Túróval töltött marhafelsál Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marhafelsál, 20 dkg túró, 1 gerezd fokhagyma, 1/2-1/2 csokor kapor és petrezselyem, 0,6 dl olaj, 1 ek. mustár, 1 dl száraz fehérbor, só, bors
Elkészítése:
A marhafelsált felszeleteljük, vékonyan kiverjük, sózzuk, borssal meghintjük, kevés mustárral megkenjük.
A túrót átpasszírozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, a zúzott fokhagymát, a petrezselymet, ízesítjük sóval, borssal. Megkenjük vele a felsálszeleteket, felgöngyöljük, hústűvel összetűzzük, forró olajban minden oldalát szép pirosra sütjük, majd a bort és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Lencsesólet Hozzávalók 4 személyre: 1 kg lencse, 80 dkg füstölt hús, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 ek. zsír, 2 babérlevél, 1 ek. pirospaprika, só
Elkészítése:
A lencsét a hússal együtt előző este beáztatjuk.
Másnap egy nagy római- vagy tűzálló tálba rakjuk a lencsét, a füstölt húst, rá az apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és a zsírt. Csak szükség esetén sózzuk, mivel a füstölt húst már magában is sós.
Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk és lefedve nagyon lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. Ez történhet kemencében, sütőben, vagy a tűzhely lángján is.
Főzhetünk bele alaposan megmosott héjú tojásokat is, melyeket a végén felszeletelve a sóletre rakosgatunk.
Mákos-csokoládés kuglóf Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg darált mák, 20 dkg barna cukor, 2 ek. kakaópor, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 3 ek. szilvalekvár, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja; a tetejére: csokoládémáz
Elkészítése:
A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a vaníliás cukrot, a szilvalekvárt, a citromhéjat és a tejet.
A lisztbe vegyítjük a kakaót, a mákot, a sütőport, a fahéjat, és belekanalazzuk a tojásos keverékbe. Alaposan összedolgozzuk, majd belevagdossuk az étcsokoládét.
Alaposan kikent kuglófformába öntjük és 180 fokon megsütjük.
Ha kihűlt, leöntjük csokoládémázzal.
Zöldbabos lasagne
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg mélyhűtött zöldbab, 1 sárga húsú paprika, olasz fűszerkeverék, 1-2 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj/margarin, 3 dkg liszt, 2,5 dl főzőtejszín, 5 dl zöldségerőleves (kockából), 6 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors, 12 lasagnelap
Elkészítése:
A zöldbabot és a csíkokra metélt paprikát forrásban lévő, sós vízben külön-külön 3 percig előfőzzük. A zöldségeket lecsöpögtetjük, és a fűszerkeverékkel ízesítjük.
Az összezúzott fokhagymát a felforrósított vajon megpároljuk. Meghintjük a liszttel, megpirítjuk, majd a tejszínnel és az erőlevessel felöntjük. Állandó keverés mellett felforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük a sajt felét.
Egy kb. 18x18 cm-es tűzálló tálba kevés mártást öntünk. Ráfektetünk 2 lasagnelapot, majd váltakozva egymásra rétegezzük a maradék mártást, a tésztalapokat és a zöldséges keveréket. A tetejére mártás kerüljön.
Meghintjük a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 200 fokon 40 percig sütjük.
,
Töltött marhahústekercs Hozzávalók 4 személyre: 12 vékony szelet marhafelsál, só, bors, 12 szelet füstölt sonka, 15 dkg spenót, 6 közepes paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt kömény, 0,5 dl olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 4 dl marhahúsleves, 1,25 dl vörösbor, 2 babérlevél
Elkészítése:
A spenótot 2-3 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd vastag ereit eltávolítjuk, apróra vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, kockára vágjuk, és forró sütőben 3-5 percig elősütjük.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és mindegyikre teszünk 1 szelet sonkát, arra halmozzuk az apróra vágott spenótot. A húst feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük.
A paradicsomot, a köményt és az összezúzott fokhagymát pépesítjük.
A felforrósított olajon a hústekercseket körben barnára pirítjuk, majd kivesszük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát puhára pároljuk, belekeverjük a lisztet, és azt is barnára pirítjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomos pépet és kavargatva további 5 percig főzzük. Ekkor kerül bele a húsleves, a bor és a babérlevél. Addig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik.
A húst beletesszük a mártásba, lefedjük és alacsony hőmérsékleten puhára pároljuk.
Lencsekotlett Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse, 1 fej hagyma, 1 tojás, 5 dkg főtt rizs, 5 dkg párolt gomba, köménymag, citrom, petrezselyemzöld; a bundázáshoz: tojás, liszt, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A lencsét a hagymával puhára főzzük úgy, hogy a leve egészen elfőjön. Szitán áttörjük, elkeverjük a tojással, a rizzsel - ha szükséges, adhatunk hozzá kevés zsemlemorzsát is -, fűszerezzük.
Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott petrezselymet és a gombát.
A masszából szeleteket formázunk, bundázzuk majd forró olajban kisütjük.
 Megsüthetjük egészben, tepsibe téve a sütőben is, ekkor kevés vajat teszünk alá, és a végén szeleteljük.
Mákos-csokoládés kuglóf Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg darált mák, 20 dkg barna cukor, 2 ek. kakaópor, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 3 ek. szilvalekvár, 3 dl tej, 20 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tasak bourbon vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja; a tetejére: csokoládémáz
Elkészítése:
A lágy vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a vaníliás cukrot, a szilvalekvárt, a citromhéjat és a tejet.
A lisztbe vegyítjük a kakaót, a mákot, a sütőport, a fahéjat, és belekanalazzuk a tojásos keverékbe. Alaposan összedolgozzuk, majd belevagdossuk az étcsokoládét.
Alaposan kikent kuglófformába öntjük és 180 fokon megsütjük.
Ha kihűlt, leöntjük csokoládémázzal.
Sütőtökös lasagne Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű sütőtök, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 kis csokor oregánó, kakukkfű és bazsalikom, 3-4 kanál olívaolaj, 1 üveg paradicsomszósz, só, őrölt bors, 9 darab lazagne tészta, 2 darab mozarella sajt, 3 darab paradicsom, reszelt parmezán sajt.
A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, és a szokásos módon, forró sütőben süssük puhára. Ha kihűlt, húzzuk le a héját.
Egy tepsi vagy hőálló üvegedény alját csorgassuk meg olívaolajjal, kanalazzunk rá kevés paradicsomszószt, fektessünk rá lazagne tésztát. Tegyünk a sütőtökből egy centi vastag réteget a tésztára, kezünkkel nyomkodjuk egyenletesre, hogy egyforma vastagságú legyen. A tetejére jöhet a felkarikázott paradicsom, arra a mozarella szeletek, szórjuk meg friss fűszerlevelekkel, majd csorgassuk meg a paradicsomszósszal. Ismét lazagne tészta következzen, sült tökhús, paradicsomszelet, sajt, fűszerek és paradicsomszósz. Addig rétegezzük, míg az edényünk megtelik.
A tetejét szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, és forró sütőben, 160 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült, vágjuk kockákra, és tálaljuk nagy tányérokra.
,
Olasz göngyölt pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhafelsál, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyemzöldje, 15 dkg vékony szelet gépsonka, ½ citrom leve, 1 húsleveskocka, 1 púpozott ek. paradicsompüré, 2 babérlevél, 1 dl tejföl/főzőtejszín
Elkészítése:
Kevés zsíradékon puhára pároljuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet, s még 1-2 percig pároljuk.
A marhafelsált téglalap alakúra kiterítjük, megkenjük a fokhagymás petrezselyemmel. Rácsepegtetjük a citromlevet, beterítjük a sonkaszeletekkel. Összegöngyöljük, hústűvel megtűzzük.
2 evőkanál olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a hústekercset, és minden oldalán jól átsütjük.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy ujjnyira ellepje. Beletesszük a húsleveskockát, a paradicsompürét és a babérlevelet. Fedő alatt, kis lángon, gyakran forgatva puhára pároljuk. Ha a leve elfőne, kis vízzel pótoljuk. Rövid lére sütjük.
Amikor elkészült, kiemeljük a hústekercset, vágódeszkán néhány percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A visszamaradt szaftba keverjük a tejfölt.
A hússzeleteket visszatéve összeforraljuk.
,
Narancsos krémsajttorta
Hozzávalók: Az alaphoz: 20 dkg háztartási keksz, 1 mk. őrölt fahéj, 10 dkg vaj. A krémhez: 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, 5 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone). A díszítéshez: 1 kivi, 1 narancs, 1 körte, 10 szem szőlő, mentalevelek
Elkészítés:
A kekszet morzsásra törjük, elkeverjük a fahéjjal. A vajat felolvasztjuk, és összedolgozzuk a kekszmorzsával. Kanálháttal egy 26 cm tortaforma aljára nyomkodjuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A cukrot összekeverjük a liszttel. A tojást krémesre keverjük a krémsajttal, a cukros liszttel, és beleforgatjuk a tejszínhabot. A tortaformába simítjuk, és a sütőben kb. 45 percig sütjük.
A kivit meghámozzuk, szeletekre vágjuk. A narancsot kifi lézzük, azaz vastagon meghámozzuk, és a hártyák közül kivágjuk a narancshúst. A lecsepegő levet felfogjuk. A körtét is meghámozzuk, kimagozzuk, vékony gerezdekre vágjuk, és meglocsoljuk a narancslével. A szőlőt megmossuk, kettévágjuk.
A tortát kihűtjük, szeletekre vágjuk, és ízlésesen feldíszítjük a gyümölcsszeletekkel. Mentalevelekkel színesíthetjük.
1 szelet: 418 kcal
|