Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Zöldséges burgonyaleves

Hozzávalók: 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller), 25 dkg tisztított burgonya, fél liter tej, 1 kicsi fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi majoránna, 2 db tyúkhúsleves-kocka, kevés só, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt

Elkészítés:

A meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, a megtisztított, ugyancsak kockákra vágott zöldséget és a finomra aprított vöröshagymát a felhevített olajon fedő alatt megpárolom, közben időnként megkeverem.

Ha zsírjára sült, ráhintem a lisztet, és együtt pirítom néhány percig, majd apránként felöntöm félliternyi hideg vízzel. Jól összekeverem, és lassan felforralom.

Csak ezután öntöm hozzá a tejet, végül beleteszem a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát, a majoránnát és a sót. Újraforrása után öt percig főzöm. Forrón tálalom.

Elkészítési ideje: kb. 55 perc.


LEVES

Sült hagyma burgonyakrémmel

Hozzávalók 4 személyre: 4 fej nagyobb lilahagyma, 2 dl joghurt, 1 burgonya, 1 csokor snidling, fél gerezd fokhagyma, olívaolaj, ízesítéshez só, bors

Elkészítés:

Egy tűzálló tálba öntök 1 dl vizet, beleteszem a hámozatlan, olajjal meglocsolt hagymát, és 3 órán keresztül sütöm 120 fokon. Hogy ne száradjon ki, időről időre meglocsolom a főzőlével.

Közben héjában puhára főzöm a burgonyát, meghámozom, és krumplinyomón átpasszírozom.

A felaprított fokhagymából, a joghurtból és a burgonyából finom krémet keverek.

A megsült hagymát meghámozom, cikkekre vágom, és kis tálakba osztom. Végül mindegyik mellé egy adag burgonyakrémet halmozok. Sózom, borsozom, és meghintem apróra vágott snidlinggel.


LILAHAGYMA

Mogyorós-mandulás kuglóf

Hozzávalók: 3 ek. szeletelt mandula/mogyoró, 10 dkg mogyorós csokoládé, 20 dkg étcsokoládé, 20 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 15-15 dkg darált mogyoró és mandula, 8 dkg aprított mandula, 6 tojás, 20 dkg vaj/margarin, 30 dkg cukor, 6 ek. tej
 
Elkészítése:
 
A vajat a cukorral krémesre keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A tejjel váltogatva apránként belevegyítjük a sütőporral, a darált mandulával és mogyoróval elkevert lisztet, végül beleforgatjuk az apróra felkockázott csokoládékat, valamint a keményre felvert tojáshabot.
 
A tésztát egy 2 literes, margarinnal vastagon kikent és a szeletelt mogyoróval/mandulával beszórt kuglófformába simítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb. 70 percig sütjük.
 
A rácsra téve rövid ideig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk és megszórjuk porcukorral.

Makaróni sajtkrémmel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg makaróni, 10 dkg trappista sajt, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája, 2 dkg vaj, 3 dkg parmezán sajt, só

Elkészítése:

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, leöblítjük és lecsöpögtetjük.

A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját.

A vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt, a reszelt trappista sajtot, és kevés sóval fűszerezzük.

A makarónit tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a sajtkrémet, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen megolvad.

Amikor kész, meghintjük a reszelt parmezán sajttal, frissen tálaljuk.


MAKARÓNI

Burgundi marha

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhalapocka vagy tarjaszelet, 7,5 dl burgundi vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, fűszercsokor, 70 g vaj, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 evőkanál finomliszt, 20 dkg szalonna, 30 dkg mogyoróhagyma, 20 dkg csiperkegomba


A húst kis kockákra vágjuk, és leszedjük róla a felesleges zsírt.

A húst, a bort, a fokhagymát és a fűszereket egy tálba tesszük, fóliával letakarjuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 160 °C fokra, a húst lecsöpögtetjük, a páclevet félretesszük.

30 g vajat felme­legítünk egy vaslábosban, beledobjuk a felaprózott hagymát, répát, fűszereket, és kis lángon 10 percig pároljuk.

Megolvasztunk 20 g vajat egy serpenyőben, majd ebben a húst 5 percig sütjük, utána átrakjuk a vaslábosba.

A páclevet a serpenyőbe töltjük és felforraljuk. Fél percig kevergetés mellett forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. A vaslábost ismét a tűzre tesszük, a húsra és a zöldségekre szórjuk a lisztet, s együtt főzzük, majd ráöntjük a páclevet és összerázzuk, felforraljuk. Lefedve 2 órán át a sütőben sütjük.

A maradék vajat felmelegítjük egy serpenyőben, beledobjuk a mogyoróhagymát és a szalonnát, és 10 percig sütjük. Papír­törlőn lecsepegtetjük.

A mogyoróhagymát, a szalonnát és a gombát a vaslábosba dobjuk, ezt lefedjük, és 30 percre sütőbe tesszük, amíg a hús puhára fő.


LAPOCKA

Zöldséges tengerihal-leves

Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott tonhal, 1 kis doboz paradicsomos (bármilyen) halkonzerv, fél citrom reszelt héja és kicsavart leve. 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 dl kefir, 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg cérnametélt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál koriander és ugyanennyi mustármag, ízlés szerint só, csipet cukor

Elkészítés:

A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd vékony csíkokra vágom és megsózom.

A zöldségeket megtisztítom, és egyforma nagy darabokra aprítom.

2 evőkanál olajat felforrósítok, rászórom a zöldségeket, és fedő alatt, saját levében, egy pohár vizet aláöntve, félpuhára párolom.

Leveses fazékban a maradék olajon a halcsíkok mindkét oldalát lepirítom, ezután a citromlével meglocsolom és ráöntök egy liternyi vizet. A koriandert és a mustármagot beleszórom egy teatojásba, amit belelógatok a levesbe, hogy annak elkészülte után ne kelljen halászgatni a fűszereket.

A reszelt citromhéjat, a törött borsot, a curryport és a megtisztított és zúzott fokhagymát beleszórom a levesbe, majd beleöntöm a már majdnem puha zöldségeket is, levével együtt.

Külön, egy másik edényben megfőzöm a cérnametéltet, ezután leszűröm, és melegen tartom.

A paradicsomos halat villával összetöröm, és levével együtt beleteszem a levesbe. Az egészet fölforralom.

Közben a kefirben simára keverem a lisztet, egy deci vizet és a mustárt, végül a levesbe öntve készre főzöm. Az ételbe belekeverem a főtt tésztát, és forrón tálalom.


LEVES

Sertésragu lencsével

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse, 1 kg sertésoldalas, 5 dkg disznózsír vagy olaj, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szem szegfűszeg, 3 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 1 kiskanál zsálya, só, bors


A lencsét főzés előtt beáztatjuk 1-2 órára hideg vízbe.

A sertéshúst megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk.

A hagymákat tisztítsuk meg és szúrjuk bele a szegfűszegeket.

Egy lábasban pirítsuk meg a fokhagymát, majd tegyük rá a disznóhúst, a lencsét, az egész hagymákat, és öntsük fel vízzel, ízesítsük babérlevéllel, zsályával, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 2 óra alatt főzzük puhára.

Ha teljesen elpárologna a leve, öntsünk rá még vizet.


OLDALAS, LENCSE

Mandulás-meggyes kuglóf

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg puha vaj, 12 dkg édesítőszer, 5 dkg darált mandula, 20 dkg liszt, 2 csapott tk. sütőpor, 20 dkg fejtett meggy vagy diabetikus meggybefőtt, 12 szem hámozott mandula; a tetejére: 1 csapott ek. édesítőszer
 
Elkészítése:
 
A vajat az édesítőszerrel krémesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Evőkanalanként beledolgozzuk a darált mandulával és a sütőporral elvegyített lisztet, végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot és a meggyet.
 
Kivajazunk egy 1 literes űrtartalmú kuglófformát, és a hámozott egész mandulaszemekkel kirakjuk az alját (minden szeletre jusson egy). Beletöltjük a tésztát, és elsimítjuk a tetejét. 175 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
 
A kuglófot tetszés szerint díszíthetjük diabetikus tortabevonóból vagy citromléből és gyümölcscukorból kevert sűrű, fehér mázzal, továbbá adhatunk hozzá diabetikus pudingporból főzött öntetet, és kínálhatunk mellé diabetikus befőttet vagy lekvárt is.

Lencsés csőtészta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 zeller, 15 dkg szalonna, 4 ek. olívaolaj, 1 l zöldségleves, só, bors, 35 dkg csőtészta

Elkészítése:

A szalonna 1/3-át felkockázzuk és az olajban pirosra sütjük.

Hozzáadjuk a megtisztított és apró kockára vágott zöldségeket, 2-3 percig pároljuk, majd beletesszük az előző nap beáztatott lencsét is. Felöntjük a forró zöldséglevessel, és lassú tűzön, félig lefedve addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Sóval, borssal ízesítjük.

A maradék szalonnát csíkokra vágjuk, ropogósra pirítjuk, közben sós vízben megfőzzük a tésztát.

A leszűrt tésztát a lencséhez adjuk és néha megkevergetve összefőzzül (csak 1 perc!).

Végül hozzáadjuk a pirított szalonnát, néhány csíkot meghagyunk a díszítésnek.


MAKARÓNI

Zöldségleves

Hozzávalók: fél kilós mirelit leveszöldség (borsó, sárgarépa, fehérrépa, karfiol), kb. 40 g Rama margarin, egy teáskanálnyi csemege fûszerpaprika, 1,5 liter víz, 2 db Knorr Csirkehúsleveskocka, egy kevés cérnametélt

Elkészítés

A mirelit zöldséget megpároljuk a felolvasztott margarinon, majd hozzáadjuk a teáskanálnyi csemege fûszerpaprikát, hogy megadja a leves arany színét. Figyeljünk, hogy ne égjen le a paprika.

Aztán hozzáadjuk a kb. 1,5 liter vizet, beledobjuk a két leveskockát. Fõzés közben néhányszor megkeverjük.

Lekapcsolás elõtt 5-7 perccel hozzáadjuk a cérnametéltet, ami ezalatt az idõ alatt szépen megfõ a levesben.

Fél óra alatt ízletes levest tehetünk az asztalra. Jó étvágyat!


LEVES

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!