Sütőtökös tészta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kagylótészta, 1 kg sütőtök, 15 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 dl olaj, 2 dl tej, 2 tojás
Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük majd 1-2 evőkanál olajjal elkeverjük.
A tököt megtisztítjuk, lereszeljük, és fél deci olajon, állandóan kevergetve megdinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat (ízlés szerint szegfűszeget is tehetünk bele).
Egy olajjal kikent tűzálló tálba vagy tepsibe rétegezzük a tésztát és a tököt – a tetejére tészta kerüljön –, majd leöntjük a tej és a tojás keverékével.
Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.
Fokhagymás tűzdelt pecsenye
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhafelsál, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, só, bors
Elkészítése:
A hús minden oldalát megkenjük zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, néhány órát állni hagyjuk.
Ezután a szalonnaszeletekkel megtűzdeljük, forró zsiradékban hirtelen minden oldalát átsütjük, majd felöntjük forró vízzel. Lefedve (közben állandóan forgatva) puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Szeletekre vágva, burgonyapürével tálaljuk.
Álomhajó (Ágica - Vacsoracsata)
Hozzávalók: személyenként 1 banán, vanília és csoki fagyi, csoki öntet, tejszínhab
Hosszában vágjuk fel a banánt, majd formázzuk csónak alakúvá.
Rakjuk közé a fagyit, tegyünk a tetejére tejszínt és banánlevéllel díszíthetjük.
Tejszínes-tejfölös csirkemellcsíkok gazdagon (Ágica - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 2 db kaliforniai paprika, 1 doboz gomba, 30 dkg enyhén csípős kolbász, 1 kg csirkemell filé, 1 tejszín, 1 tejföl
Csíkozzuk fel a csirkemell filét, a gombát vágjuk kockára
A kolbászt a saját zsírjában pirítsuk meg, tegyük rá a gombát és a paprikát, olívaolajjal öntsük le.
Egy másik serpenyőben süssük át a csirkemell filét, adjunk hozzá tejszínt, hintsük meg liszttel, habarjuk össze, tegyünk rá tejfölt és kavarjuk össze.
Színes tésztával tálaljuk.
Legényfogó leves (Ágica - Vacsoracsata)
Hozzávalók: 3 db nagyobb méretű sárgarépa, 2 db fehérrépa, fél doboz csemegekukorica, 1 kg csirkemell filé, fél citrom, 1 doboz tejszín, 2 evőkanál vaj, só, bors, petrezselyemzöld, vegeta, tárkony
Szeleteljük kockára a sárga- és a fehérrépát, pirítsuk meg vajon, majd adjuk hozzá a kockára vágott csirkét és pároljuk össze.
Közben egy másik edényben főzzük a levest, habarjuk, és ha minden átfőtt, összeöntjük.
Hozzáadjuk a kukoricát, majd ízesítsük tárkonnyal, sóval, borssal, vegetával és petrezselyemzölddel.
Csokitorta (Sándor Orsi - Hal a tortán) Hozzávalók: 1,5 csésze liszt ( 1 csésze= 2dl), 1 csésze cukor, 2 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szalalkáli, 1 tejföl, 1/3 csésze kakópor
A hozzávalókat összekeverjük egy botmixerrel, és a sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Csokimáz: 2 tábla 80%-os étcsoki, 5 dkg vaj
Vízgőz felett megmelegítjük a csokit, hozzáadjuk a vajat és ráöntjük a tortára.
Lasagne (Sándor Orsi - Hal a tortán) Hozzávalók: ½ kg sertéshús, ½ kg marhahús darálva, 2 hagyma, 2 sárga és 2 fehérrépa, 6 szem paradicsom, 2 padlizsán, 30 dkg gomba, 40 dkg sajt (reszelve), 4 doboz paradicsompüré, 1 doboz száraz lasagne tészta, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, fokhagyma, só, bors. Besamel szószhoz: 1 l tej, 2 ek liszt, 10 dkg vaj, szerecsendió
Elkészítés:
Felkockázzuk a zöldségeket és a már üveges hagymán először a répát, majd a padlizsánt és a paradicsomot megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. A paradicsomszósszal és egy kis vízzel felengedjük, megfűszerezzük és lassú tűzön összefőzzük.
A végén tesszük bele a gombát, mert annak kell a legkevesebb idő, hogy megpuhuljon.
Kis tálkában a tésztát a besamellel és a sajttal rétegesen lerakjuk és a sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.
Spárgakrémleves (Sándor Orsi - Hal a tortán) Hozzávalók: 1 kg fehér spárga ( lehet fagyasztott is), 1 vöröshagyma, 1,5 l csirke alaplé (forró vízben feloldott 2 húsleveskocka), 2 dl tejszín, 1 ek. liszt, 2 dkg vaj, ½ citrom leve, fehérbors, só
Elkészítése:
A vöröshagymát vajon megpároljuk, majd ha már üveges, mehet rá a lefejezett spárgatest, ezután felöntjük az alaplével.
A spárga fejét külön sós vízben felrakjuk főni.
Miután megfőtt a spárga, hozzáadjuk a lisztes-tejszínes habarást, besűrítjük és leturmixoljuk. Majd belerakjuk a fűszereket és a citrom levét, majd a legvégén a leszűrt spárgafejeket.
Az asztalnál pirítóssal tálaljuk.
Tojásos kelkáposzta Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kg kelkáposzta, só, bors, 5 tojás, reszelt sajt
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, majd kiszedjük a zsírból, amelyben a vékony karikákra vágott vöröshagymát halványra pirítjuk.
A kelkáposztát metéltre vágjuk, forró vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük, majd a hagymás zsírba tesszük. Megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Zsírral kikent tepsibe öntjük, rászórjuk a szalonnapörcöt, tetejére öntjük a pici sóval és borssal ízesített felvert tojást, majd reszelt sajttal meghintve sütőbe tesszük, míg a tojás a tetején megkeményedik.
Kókuszos kuglóf Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 6 dkg margarin, 3 dl tej, 4 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, reszelt citromhéj, rum, csipet só; a töltelékhez: 30 dkg margarin, 3 tojássárgája, 30 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, kevés rum, reszelt citromhéj, 40 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A töltelékhez a margarint habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, a rumot és a kókuszt.
A tésztához összekeverünk 1 evőkanálnyi cukrot, egy kevés lisztet és deci langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, néhány percig hagyjuk kelni, majd beleöntjük az átszitált lisztbe.
A felolvasztott margarinba beletesszük a cukrot, a langyos tejet, a rumot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszthez, alaposan kidolgozzuk, majd kelesztés nélkül 1 cm vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket, óvatosan föltekerjük, és koszorú alakban egy margarinnal kikent, morzsával behintett kuglófformába tesszük. Legalább 2 órát, vagy egész éjszaka kelesztjük.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. A kissé kihűlt kuglófot tálra borítjuk és megszórjuk porcukorral.
|