Zöldséges burgonyaleves Hozzávalók: 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller), 25 dkg tisztított burgonya, fél liter tej, 1 kicsi fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi majoránna, 2 db tyúkhúsleves-kocka, kevés só, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt
Elkészítés:
A meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, a megtisztított, ugyancsak kockákra vágott zöldséget és a finomra aprított vöröshagymát a felhevített olajon fedő alatt megpárolom, közben időnként megkeverem.
Ha zsírjára sült, ráhintem a lisztet, és együtt pirítom néhány percig, majd apránként felöntöm félliternyi hideg vízzel. Jól összekeverem, és lassan felforralom.
Csak ezután öntöm hozzá a tejet, végül beleteszem a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a sót. Újraforrása után öt percig főzöm. Forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.
Sült hagyma burgonyakrémmel
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej nagyobb lilahagyma, 2 dl joghurt, 1 burgonya, 1 csokor snidling, fél gerezd fokhagyma, olívaolaj, ízesítéshez só, bors
Elkészítés:
Egy tűzálló tálba öntök 1 dl vizet, beleteszem a hámozatlan, olajjal meglocsolt hagymát, és 3 órán keresztül sütöm 120 fokon. Hogy ne száradjon ki, időről időre meglocsolom a főzőlével.
Közben héjában puhára főzöm a burgonyát, meghámozom, és krumplinyomón átpasszírozom.
A felaprított fokhagymából, a joghurtból és a burgonyából finom krémet keverek.
A megsült hagymát meghámozom, cikkekre vágom, és kis tálakba osztom. Végül mindegyik mellé egy adag burgonyakrémet halmozok. Sózom, borsozom, és meghintem apróra vágott snidlinggel.
Mogyorós-mandulás kuglóf Hozzávalók: 3 ek. szeletelt mandula/mogyoró, 10 dkg mogyorós csokoládé, 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15-15 dkg darált mogyoró és mandula, 8 dkg aprított mandula, 6 tojás, 20 dkg vaj/margarin, 30 dkg cukor, 6 ek. tej
Elkészítése:
A vajat a cukorral krémesre keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A tejjel váltogatva apránként belevegyítjük a sütőporral, a darált mandulával és mogyoróval elkevert lisztet, végül beleforgatjuk az apróra felkockázott csokoládékat, valamint a keményre felvert tojáshabot.
A tésztát egy 2 literes, margarinnal vastagon kikent és a szeletelt mogyoróval/mandulával beszórt kuglófformába simítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb. 70 percig sütjük.
A rácsra téve rövid ideig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk és megszórjuk porcukorral.
Makaróni sajtkrémmel Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg makaróni, 10 dkg trappista sajt, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája, 2 dkg vaj, 3 dkg parmezán sajt, só
Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját.
A vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt trappista sajtot, és kevés sóval fűszerezzük.
A makarónit tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a sajtkrémet, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen megolvad.
Amikor kész, meghintjük a reszelt parmezán sajttal, frissen tálaljuk.
Burgundi marha Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhalapocka vagy tarjaszelet, 7,5 dl burgundi vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, fűszercsokor, 70 g vaj, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 evőkanál finomliszt, 20 dkg szalonna, 30 dkg mogyoróhagyma, 20 dkg csiperkegomba
A húst kis kockákra vágjuk, és leszedjük róla a felesleges zsírt.
A húst, a bort, a fokhagymát és a fűszereket egy tálba tesszük, fóliával letakarjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 160 °C fokra, a húst lecsöpögtetjük, a páclevet félretesszük.
30 g vajat felmelegítünk egy vaslábosban, beledobjuk a felaprózott hagymát, répát, fűszereket, és kis lángon 10 percig pároljuk.
Megolvasztunk 20 g vajat egy serpenyőben, majd ebben a húst 5 percig sütjük, utána átrakjuk a vaslábosba.
A páclevet a serpenyőbe töltjük és felforraljuk. Fél percig kevergetés mellett forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. A vaslábost ismét a tűzre tesszük, a húsra és a zöldségekre szórjuk a lisztet, s együtt főzzük, majd ráöntjük a páclevet és összerázzuk, felforraljuk. Lefedve 2 órán át a sütőben sütjük.
A maradék vajat felmelegítjük egy serpenyőben, beledobjuk a mogyoróhagymát és a szalonnát, és 10 percig sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
A mogyoróhagymát, a szalonnát és a gombát a vaslábosba dobjuk, ezt lefedjük, és 30 percre sütőbe tesszük, amíg a hús puhára fő.
Zöldséges tengerihal-leves Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott tonhal, 1 kis doboz paradicsomos (bármilyen) halkonzerv, fél citrom reszelt héja és kicsavart leve. 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 dl kefir, 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg cérnametélt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál koriander és ugyanennyi mustármag, ízlés szerint só, csipet cukor
Elkészítés:
A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd vékony csíkokra vágom és megsózom.
A zöldségeket megtisztítom, és egyforma nagy darabokra aprítom.
2 evőkanál olajat felforrósítok, rászórom a zöldségeket, és fedő alatt, saját levében, egy pohár vizet aláöntve, félpuhára párolom.
Leveses fazékban a maradék olajon a halcsíkok mindkét oldalát lepirítom, ezután a citromlével meglocsolom és ráöntök egy liternyi vizet. A koriandert és a mustármagot beleszórom egy teatojásba, amit belelógatok a levesbe, hogy annak elkészülte után ne kelljen halászgatni a fűszereket.
A reszelt citromhéjat, a törött borsot, a curryport és a megtisztított és zúzott fokhagymát beleszórom a levesbe, majd beleöntöm a már majdnem puha zöldségeket is, levével együtt.
Külön, egy másik edényben megfőzöm a cérnametéltet, ezután leszűröm, és melegen tartom.
A paradicsomos halat villával összetöröm, és levével együtt beleteszem a levesbe. Az egészet fölforralom.
Közben a kefirben simára keverem a lisztet, egy deci vizet és a mustárt, végül a levesbe öntve készre főzöm. Az ételbe belekeverem a főtt tésztát, és forrón tálalom.
Sertésragu lencsével Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse, 1 kg sertésoldalas, 5 dkg disznózsír vagy olaj, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szem szegfűszeg, 3 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 kiskanál zsálya, só, bors
A lencsét főzés előtt beáztatjuk 1-2 órára hideg vízbe.
A sertéshúst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk.
A hagymákat tisztítsuk meg és szúrjuk bele a szegfűszegeket.
Egy lábasban pirítsuk meg a fokhagymát, majd tegyük rá a disznóhúst, a lencsét, az egész hagymákat, és öntsük fel vízzel, ízesítsük babérlevéllel, zsályával, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 2 óra alatt főzzük puhára.
Ha teljesen elpárologna a leve, öntsünk rá még vizet.
,
Mandulás-meggyes kuglóf Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg puha vaj, 12 dkg édesítőszer, 5 dkg darált mandula, 20 dkg liszt, 2 csapott tk. sütőpor, 20 dkg fejtett meggy vagy diabetikus meggybefőtt, 12 szem hámozott mandula; a tetejére: 1 csapott ek. édesítőszer
Elkészítése:
A vajat az édesítőszerrel krémesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Evőkanalanként beledolgozzuk a darált mandulával és a sütőporral elvegyített lisztet, végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot és a meggyet.
Kivajazunk egy 1 literes űrtartalmú kuglófformát, és a hámozott egész mandulaszemekkel kirakjuk az alját (minden szeletre jusson egy). Beletöltjük a tésztát, és elsimítjuk a tetejét. 175 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
A kuglófot tetszés szerint díszíthetjük diabetikus tortabevonóból vagy citromléből és gyümölcscukorból kevert sűrű, fehér mázzal, továbbá adhatunk hozzá diabetikus pudingporból főzött öntetet, és kínálhatunk mellé diabetikus befőttet vagy lekvárt is.
Lencsés csőtészta Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 zeller, 15 dkg szalonna, 4 ek. olívaolaj, 1 l zöldségleves, só, bors, 35 dkg csőtészta
Elkészítése:
A szalonna 1/3-át felkockázzuk és az olajban pirosra sütjük.
Hozzáadjuk a megtisztított és apró kockára vágott zöldségeket, 2-3 percig pároljuk, majd beletesszük az előző nap beáztatott lencsét is. Felöntjük a forró zöldséglevessel, és lassú tűzön, félig lefedve addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Sóval, borssal ízesítjük.
A maradék szalonnát csíkokra vágjuk, ropogósra pirítjuk, közben sós vízben megfőzzük a tésztát.
A leszűrt tésztát a lencséhez adjuk és néha megkevergetve összefőzzül (csak 1 perc!).
Végül hozzáadjuk a pirított szalonnát, néhány csíkot meghagyunk a díszítésnek.
Zöldségleves Hozzávalók: fél kilós mirelit leveszöldség (borsó, sárgarépa, fehérrépa, karfiol), kb. 40 g Rama margarin, egy teáskanálnyi csemege fûszerpaprika, 1,5 liter víz, 2 db Knorr Csirkehúsleveskocka, egy kevés cérnametélt
Elkészítés
A mirelit zöldséget megpároljuk a felolvasztott margarinon, majd hozzáadjuk a teáskanálnyi csemege fûszerpaprikát, hogy megadja a leves arany színét. Figyeljünk, hogy ne égjen le a paprika.
Aztán hozzáadjuk a kb. 1,5 liter vizet, beledobjuk a két leveskockát. Fõzés közben néhányszor megkeverjük.
Lekapcsolás elõtt 5-7 perccel hozzáadjuk a cérnametéltet, ami ezalatt az idõ alatt szépen megfõ a levesben.
Fél óra alatt ízletes levest tehetünk az asztalra. Jó étvágyat!
|