Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Bodros csokoládébomba

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj, 22 dkg cukor, 4 tojás, 22 dkg finomliszt, 2 tasak sütőpor, 10 dkg darált mandula, 3 ek. kakaópor, 1 ek. tej, 2 ek. vaníliaaroma; a krémhez: 1,5 dl tejszín, 18 dkg csokoládé, 5 dkg aszalt sárgabarack vagy kandírozott narancs
 
Elkészítése:
 
A csokoládét forró vízfürdőben felolvasztjuk.
 
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a liszttel összeforgatott sütőport és a mandulát 2 evőkanálnyi kivételével beledolgozzuk.
 
Egy külön tálban a massza felébe a kakaóport, a tejet, a maradék mandulát és a vaníliaaromát is belekeverjük.
 
A kétféle színű tésztát és az olvasztott csokoládét váltakozva egy kivajazott, belisztezett, sütőpapírral kibélelt, kúp alakú sütőformába rétegezzük. Előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük, egy kicsit állni hagyjuk, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
 
Ezalatt elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt felforraljuk és az apróra tördelt csokoládét felolvasztjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és gyakran kevergetve kb. 30 perc alatt kihűtjük. Amikor már majdnem teljesen megdermedt egy széles kés segítségével a tésztabombára kenjük.
 
Szárított vagy kandírozott gyümölccsel díszítjük.

Barackos grízgombóc fahéjmártással

Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 2 dl gríz, 3 ek. cukor, 1/2 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája, 2 nagy őszibarack, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj; a fahéjmártáshoz: 3 dl tej, 1 tk. őrölt fahéj, 3 ek. cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor
 
Elkészítése:
 
A tejből a grízzel, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval sűrű tejbegrízt főzünk, majd hűlni hagyjuk.
 
Ha kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, és vizes kézzel gombócokat formázunk, mindegyik közepébe egy-egy darab őszibarackot teszünk.
 
Forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket, és kevés olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.
 
A fahéjmártáshoz felforraljuk a tejet, beletesszük a fahéjat, a cukrot, majd főzés közben besűrítjük a hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral.
 
Tálaláskor a tányér közepére teszünk néhány evőkanál fahéjszószt, ráhelyezünk két-három gombócot, és megszórjuk porcukorral.

Mandulás-tormás libaragu

Hozzávalók 4 személyre: 1 liba zúzája és melle, só, őrölt fehér bors, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 ek. finomliszt, 2 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 10 dkg durvára vágott mandula, 2 ek. reszelt torma, petrezselyem

Elkészítése:

A húsokat megmossuk, a mellet lebőrözzük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk a megtisztított zúzával együtt. Kuktába tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A kukta fedelét a főzőedényre helyezzük, és a húst kb. 45 perc alatt puhára pároljuk benne.

A kuktát a tűzről lehúzzuk, kb. 10 perc elteltével a gombot a gőzkiengedésre állítjuk.

A lisztet a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, a liba levét ezzel sűrítjük. Utánafűszerezzük, a mandulával és a tormával ízesítjük.

Fölaprított petrezselyemmel megszórva, galuskával tálaljuk.

Dörögdi meggyes rétes (Szőke András - Vacsoracsata)

Hozzávalók: Tészta: 1/2 kg liszt, 2 db tojás, só, 1,5 dl víz. Töltelék: 60 dkg kimagozott meggy, 1 pohár tejföl, 5 evőkanál étolaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg cukor

A tésztát gyúrjuk össze, majd készítsünk belőle 2 cipót.

Terítsünk a deszkára vászonkendőt, tegyük rá a tésztából gyúrt cipót és olajozzuk be a tetejét. Ezután addig nyújtsuk a tésztát, amíg be nem fedi a deszkát.

Hintsük meg meggyel, zsemlemorzsával, cukorral, tejföllel és olajjal. Majd a vászonkendő segítségével tekerjük fel két oldalról.

Tegyük kiolajozott tepsibe és 220 fokon 25-30 percig süssük.

Szarvaspörkölt bográcsban Szőke módon (Szőke András - Vacsoracsata)

Hozzávalók: 5 kg szarvas, 5-6 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, színes bors, fekete bors, babérlevél, piros paprika, kömény, gyömbér, 5-6 szál petrezselyem, sárgarépa, 1 zellergumó, szárított gomba, 2 dl sör, 1 dl pálinka, 2-3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 dl vörösbor, tej

Elkészítési mód:

Pácolás: A húst a főzés előtti napon kicsontozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb edénybe bepácoljuk. Adjunk hozzá 4-5 babérlevelet, 2 fej hagymát felkarikázva és ízlés szerint fűszereket.

Főzés:

Bent:

A szarvas csontjából a répával, a petrezselyemmel és a zellerrel egy húslevesszerű csontlevest főzünk. Ezzel öntjük fel majd a pörköltet.

Kint:

A bográcsba tegyünk bele 5-6 nagy fej felkockázott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.
A tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát és az előre bepácolt húst, majd öntsük fel sörrel.
Körülbelül 2 órán keresztül főzzük és a szükséges folyadékot a korábban lefőzött csontlével pótoljuk.
Közben ne feledkezzünk meg a bogrács alatt a tűzről.
Amikor már 2/3 részt megfőtt, tegyük bele a fűszereket és az egy dl pálinkát. Majd főzzük még fél óráig. Közben a megmaradt csontlevet turmixoljuk össze répával, petrezselyemmel és zellerrel. Majd az így kapott sűrű főzelékszerű folyadékot is adjuk hozzá. Ezután sózzuk meg és adjuk hozzá a paradicsomot is. Az ételt főzzük puhára, majd öntsünk
bele 2 dl vörösbort. Ezután 2 percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről.



Kenyér

Hozzávalók: 60 dkg fehérliszt, 1 dkg élesztő, 3 dl víz, só, egy csipet cukor

Egy dl vizet langyosra főzünk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot. Majd kicsi liszttel kovászt készítünk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük. Fateknőbe töltjük a 60 dkg lisztet, beleteszünk egy teáskanál sót és a kovászt. Adjunk még hozzá lisztet, kovászt és 2 dl vizet. Ha nagyon ragad, tegyünk még hozzá lisztet, ha nagyon kemény, akkor addig gyúrjuk még, amíg tiszta nem lesz a kezünk és a tál oldala. Majd tegyük félre egy langyos helyre és 45 percig letakarva pihentessük.
Majd amikor megkelt a tészta, tegyük a nyújtódeszkára és gyúrjuk át és rakjuk vissza még egy órára a kemencébe.

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 40 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 1,5 + 2 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, 1 kk. borsikafű, 15 dkg túró, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 8 dkg reszelt edámi sajt, 15 dkg kolbász
 
Elkészítése:
 
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
 
A füstölt húst ledaráljuk és elkeverjük 1,5 deci tejföllel és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk, borsikafűvel fűszerezzük.
 
A túrót összedolgozzuk a tejfellel és a felaprított petrezselyemmel, megsózzuk.
 
A felolvasztott vajon egész halványra megpirítjuk a lisztet és felöntjük 4 deci karfiollével. Sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék tojást és a sajtot.
 
Egy magasabb falú tűzálló tálat alaposan kivajazunk, elterítjük benne a karfiol felét, erre kerül a húsos massza. Rákanalazzuk a túrós keverék felét, ráöntjük a sajtos mártás felét és kirakjuk a kolbászkarikákkal. Beborítjuk a maradék karfiollal, bevonjuk a maradék túrós keverékkel és leöntjük a maradék sajtos mártással.
 
Előmelegített, de nem túl forró sütőben 35 percig, a sajt megpirulásáig sütjük, de csak 10 percnyi pihentetés után szeletelhetjük fel.

Bejgli

bejgliHozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 15-20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; Töltelék: 20-25 dkg dió vagy mák, 1-1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3-3 evőkanál méz vagy cukor, reszelt citromhéj, mazsola


A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót vagy mákot, 2-3 percig főzzük, majd belekeverjük az ízesítő anyagokat.

A tésztához langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojásokat, a margarint és a maradék cukrot összedolgozzuk az élesztővel. Kb. fél órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán 3-4 db téglalappá nyújtjuk.


Megkenjük diós vagy mákos töltelékkel. Feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, majd tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgával. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

Túrós-almás galuska

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg túró, 3 kemény alma, 12 dkg zsemle (apró kockákra vágva), 4 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 7 dkg liszt, 2 ek. tejföl, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 8 dkg vaj, 15 dkg darált mák, porcukor

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd belevegyítjük a csipetnyi sót, a vaníliás cukrot, a tojást és a tojássárgáját. Apránként hozzáadjuk a túrót és habosra keverjük.

Az almát meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, összekeverjük a citromlével, és a tejföllel, a liszttel, a zsemlekockákkal és a citromhéjjal együtt a vajas krémbe keverjük. Lefedve hűtőszekrényben egy órán át pihentetjük.

A masszából evőkanállal galuskákat formázunk és bő, forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Fedő alatt, takaréklángon kb. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a vízből és szitán jól lecsepegtetjük.

Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, beleforgatjuk a galuskákat (óvatosan, nehogy kettétörjenek), majd tányérra téve, mákkal és porcukorral meghintve tálaljuk.

Libahúsgombócos sólet

Hozzávalók 4 személyre: a sólethez: 1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 l füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kk. bors, 1 kk. majoránna, 1 ek. pirospaprika, 1 csapott kk. só, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 ek. finomliszt; a húsgombóchoz: 1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy, 1 csapott kk. bors, 1 csapott ek. só, 1 kk. majoránna, 1 púpozott kk. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 tojás

Elkészítése:

A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leszűrjük, és olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk.

A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük, nagy lángon fölforraljuk.

Közben a húst ledaráljuk, az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell, kiegészítjük).

Lefedjük, és a sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 fokon) 2-2,5 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.

Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk.

Rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütni való kolbász, 1 ek. olaj, 50 dkg főtt burgonya, 30 dkg főtt zöldborsó, 1 kg főtt karfiol, 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, reszelt szerecsendió, 1-1 csokor petrezselyemzöld és metélőhagyma, 2 dkg liszt, 2,5 dl zöldségerőleves, 13 dkg ömlesztett sajt, fehér bors, só
 
Elkészítése:
 
A kolbásztöltelékből kis gombócokat formálunk és a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük.
 
A burgonyát és a borsót 2,5 deci tejjel, és 2-3 deka vajjal elvegyítve összetörjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. A pürét vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
 
A zöldfűszerekből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
 
A maradék vajban megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a levessel és a megmaradt tejjel. Kb. 5 percig főzzük.
 
Állandó keverés mellett megolvasztjuk benne a sajtot, majd beletesszük a kolbászgombócokat, a karfiolt és a zöldfűszereket. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
 
A keveréket elosztjuk a pürén, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
Zöldfűszerekkel díszítjük.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal