Tiroli gombóc savanyú káposztával Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt hús, 10 ek. liszt, 4 zsemle, 1 tojás, 2,5 dl tej, só, 25 dkg savanyú káposzta
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felaprítjuk és kiolvasztjuk.
Zsírját a kockákra vágott zsemlére öntjük. Átkevergetjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tepertőt is, majd a tojássárgájával elhabart tejjel leöntjük. 15-20 percig állni hagyjuk.
Közben a füstölt húst ledaráljuk és hozzáadjuk a már elkészített keverékhez.
Az egészet a liszttel úgy összedolgozzuk, hogy jól formálható keménységű tésztát kapjunk.
Apró gombócokat készítünk belőle, és sós vízben kifőzzük.
Savanyú káposztával tálaljuk.
Marhatokány zöldséges muffinnal Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhafartő vagy -lábszár, 2 ek. olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, só, bors, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. mustár; a muffinhoz: 50 dkg vegyes zöldség (cukkini, sárgarépa, póré, kelkáposzta, spenót stb.), 1 közepes fej vöröshagyma, 2+1 ek. olívaolaj, só, bors, 6 dkg vaj/margarin, 2 tojás, 3 dkg reszelt sajt, 2 kk. sütőpor, 2 dl tej, 25 dkg liszt
Elkészítése:
A húst kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd megkapatjuk a forró olajban. Rádobjuk a felkarikázott hagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Aláöntjük a bort, hozzáadjuk a mustárt és vajpuhára pároljuk.
A muffinhoz a zöldségeket megtisztítjuk, felaprózzuk. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 evőkanál olívaolajban, rádobjuk a zöldségeket, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 8-12 csészés muffinformát kikenünk 1 evőkanál olívaolajjal. Felolvasztjuk a vajat/margarint, majd a tojásokkal, sajttal, sütőporral egy kevés sóval, borssal és tejjel együtt a liszthez adjuk. Beledolgozzuk a zöldségkeveréket, arányosan elosztva a formákba halmozzuk, és a forró sütőben 30-35 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, kiemeljük a formából, és a hús mellé köretként kínáljuk.
Szójás keltekercs
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb kelkáposzta, 10 dkg rizs, 10 dkg szójagranulátum, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappistasajt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, ízlés szerint só, bors, pirospaprika, majoránna
A szójagranulátumot dupla mennyiségű vízben áztasd be.
A rizst főzd puhára, a kelkáposztalevelet lobogó, forró sós vízbe dobd bele. Csak néhány percig főzd benne, utána csepegtesd le.
A szóját is szűrd le, majd keverd össze a rizzsel, a tojással, a sóval, a pirospaprikával, a majoránnával és a borssal. A masszát alaposan dolgozd össze, és töltsd meg vele a kelkáposztaleveleket.
Helyezd a töltelékeket egymás mellé, kivajazott tűzálló tálba, és a tejfölbe kevert reszelt sajttal öntözd meg. Forró sütőben 20 percig süsd.
Húsvéti töltött kalács Hozzávalók: 1-1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 1 mk. só, 1 tojás, 6 dkg margarin, 4 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja; a narancstöltelékhez: 1 narancs, 10 dkg cukor; a máktöltelékhez: 10 dkg darált mák, 1-1 ek. mazsola és porcukor, 1/2 citrom héja, 1 dl tej; a diótöltelékhez: 10 dkg darált dió, 1-1 ek. mazsola és porcukor, 1/2 citrom héja, 1 dl tej; a kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, és a tojással, a fölfuttatott élesztővel, a puha margarinnal, a cukorral, a citromhéjjal ízesítve tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
A jól megmosott narancsot vékonyan meghámozzuk, a héjat kis lábasba tesszük, rászórjuk a cukrot, kevés vizet öntünk alá, és lefödve puhára főzzük. Amikor kihűlt, lecsöpögtetjük és ledaráljuk vagy egészen finomra vágjuk.
A mákot a mazsolával, a porcukorral összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük, azután a tejjel leforrázzuk. A diótöltelékeket ugyanígy készítjük el.
A megkelt tésztát három részre osztjuk, majd lisztezett deszkán egyenként hosszúkásra nyújtjuk. Mindegyik közepére egy csíkban tölteléket púpozunk (egy tésztára egyféle töltelék kerül). A tésztalapokat egyenként fölcsavarjuk, finoman megsodorjuk, és hármas fonással kalácscopfot formálunk belőle. Kivajazott tortaformába beletekergetjük, tetejét megkenjük tojással, és langyos helyen 30 percet kelesztjük.
Sütés előtt még egyszer lekenjük, a formát vízzel félig telt tepsibe állítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Tejfölös-kapros gombóc Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt burgonya, 5 dkg gríz, 5 dkg margarin, 2 tojás, kevés só, 3 dl tejföl, 10 dkg margarin, ételízesítőpor, 2 csokor kapor, reszelt sajt
Elkészítése:
Az áttört és kihűlt burgonyához adjuk a grízt, a margarint, a tojásokat, és kevés sóval alaposan összegyúrjuk. A masszából apró gombócokat formálunk, és 2 liter enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd jól lecsöpögtetjük.
Egy mélyebb tűzálló tálban a tejfölt kikeverjük a margarinnal és az ételíesítőporral, és épp csak felforraljuk.
A gombócokat beleforgatjuk, és meghintjük a felaprított kaporral és a reszelt sajttal.
Vagdalt hús káposztával, csokoládéval Hozzávalók: a fasírthoz: 1 marhafarok, 2 sárgarépa, 2 zeller, 1 hagyma, 1 pohár vörösbor, só, bors, 25 dkg sertéscseplesz, 2 dkg petrezselyem a káposztához: 2 dl borjúhúsleves, 2 dl marhahúsleves, 2 dl vörös portói, 20 dkg sült libamáj
A húst szétszedjük, egy lábosban megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vágott zöldséget, és kicsit fehérítjük. Felöntjük a vörösborral, s amikor a bor elfőtt, vizet öntünk hozzá, és puhára főzzük.
Kicsontozzuk a farkat, késsel kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és még egyszer megöntözzük a főzőlével, hogy megpuhuljon. Hozzátesszük a petrezselymet, és szeletekre szabjuk.
A szeleteket belecsavarjuk a csepleszbe és előmelegített sütőben, 10 percig 200 fokon sütjük.
A mártáshoz a leveseket egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a portóit, s lassú tűzön addig főzzük, míg a fele el nem fő. Félretesszük.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a májat, és összeturmixoljuk.
Vékonyra felszeleteljük a kelkáposztát, egy serpenyőben cukorban megfuttatjuk, olajat, balzsamecetet és sót teszünk hozzá.
A tálcára öntjük a mártást, rátesszük a húst a káposztával, és a csokoládéval díszítjük.
Kanadai juharszirup mousse (Hajdú Péter - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 pohár juharszirup, 3 db tojás, 1 pohár barnacukor, 1 evőkanál zselatin, 3 cl rum, 5 dl tejszín
Szórjuk egy kis tálkába a zselatint, csorgassunk rá három evőkanálnyi hideg vizet, majd keverjük össze.
Üssük a tojásokat egy nagy keverőtálba, tegyük bele a beáztatott zselatint, a cukrot és öntsük hozzá a juharszirupot. Tegyük vízgőz fölé, majd addig verjük, míg kemény habos nem lesz, utána vegyük le a gőzről és hagyjuk kissé kihűlni.
Verjük fel kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan keverjük a felvert juharszirupos habhoz.
Fokhagymás langusztafarok (Hajdú Péter - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 5 db langusztafarok, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, darált bors, pár csepp tabasco szósz, 1 db zöldcitrom
Vágjuk fel a languszta hasán a páncélt, majd feszítsük szét és vegyük ki a benne lévő húst. Mossuk meg hideg vízzel, csepegtessük le jól, majd vágjuk 4-5 darabba. Tegyük egy tálba, reszeljünk rá a zöldcitrom héjából és a fokhagymából, daráljunk rá borsot, csorgassuk meg olívaolajjal és pár csepp tabasco szósszal. Keverjük jól össze és tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja a rákhúst.
Elkészítéskor hevítsünk fel egy nagy serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett rákhúst. Erős lángon pirítsuk meg minden oldalát rózsaszínűre, utána öntsük rá a tejszínt, ízesítsük sóval, majd jól forraljuk össze.
Párolt rizzsel azonnal, forrón tálaljuk.
Réteskosárban sült sajtfelfújt (Hajdú Péter - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 2 evőkanál bertolli extra szűz olívaolaj, 15 dkg reszelt trappista sajt, 15 dkg reszelt karaván sajt, 15 dkg reszelt anikó sajt, 2 db tojás, 2 dl pohár tejszín, 2-3 evőkanál liszt, őrölt szerecsendió, petrezselyemzöld
A sajtokat összekeverjük a felvert tojásokkal, fűszerekkel, liszttel és a tejszínnel.
A réteslapokat kb. 10x10-es kockákra vágjuk és a muffin sütőformákat 3-4 db lappal kibéleljük, majd megtöltjük a sajtos keverékkel.
150-160 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük, majd színes salátalevelekkel tálaljuk.
Ügyeljünk, hogy pontosan a tálalás előtt süljön meg, mert rövid állás után már összeesik és nem lesz szép.
Rakott kel Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej kelkáposzta (1-1,2 kg), só, bors, 2 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. + 1 kk. olaj, 50 dkg darált hús, 2 tojás, 1 ek. ételízesítő, 1 kk. pirospaprika, 3 + 1 dl tejföl, 2-3 szál petrezselyem
Elkészítése:
A kelkáposztát megtisztítjuk, enyhén sós, forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, majd kiemeljük a vízből és lecsepegtetjük. 12-16 nagyobb, szép levelet konyharuhára terítve szikkadni hagyunk, a többit ujjnyi széles csíkokra szeljük.
A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk két evőkanál olajban. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a darált húst, a kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, az ételízesítőt, a pirospaprikát, ízlés szerint sót, borsot, 2 evőkanál tejfölt, a felaprózott kelkáposztát, és jól összedolgozzuk.
Egy kávéskanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és körkörösen, kíssé egymásra csúsztatva a közepére fektetjük a félretett kellevelek kétharmadát. Ráhalmozzuk és kerekre igazítjuk a húsmasszát, vékonyan megkenjük tejföllel, majd befedjük a maradék kellevelekkel, amelyeket ugyancsak megkenünk egy kevés tejföllel. Ezután felhajtjuk az alsó leveleket, kerekre formázzuk, és bevonjuk a maradék tejföllel. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 1 óra).
A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd óvatosan tálra emeljük, meglocsoljuk a maradék 1 deci tejföllel, meghintjük egy kevés pirospaprikával és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
|