Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Halfasírt meleg endívia salátával, zöldfűszeres majonézzel

Hozzávalók 4 személyre: 4 x 16 dkg tengeri hal, 2 db zsemle, 2 dl tej, 1 dkg zsemlemorzsa, 1 dl narancslé, 1 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 evőkanál szezámmag, 8 db endívia, 2 db citrom, só, bors, balzsamecet ízlés szerint
 
Elkészítése:
 
A halat ledaráljuk, a tejbe beáztatott zsemléket hozzáadjuk, ízesítjük sóval, borssal, kevés citromlével. Hozzáadjuk a tojásokat, zsemlemorzsát és a szezámmag felét. Az egészet összekeverjük, apró pogácsákat formázunk belőle és vajban megsütjük.
 

Elkészítjük a salátát: az endíviákat félbevágjuk, vastag ereit kivágjuk, mert ez keserű. Vajon cukrot karamellizálunk, amihez hozzáadjuk az endíviákat, kevés ideig pirítjuk és felengedjük a narancslével. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés balzsamecettel ízesítjük.

Tejszínes brokkolifőzelék

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg brokkoli, 1 csokor petrezselyem, 6 dkg vaj, 2 ek. finomliszt, 1 kk. ételízesítő por, 1-2 dl főzőtejszín, só, 1 kk. citromlé, ½-½ kk. bors és currypor

Elkészítése:

A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük, szárát kb. 1 centi vastag karikákra, zsenge fiatal leveleit pedig vékony csíkokra vágjuk.

A petrezselymet fölaprítjuk és a brokkolilevéllel együtt a vajon megfuttatjuk. A lisztet rászórjuk, kissé megpirítjuk (világos rántást készítünk), majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

A brokkoliszárat annyi ételízesítőporral fűszerezett vízben, amennyi ellepi, megfőzzük.

Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, puhára főzzük, és a tejszínnel simára kevert rántással besűrítjük.

Ha kell, megsózzuk. A citromlével, a borssal és a curryvel fűszerezzük.

Zöldbableves

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg zöldbab, 1 nagy fej hagyma, 1 db paradicsom, fél paprika, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, só, ecet

Elkészítése:

Az összedarabolt zöldbabot, megtisztított hagymát, paprikát, cikkekbe vágott paradicsomot tegyük fel főni annyi vízben, amennyi levest szeretnénk. Sózzuk meg ízlés szerint.

Ha a bab megpuhult (kb. 20 perc), készítsünk habarást a tejföllel és liszttel, majd forraljuk össze a levest.

Aki savanykásabban szereti, a végén ecettel ízesítheti.  

Pirított kenyérkockákkal is gazdagíthatjuk.

Túrós-sonkás rakott cukkini

Hozzávalók 4 személyre: 3-4 közepes cukkini, só, bors; a bundázáshoz: liszt, tojás; a töltelékhez: 1/2 kg túró, 20 dkg sonka, 2 tojás, 2,5 dl tej; a tepsi kikenéséhez: vaj
 
Elkészítése:
 
A cukkinit hosszanti irányban felszeleteljük, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd lisztbe, tojásba forgatjuk, és olajban pirosra sütjük.
 
A túrót áttörjük, a sonkát felkockázzuk.
 
A tojást felverjük a tejjel. A tojásos tej 1/3-ad részét félretesszük, a többit simára keverjük a túróval, majd hozzáadjuk a sonkát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
 
Kivajazunk egy tűzálló tálat, rétegesen belerakjuk a cukkinit és a túrós keveréket, majd a tetejére öntjük a félretett tejet.
 
Tipp: Padlizsánnal és burgonyával is készíthetjük.

Kefires szilvadesszert

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szilva, 4 dl kefir, 6 evőkanál cukor, 1 dl tejszínhab, 1 tasak vaníliáscukor, 1 mokkáskanál fahéj

A megmosott, kimagozott szilvákat (vagy házi szilvalekvárt) hideg kefirrel összeturmixoljuk.

Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük.

Kis tálkákba vagy fagylaltospoharakba adagoljuk.

Mindegyik tetejére tejszínhabot nyomunk, majd szilvaszeletekkel díszítjük.

Csőben sült hal

Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 75 dkg halfilé, 25 dkg vaj, 1 ek. mustár, só, 4 ek. liszt, 2 főtt tojás, 1 kg krumpli

Elkészítése:

A tejet felhevítjük és beletesszük a halszeleteket. A tüzet kikapcsoljuk alatta, és így pároljuk a halat, majd leszűrjük.

12,5 deka vajat felolvasztunk egy serpenyőben, kissé megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a mustárt, majd felöntjük a tejjel, amiben a hal főtt.

Egy kivajazott tűzálló tálban elrendezzük a halat és a cikkekre vágott tojást, majd leöntjük a mustáros mártással.

A krumplit meghámozzuk, megfőzzük, cikkekre vágjuk, majd összekeverjük 4 evőkanálnyi felhevített vajjal.

Elosztjuk a hal tetején, rámorzsoljuk a maradék vajat és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Zempléni tarkabableves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarkabab, 3 babérlevél, 1 vöröshagyma, 4 ek. olaj, 25 dkg apró savanyú káposzta, 2 ek. liszt, 4 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 2 ek. ecet, 1 kk. porcukor, 25 dkg lecsókolbász, 2 ek. tejföl
 
Elkészítése:
 
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap 1,5 liter enyhén sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük.
 
A vöröshagymát felaprítjuk és 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát és fél deci vizet aláöntve fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a csaknem megpuhult babhoz adjuk, és együtt puhára főzzük.
 
Közben a maradék 2 evőkanál olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a túzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Hűlni hagyjuk, majd 1deci vízzel simára keverjük. Apránként a káposztás babhoz adagoljuk, kevergetve egyet forralunk rajta. Ecettel és a porcukorral ízesítjük.
 
A kolbászt felkarikázzuk és a sütésből visszamaradt olajon kissé lepirítjuk. 10-10 karikát adagolunk a tányérokba, rámerjük a levest és a tetejét meglocsoljuk a tejföllel.

Vaníliapuding karamell réteggel (Kinter Oszkár - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 db tojássárgája, 10 dkg cukor (+ extra a tetejére), fél dl tej, 5 dl tejszín, 2 db vaníliarúd

Tegyük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart magjait, a tejet és a tejszínt. Keverjük jól össze, hogy a cukor elolvadjon, majd töltsük teás csészékbe vagy pudingformákba.

Helyezzük vízzel feltöltött tepsibe és tegyük előmelegített sütőbe, majd 140-150 fokon 30-35 percig gőzöljük.

Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Dijoni mustáros bélszín (Kinter Oszkár - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg marha vesepecsenye, 1-1 ág friss bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 1 kg burgonya, 1 kisebb méretű sütőtök, 4 db tojás sárgája, 3 dl tejszín, 2 evőkanál dijoni magos mustár, 1 teáskanál kurkuma, só, darált bors, őrölt szerecsendió, 1 db cukkini, 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj

A lehártyázott bélszínt csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot. Vágjuk össze a fűszernövények leveleit, majd forgassuk meg a bélszínt a fűszerlevelekben. Tekerjük be fóliába és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

A körethez főzzük meg a meghámozott burgonyát sós vízben épp úgy, mintha burgonyapürét készítenénk. Ha megfőtt, szűrjük le jól, törjük át, fűszerezzük kevéske őrölt szerecsendióval és keverjünk el benne 2 tojás sárgáját.

A tököt vágjuk négyfelé, magjait szedjük ki és forró sütőben süssük meg puhára. A megsült tök húsát kanalazzuk át egy tálba, törjük össze villával, majd fűszerezzük meg szerecsendióval és keverjünk el benne 2 tojás sárgáját. Ha lágynak találjuk, akkor kevéske zsemlemorzsa hozzákeverésével tehetjük szilárdabbá.

Töltsük a nyomózsák egyik felébe a burgonyás, a másik felébe a sütőtökös pépet, majd nyomjuk cukkini szeletekre. Forró sütőbe téve pár perc alatt süssük pirosra.

Vágjuk körülbelül 15-20 dekás egyforma darabokra a bepácolt bélszínt, majd hevítsünk fel egy kevéske olívaolajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a hússzeleteket és mindkét oldalát közepes lángon süssük körülbelül 5-5 percig.

Közben egy másik serpenyőben készítsük el a mustáros mártást. Öntsük az edénybe a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mustárt, szórjuk rá a kurkumát, majd ízesítsük kevéske sóval és darált borssal. Pár perc forralással fűzzük sűrű mártássá.

Tálaláskor nagy tányérok közepére kanalazzunk a mustáros szószból, helyezzük rá a megsütött bélszínt, majd helyezzük mellé a megsütött körítést.

Toronyba halmozott buffola mozzarella (Kinter Oszkár - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4 darab buffola mozarella sajt , 4 darab közepes méretű paradicsom, 1 doboz rukkola saláta, friss fűszerlevelek, olívaolaj, balzsamecet, durvára darált bors

A fűszerek leveleit szedjük le és válogassuk ki a legszebbeket. Mossuk meg hideg vízben a rukkola salátát és a fűszerleveleket, majd csepegtessük le róluk a vizet. Rakjuk egy műanyag dobozba, fedjük le és tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy ropogós és friss legyen.

Szeleteljük fel egyforma szeletekre a paradicsomot és a sajtokat.

Nagytányér közepére helyezzünk egy csokornyit a ropogós rukkola levelekből, rendezzük el ízlésesen, majd közepére váltakozva sajt és paradicsom karikákat tegyünk. Ha elkészült, szúrjuk át egy rozmaring ággal, daráljunk a tetejére fekete borsot, csorgassuk meg hidegen sajtolt olívaolajjal és balzsamecettel. Mellé pedig rozmaringos kenyércsíkokat kínáljunk.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!