6 tojás, 3 ek. liszt, 1 tk. neszkávé
Elkészítése:
A tejből 1 decit félreteszünk, a maradékot a feketekávéval és 5 deka cukorral felforraljuk.
A tojásfehérjéket 10 deka cukorral és a neszkávéval kemény habbá verjük, és evőkanállal beleszaggatjuk a tejbe. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal tálba szedjük.
A félretett tejet simára keverjük a tojássárgákkal, a liszttel és a maradék 5 deka cukorral, és folyamatosan kevergetve a forró tejbe csorgatjuk. A krémet hűlni hagyjuk.
Tálkákba szedjük, tetejére rakjuk a barna habgaluskákat, és ízlés szerint megszórjuk mazsolával és szeletelt mandulával.
Brokkolis halfilé Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg brokkoli, 4 szelet (60 dkg) halfilé, tej, citromlé, só, 1-1 mk. őrölt szerecsendió és fehérbors, 1 kk. felaprított petrezselyem, 4 szelet gépsonka, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A rózsáira szedett brokkolit enyhén sós vízben puhára főzzük.
A halat citromos sós tejben megáztatjuk, majd egy kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük, és megszórjuk a fűszerekkel.
Ráhalmozzuk a brokkolit, sózzuk, borsozzuk, majd beborítjuk 1-1 szelet gépsonkával.
Meghintjük a sajttal, és előmelegített sütőben, közepes lángon 10 perc alatt megsütjük.
Sóskafőzelék csirkemellel Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell, 1 kg sóska, 1 húsleveskockka, 1 fej hagyma, citrom, cukor, liszt, 1 dl tejföl, só, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A csirkemellet csontjáról leszedve szeletekre vágjuk (a csontot leveshez felhasználhatjuk). Megsózzuk, majd pár percig állni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk.
Beletesszük a hússzeleteket, és rövid ideig együtt pároljuk, majd meghintjük a liszttel.
A sóskát megmossuk, leforrázzuk és a húshoz adjuk, felöntjük vízzel, és beledobjuk a húsleveskockát. Sóval, esetleg citromlével, kevés cukorral ízesítjük, és együtt pároljuk.
Tálaláskor hozzáadjuk a tejfölt.
Zelleres csirkeraguleves eperlevéllel Hozzávalók 4 személyre: 500 g csontozott csirkemell vagy comb, 200 g póréhagyma, 200 g szárzeller, 150 g piros húsos paprika, 2 cs petrezselyem, 50 g vaj, 2 dl tejszín, só, friss darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Eperlevél
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
A póréhagymát hosszában négyfele vágjuk majd, keresztbe vékonyan szeleteljük. A paprikát kis kockára vágjuk. A szárzellert vékonyra szeleteljük.
A letisztított, megmosott húst kis kockára vágjuk. Vajon fehéredésig pirítjuk. Rátesszük a hagymát, paprikát és 1-2 percet összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Felengedjük alaplével, vagy vízzel. Beletesszük a szárzellert és kíméletesen összeforraljuk.
Amikor a hús puha, kiveszünk a léből, összekeverjük a tejszínnel, majd a tejszínes levest belekeverjük a levesbe, amint forr, levesszük.
Hozzáadjuk a gorombára összevágott petrezselymet, ha szükséges fűszerezzük.
Eperlevéllel tálaljuk, amit a levesben vagy külön főzünk ki.
Sült cukkini citromos öntettel
Hozzávalók 4 személyre: 5 db közepes cukkini, 5 evőkanál liszt, 5 gerezd fokhagyma, 15 g bazsalikom, 1/2 citrom, só és olívaolaj
A cukkinit alaposan mosd meg, és hosszában szeleteld ujjnyi vastagra csíkokra. Enyhén sózd be, és 15 percig hagyd állni. Töröld szárazra, forgasd lisztbe és mindkét oldalát süsd ropogósra olajban. Csöpögtesd le, és rakd tálra.
Alaposan keverj össze 5 evőkanál olívaolajat, a bazsalikomot, az összetört fokhagymát és a fél citrom levét, majd öntsd a cukkinira.
Egy felkockázott főtt tojással, néhány karika piros színű paprikával díszítheted. A tálalással várj egy órát, amíg az ízek összeérnek!
Joghurtos meggykrém
Hozzávalók: 1 csomag vaníliás pudingpor, 450g meggyes joghurt, 3 evőkanál kristálycukor, 25 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor
A pudingporhoz keverd hozzá a kristálycukrot, majd a joghurttal főzd fel.
Keverd habosra a margarint a porcukorral, majd add hozzá a langyosra hűlt pudinghoz, és keverd egyenletesre.
Kanalazd poharakba, és díszítsd magozott meggyel!
Bergeni halfasírt
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehér húsú halfilé, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csokor kaporlevél, 2 evőkanál liszt, só, darált bors, 3 evőkanál vaj a sütéshez. Szószhoz: egy-egy negyed kaliforniai paprika, 1 dl tejszín, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál vaj, fél csokor metélőhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, só, kevés darált bors
Elkészítése:
Tegyük a kis darabokra felvágott halhúst gyorsvágó gépbe, üssük hozzá a tojásokat, kanalazzuk rá a lisztet, fűszerezzük összevágott kaporlevéllel, darált borssal, sóval. Öntsük rá a tejet, majd aprítsuk össze a gépben.
Vizes kézzel formázzunk húskorongokat, és közepes lángon mindkét oldalát süssük meg forró vajon.
A szósz elkészítése:
Süssük két percig forró vajban az apróra felvágott kaliforniai paprikákat, majd szórjunk rá lisztet, és állandóan keverve öntsük fel tejjel. Jöhet bele a tejszín, só, citromlé, összevágott metélőhagyma, darált bors. A szósznak selymesen folyósnak kell lennie, ha szükséges, hígítsuk tejjel.
|