Gesztenyével töltött liba Hozzávalók 8 személyre: 1 konyhakész liba (4 kg), 60 dkg alma, 60 dkg gesztenye (tisztított súly), 2 fej vöröshagyma, 1 ek. libazsír, 1,5 kg burgonya
Előkészítés:
A libát kívül-belül megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk. A gesztenyét kettévágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
Elkészítés:
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A libazsírt összekeverjük a hagymával, az almacikkekkel, a
gesztenyével, és kissé sózzuk, borsozzuk. A libába töltjük, a nyílást fogvájóval összetűzzük.
Mellével lefelé tepsibe fektetjük a libát, ráöntünk 1 liter forró vizet, és a sütőben 3-3,5 órát sütjük. Félóránként megfordítjuk, leszedjük a zsírját.
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, meghámozzuk és 2 evőkanál pecsenyezsíron átforgatjuk. A libához tálaljuk.
Párolt édes káposztával is kínálhatjuk.
Karfiolpaprikás Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olívaolaj, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 1-1 db zöldpaprika, paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, őrölt bors, só
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre a forró olajban, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Keverjük össze, és öntsünk rá egy deci vizet. Sózzuk, borsozzuk meg, majd amikor felforrt, tegyük bele az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd szórjuk bele a nagyobb rózsákra szedett karfiolt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy a karfiolt háromnegyedig ellepje, majd fedő alatt, közepes tűzön pároljuk kissé roppanósra.
A lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készítsünk sima habarást, és sűrítsük be vele a karfiolpaprikást. Ügyeljünk arra, hogy a karfiolrózsákat ne törjük szét. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről, és forrón tálaljuk.
Tejföllel meglocsolhatjuk, de külön edényben is kínálhatjuk hozzá.
Vaníliás madártej Hozzávalók 4 személyre: 5 tojás, 15 dkg cukor, 1,2 l tej, 2 tasak vaníliás cukor, 1 púpozott ek. finomliszt
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, majd apránként beledolgozunk 5 deka cukrot.
Felforralunk 7 deci tejet, és az édes habot evőkanállal beleszaggatjuk. Egyszerre csak keveset (4-5 kanállal), mert jócskán megnőnek. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk. A galuskák mindkét oldalát 1-1 percig főzzük (egyet próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e), majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és tálba tesszük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel habosra keverjük. Felengedjük a maradék 5 deci tejjel, hozzászűrjük azt a tejet is, amelyben főttek a habgaluskák, majd habverővel kevergetve gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. (Ha a kevergetés ellenére a tojás összeugrana a tejben, merülő mixerrel simára dolgozható.)
A vaníliamártást egy mély tálba öntjük és hűlni hagyjuk. A habgaluskákat a tetejére csúsztatjuk, majd jól behűtve, üvegtálakban kínáljuk.
 Megszórhatjuk rumba áztatott mazsolával, apróra vágott befőttel, szeletelt mandulával. Karamellmártással (6 deka cukrot aranysárgára pirítunk, kevés vízzel sziruppá főzzük és 5 deci tejhez adjuk, a továbbiakban ugyanúgy készül, mint a vaníliamártás) és csokoládémártással (a vaníliamártást 2 deka kakaóval vagy 2 szelet csokoládéval főzzük fel) is szokták készíteni.
Túrós derelye Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 10 dkg túró, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. olaj, só, bors
Elkészítése:
A lisztet összegyúrjuk az egyik tojással és a másik tojásfehérjével, egy kevés sóval, és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd fél órán át állni hagyjuk.
A főtt krumplit még melegen áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a vajat, egy csipet sót, borsot, majd jól összedolgozzuk.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben halmokat rakunk a túrótöltelékből, a másik felét ráhatjuk, a tészta üresen maradt részét ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelyemetszővel kockákra vagdaljuk.
Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy olajjal kikent tűzálló tálra rétegesen, mindig egy kevés reszelt sajttal megszórva lerakjuk.
Forró sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.
Savanyúkáposztás liba Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb (1 kg), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg húsos szalonna, 2 babérlevél, 40 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg gersli, 1 csipet majoránna, 2 ek. olaj, 25 dkg paradicsom
Előkészítés:
A combokat megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, kettévágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A szalonnát kis kockákra daraboljuk.
Elkészítés:
A szalonnát megpirítjuk, majd rátesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a combokat, 3-4 perc alatt összepirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és letakarva kíméletesen pároljuk. Ha szükséges,
pótoljuk a vizet.
Amikor a comb félig puha, rátesszük az ízlés szerint kimosott káposztát és annyi vizet, hogy
ellepje, majd tovább pároljuk. Amikor a hús már egészen puha, kivesszük és tepsire tesszük.
A káposztához adjuk a gerslit, öntünk rá 1 dl vizet, és letakarva 20-25 percen át pároljuk, amíg a gersli roppanósan puha lesz.
A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A libacombokat megsózzuk, megszórjuk majoránnával és meglocsoljuk pici olajjal. A sütőben megpirítjuk.
Közben a paradicsomot meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Tálaláskor tányérra
tesszük a káposztát, rá a libacombot, és megszórjuk paradicsomkockákkal.
Tejföllel is nagyon finom.
Töltött laskagomba Hozzávalók 4 személyre: 8 egyforma 6-8 cm átmérőjű laskagombakalap, 2 ek. ecet, diónyi zsír, 1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 zsemle, 2 tojás, 1 doboz májpástétom, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A gombafejeket ecetes, lobogó, forró vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük és üregükkel felfelé kizsírozott tepsibe egymás mellé ültetjük.
A vízben megáztatott zsemléket kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és a tojásokkal, a májpástétommal valamint az apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a gombakalapokba halmozzuk.
Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Krumplipürével tálaljuk.
Toblerone-krém Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg Toblerone csokoládé, 5 dl tejszín, porcukor, 1 csomag babapiskóta, tej
Elkészítése:
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét.
A tejszínt felverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, majd a kihűlt csokoládéhoz keverjük.
Egy tálba teszünk egy réteg tejbe (vagy kávéba) áztatott babapiskótát, majd krémet kenünk rá, és ezt addig folytatjuk, míg van hozzávalónk.
Hűtőszekrénybe tesszük, majd kis tálkákba szedve kínáljuk.
Sajtos derelye Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20-20 dkg liszt és reszelt sajt, 1 tojás, 8 dkg vaj, só
Elkészítése:
A héjában, sós vízben megfőzött burgonyát meghámozzuk és áttörjük.
Gyúródeszkán szétterítjük és hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojást, 3 deka vajat, sót, és tésztát gyúrunk belőle.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk.
Mindegyik közepébe reszelt sajtot teszünk, majd táskaszerűen összehajtjuk, és a széleit jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük.
A maradék vajat felolvasztjuk, a derelyét tepsibe tesszük, meglocsoljuk a vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben ráolvasztjuk.
Narancsos libacomb céklakörítéssel Hozzávalók 4 személyre: 4-6 db libacomb, 2 db narancs, 1 ág zsálya, 2 ág kakukkfű, darált bors, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, só, darált bors.
Tegyük a libacombokat egymás mellé egy nagy tepsibe, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Sózzuk meg mindkét felét, utána daráljunk rá borsot, majd tegyünk rá kakukkfű és zsályaleveleket is. Igazítsuk el a tepsiben úgy, hogy a bőrős fele legyen felfelé. Reszeljük rá az egyik narancs héját, majd nyomjuk ki a levét, és csorgassuk meg vele a combokat. A másik narancsot szeleteljük fel, és borítsuk be vele a húst. Öntsünk alá két deci vizet, majd az egész tepsit fedjük be alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és egy órán keresztül süssük 160-170 °C fokon.
Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le róla a fóliát, nézzük meg késsel, hogy puha-e a hús. Ha még kemény, fedjük vissza az alufóliával, és pároljuk további 30-40 percig. Befejezés előtt süssük fólia nélkül pár percig, hogy ropogós piros legyen.
Köretnek készítsünk hozzá fokhagymás céklát. A megfőzött céklákat vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük olívaolajjal kikent tepsibe. Reszeljünk le két-három gerezd fokhagymát egy kis tálba, csorgassunk rá pár evőkanál olívaolajat, keverjük jól össze, majd csorgassuk meg vele a céklát. Daráljunk rá borsot, és szórjuk meg sóval. Óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek a szeletek. Fedjük be alufóliával, és fél órán keresztül - akár a libával együtt - süssük készre.
Székelygomba Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1--1 nagyobb szál sárga- és fehérrépa, 1/2 dl tejföl, só, pirospaprika, bors, 1/2 ek. olaj
Elkészítése:
Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított vékony karikákra vágott répákat, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük, majd puhára pároljuk.
Ha zsírjára sült, meglocsoljuk tejföllel.
Párolt rizzsel tálaljuk.
|