Zelleres krumplifőzelék Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 35 dkg zellergumó, só, 1 dl főzőtejszín, 2,5 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, 3 ek. apróra vágott zellerzöld, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítése:
Meghámozzuk a krumplit és a zellert, majd mindkettőt 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Lábosba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk és erős lángon felforraljuk. Ha már lobog a víz, mérsékeljük a tüzet, lefedjük a lábost és vajpuhára főzzük a zöldségeket.
Közben összekeverjük a tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt, majd apróra vágjuk a zellerzöldet.
Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a keményítős keveréket és a zellerzöldet, majd megborsozzuk és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Állandóan kevergetve besűrítjük.
Gombahamburger Hozzávalók 4 személyre: 8 fej nagykucsmájú barna csiperkegomba, 2 db paradicsom, 1 db közepes méretű padlizsán, 8 szelet kecskesajt, olívaolaj, 1-1 ág friss kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöldje, darált bors
A gombák szárait óvatosan törjük le a kalapról, majd csap alá tartva a kucsma külső részét öblítsük le hideg vízzel. A belső lemezes oldalát ne mossuk meg, mert ha sok vizet szív magába a gomba, akkor sütéskor elázik. Daráljunk a belső felére borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
Vágjuk egy centiméter vastagságú szeletekre a padlizsánt és a paradicsomot.
A padlizsánszeleteket kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalát süssük barnára.
Egy másik serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd a gombákat közepes lángon, párszor megfordítva süssük öt percig.
Hasonlóan erős lángon, olívaolajjal megcsorgatott serpenyőben süssük meg a paradicsomszeleteket, majd az ujjnyi vastag szeletekre felvágott sajtot.
Tálaláskor tegyünk nagy tányér közepére egy gombafejet, helyezzünk rá a grillezett padlizsánból, majd tépkedjünk rá a friss fűszerlevelekből. Egy szelet sült kecskesajt, majd paradicsom következik – erre is szórjunk a fűszerlevelekből –, az egészet fedjük be egy megsütött gombafejjel. Végül daráljunk rá borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal.
Mogyorós kávékrém
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg finomra és 5 dkg durvára őrölt mogyoró • 40 dkg mascarpone sajt • 4 tojássárgája • 15 dkg cukor • 2 kávéskanál nescafé • 2 dl tejszín
A durvára őrölt mogyorót serpenyőben pirítsd meg.
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, egy másik edényben pedig dolgozd simára a sajtot a kávéval és a finomra őrölt mogyoróval.
A sajtkrémhez add hozzá a cukros tojássárgákat, végül a habbá vert tejszínt.
Töltsd talpas poharakba, szórd meg pirított mogyoróval, és néhány órára tedd hűtőszekrénybe.
Mustáros halszelet Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg fagyasztott tengeri halfilé, só, 4 ek. vaj, 4 sárgarépa, 2 arasznyi póréhagyma, 2 ek. liszt, 2 dl zöldségleves kockából, 2 dl tej, őrölt szerecsendió, 1-2 ek. mustár, bors
Elkészítése:
A halat szobahőmérsékleten felengedjük, gyengén besózzuk, majd 1 evőkanálnyi vajjal kikent tepsibe fektetjük.
A répát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk a póréhagymával együtt, és a halra szórjuk. A levest aláöntjük, majd a tepsit alufóliával befedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a mártást. Ehhez a maradék vajon a lisztet megpirítjuk, a tejjel felengedjük. Megsózzuk, a szerecsendióval, a mustárral és a borssal fűszerezzük.
A megpárolt halat a zöldségekkel együtt, a mártással körülöntve kínáljuk.
Zöldséges-krumplis gombaleves
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg krumpli, 5 dkg zellergumó, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 2 húsleveskocka, só, bors, 1-2 kk. citromlé, 1 csokor petrezselyem, 1 dl tejföl
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a krumplit és a zellert apró kockákra, a répaféléket vékony karikákra vágjuk.
A gombákat megtisztítjuk, szárvégüket leválasztjuk, majd kisebb darabokra-szeletkékre aprózzuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, és megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldségeket és a gombát, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a leveskockákat, a krumplit és egy kevés borsot. Felöntjük 1,2 liter vízzel, majd fedő alatt, lassú forralással 20 percig főzzük, végül utánasózzuk.
A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, majd finomra vágjuk, és a kész levesbe keverjük.
4 mélytányér aljára 1-1 evőkanál tejfölt simítunk, arra szedjük a forró levest.
Gomba zöldfűszeres vajjal Hozzávalók 4 személyre: 12 nagy gombafej, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis hagyma, 4 dkg fehérre pirított mandula, 1 fokhagymagerezd, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál metélt petrezselyem, 3 teáskanál aprított kakukkfű, 3 teáskanál aprított rozmaring, 1 evőkanál aprított metélőhagyma, fél teáskanál só, egy csipet feketebors, 7 dkg puha vaj
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, közben a gombák szárát leszedjük, finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a felaprózott hagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombaszárat, és puhára főzzük.
A mandulát, fokhagymát, citromlét, petrezselymet, sót, borsot és vajat összeturmixoljuk.
A gombafejeket egy kikent sütőtálba tesszük, s megrakjuk a hagyma-gomba keverékkel, majd a mandulás turmixszal.
Meleg sütőben 10-15 percig sütjük.
Mogyorókrémes gesztenyepüré
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg gesztenyemassza, 20 dkg mogyorókrém, 10 dkg porcukor, 7 dkg kandírozott citrom- és narancshéj, 7 dkg reszelt narancshéj, 1 pohár tej, 4 cl rum, 2 dl tejszín
Elkészítése:
A gesztenyét felengedés után burgonyanyomón áttörjük, majd elkeverjük a tejjel, a mogyorókrémmel, 5 deka porcukorral és a rumban előzőleg megáztatott kandírozott citrom- és narancshéjjal.
Kelyhekbe adagoljuk, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a tejszínt a maradék porcukorral felverjük és rákanalazzuk.
Indonéz halfilé zöldfűszeres tésztával Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet fehér tengeri halfilé, 1 kis darabka gyömbér, 1 db piros (jalapeno) csilipaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 friss lime vagy citrom, 6 db friss bazsalikom levél, 2 dl kókusztej, 3 dkg vaj, 1 ek. szójaszósz, 2 ek. mogyoróolaj (v. olivaolaj), só, őrölt színesbors; a tésztához: 50 dkg tagliatelle tészta (szélesmetélt), 1 csomag bazsalikom, 1 csomag petrezselyem, 1 csomag citromfű, 1 csomag koriander, 8-10 mogyoróhagyma (vagy 1 nagy fej lilahagyma), 1 gerezd fokhagyma, só
Elkészítése:
A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük és a csilipaprikát apróra vágjuk, majd összekeverjük.
Szárazra letörölgetjük a halfiléket, és besózzuk, beborsozzuk, majd a fokhagymás, gyömbéres csilivel bedörzsöljük, és citromhéjat reszelünk rá. Olajjal meglocsoljuk és hűtőbe rakjuk 1-2 órára.
A halat kevés vajon mindkét oldalán megsütjük és kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt vajra ráöntjük a kókusztejet, a szójaszószt és a durvára darabolt bazsalikom levelet, sózzuk és borsozzuk. Egy fél citrom levét ráfacsarjuk és összeforraljuk a mártást, majd levesszük a tűzről.
A körethez roppanósra főzzük a tésztát.
A wokba vagy serpenyőbe kevés olajat teszünk, felhevítjük, mogyoróhagymát és aprított fokhagymát rakunk bele.
A friss bazsalikomot, citromfüvet, petrezselymet és koriandert durvára vágjuk, rádobjuk a hagymás olajra és pár másodpercig pirítjuk. A kifőzött tésztát rádobjuk a fűszerekre, jól összekeverjük és pár perc alatt összepirítjuk.
Tálaláskor a tányérra helyezzük a halfilét, majd rámerjük a forró mártást és mellé rakjuk a pirított tésztát.
Lime vagy citromkarikát adunk hozzá.
Töltött paprika parajfőzelékkel Hozzávalók 4 személyre: 8 zöldpaprika, 50 dkg darált sertéshús, 2 zsemle, 1 tojás, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg paraj, 2 ek. liszt, 8 dl tej, só, bors, olaj
Elkészítése:
A darált húst a tojással, az egyik áztatott és kicsavart zsemlével, 1 gerezd fokhagymával összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd a keveréket a paprikákba töltjük.
Ezután a leforrázott parajt a másik áztatott és kicsavart zsemlével együtt ledaráljuk, belekeverjük a tejbe, majd beletesszük a paprikákat, és kb. 25 percig főzzük.
Ekkor kiemeljük a paprikákat, és a parajfőzeléket világosbarna fokhagymás rántással besűrítjük.
A paprikákat a mártásba visszatéve forrón tálaljuk.
Zöldséges gombás újkrumplileves Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes vöröshagyma, 3 ek. olaj, 5-6 közepes újburgonya, 2-3 zsenge sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 újhagyma, 1 ek. ételízesítő vagy 1 húsleveskocka, 1 ek. liszt, 15 dkg gomba, bors, só, 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A finomra vágott hagymát az olajon kevergetve üvegesre sütjük, és egy pohárnyi vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a felkockázott újburgonyát, répát, gyökeret, és a felkarikázott újhagymát. Ételízesítővel fűszerezzük, vagy belemorzsoljuk a leveskockát, és kis lángon, lefödve, majdnem puhára pároljuk. A vége felé leemeljük a fedőt, hogy a leve elpárologjon.
Ha a zöldség zsírjára sült, a liszttel megszórjuk, elkeverjük, majd a vékonyan felszeletelt gombát is hozzáadjuk. 8 deci vízzel felöntjük, és kevergetve nagy lángon felforraljuk. A borssal és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell utánasózzuk.
|