Fűszeres padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy padlizsán, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál édesköménymag, 45 dkg paradicsom meghámozva és felvágva, 1 kb. 2,5 cm hosszú friss gyömbér reszelve, 4 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kardamom, 2 és 3/4 dl víz, só, feketebors
Mosd meg a padlizsánokat, távolítsd el a szárukat, és vágd ujjnyi vastagságú szeletekre; majd süsd olajban, amíg megbarnulnak. Csöpögtesd le a megsült szeleteket papírtörlőn.
Süsd a kömény- és édeskömény magvakat állandóan kevergetve kb. 2 percig, amíg egy árnyalattal sötétebbek lesznek. Keverd bele a felvágott paradicsomot, a reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymát, a koriandert, a kardamomot, és engedd fel vízzel. Főzd lassú tűzön, amíg besűrűsödik (kb. 20 perc).
Helyezd vissza, és forrósítsd át a szószban óvatosan forgatva a padlizsánszeleteket. Ha kész, korianderleveleket adj melléjük.
Sütőtökös kenyér Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 tojás, 1 csésze főtt, áttört sütőtök, 5 dkg mazsola, 2 kiskanál sütőpor, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, só, a tészta megkenéséhez tej
A vajat, a cukrot és a tejszínt keverd habosra, majd add hozzá a sütőtököt és a tojást.
A lisztet és a sót a mazsolával együtt keverd a krémhez, és gyúrd össze.
A tésztából lisztezett deszkán formálj kb. 20 cm-es cipót, és tedd vajjal kikent sütőlemezre. Oszd 8 cikkre úgy, hogy csaknem az aljáig bevágd, így sütés után könnyű lesz szeletelni.
A tetejét kend meg tejjel, és 20-25 percig süsd.
Piros pestós, sültpaprikás, sonkás makaróni Hozzávalók 4 személyre: 1 kg Gyermelyi 4 tojásos makaróni, 1 dl olívaolaj, 100 g vaj, 200 g piros pesto, 5 szál rozmaring, 500 g piros húsú paprika, 400 g füstölt szeletelt sonka, 30 fekete és 30 zöld olívabogyó, só
Elkészítés:
A paprikát lángon, vagy lapon feketére sütjük, majd 5 percre letakarjuk és lehúzzuk a bőrét. Lemossuk, kimagozzuk és csíkokra vágjuk.
A sonkákat csíkokra vágjuk és kipirítjuk.
Olívaolajon megfuttatjuk a gorombára vágott rozmaringot, rátesszük a vajat és a pestót. Elkeverjük.
Sózzuk, beletesszük az olajbogyókat, a sült paprikadarabokat, és kevés vizet a tészta főzőlevéből. Összeforraljuk.
Beletesszük a roppanósra főtt, leszűrt, de nem lemosott tésztát.
Lazán összeforgatjuk a sonkaszeletekkel és tálaljuk.
Gombás marhatokány Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sovány marhahús, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 1 ek. tejföl, 1 ek. paradicsompüré, pirospaprika, só, bors, olaj
Elkészítése:
A sovány marhahúst vékony, hosszúkás csíkokra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és borssal, majd beletesszük a húst is.
Közben a gombát megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
A még nem egészen puha húsra rádobjuk a felszeletelt gombát, és tovább pároljuk. Ha mindkettő megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a paradicsompürét.
A tokányt még egyszer felforraljuk és galuskával körítve tálaljuk.
Zöldleves Hozzávalók: 500 g leveszöldség (sárgarépa, zeller, póréhagyma, petrezselyemgyökér), kisebb fej saláta, 250 g paraj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 1 liter zöldségerőleves, tengeri só, őrölt fehér bors, édesköménymag, néhány szál metélőhagyma, 25 g napraforgómag, 2 dl tejföl, Cayenne bors
Elkészítés:
A leveszöldséget megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. A salátát félbehasítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük majd vékonyan felcsíkozzuk. A parajt ugyancsak megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd a leveleket durvára vágjuk. A meghámozott hagymát fölaprítjuk.
Az olajon a hagymát és a leveszöldséget közepes lángon, kevergetve néhány másodpercig pirítjuk. A zöldségerőlevest ráöntjük, majd a forrástól számított 2 percig főzzük. A salátát meg a parajt hozzáadjuk és amikor újra forr, a tűzről lehúzzuk. Megsózzuk, megborsozzuk és édesköménymaggal fűszerezzük.
A metélőhagymát meg a napraforgómagot egészen apróra vágjuk, a tejföllel összekeverjük, majd Cayenne borssal csípősre fűszerezzük.
A levest előmelegített tányérokba szedjük és adagonként 1-1 ek. tejfölös keveréket rálocsolunk. Ha marad az ízes tejfölből, akkor azt a leveshez külön tálaljuk.
Borban főtt őszibarack
Hozzávalók 1 személyre: 2 fehér húsú őszibarck, 2 dl félédes fehérbor, 5 dkg cukor, késhegynyi fahéj
Elkészítése:
A barackokat leforrázzuk, meghámozzuk, felnégyeljük. Fahéjjal és cukorral ízesített borban néhány percig főzzük. Levében hagyjuk, jól lehűtve tálaljuk.
Pikáns, üdítő édesség.
Bundázott padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 10 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl paradicsomsűrítmény, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt mozzarella, oregano, só és bors ízlés szerint, olívaolaj, olaj a sütéshez
Tisztítás után vágd fel ujjnyi vastag szeletekre a padlizsánt, sózd meg, majd forgasd meg lisztben és tojásban, süsd pirosra az olajban. Szedd a szeleteket papírtörlővel bélelt tányérra, hogy felitasd az olajat.
A paradicsomsűrítményt fűszerezd meg, és közepes lángon, állandóan kevergetve forrald fel.
Helyezd egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba a padlizsánszeleteket – több réteg is kerülhet egymásra –, öntsd le a paradicsomos mártással, majd karikázd a tetejére a sajtot.
Fóliával lefedve süsd előmelegített sütőben, amíg a sajt olvadni nem kezd, majd fedőréteg nélkül hagyd, hogy a sajt megpiruljon.
Nutellás bejgli Hozzávalók 3 rúdhoz: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 22 dkg margarin, 1 kk. só, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1-1,5 dl hideg tej; a töltelékhez: 15 dkg darált háztartási keksz, 25 dkg őrölt pörkölt mogyoró, 40-50 dkg Nutella; a kenéshez: 1 tojás, 2 tojássárgája
Elkészítése:
A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojássárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és nem túl kemény tésztává gyúrjuk. Három cipót formálunk belőle, és hűtőben letakarva pihentetjük.
Közben a hozzávalókból nem túl lágy tölteléket keverünk.
A három cipóból egyenként téglalapokat nyújtunk. A tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebb oldalait visszahajtjuk, a hosszabb oldalról pedig feltekerjük. A felvert tojásokkal vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk.
A száraz tojásrétegre kb. fél óra elteltével újabbat kenünk, majd langyos helyen, további 1-1,5 óráig kelesztjük.
Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd ha szép barna kérge van, 200 fokra kapcsolunk és készre sütjük.
Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.
Olasz szalonnás tészta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg makaróni, 20 dkg húsos szalonna, 3 ek. olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 15 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése:
A vajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, és rádobjuk az apróra felkockázott szalonnát.
A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, tűzálló tálba tesszük, és beleforgatjuk a szalonnát.
A tojást felverjük a tejszínnel, belekeverjük a reszelt sajtot, és a tésztára öntjük.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
,
Vegyes pörkölt Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalábszár, 50 dkg sertéscomb, 30 dkg gomba, 30 dkg sertésvelő
Főzésre előkészített, összedarabolt vöröshagymát olajon megpárolom.
A vékony csíkokra összedarabolt marhahúst előfőzöm félpuhára, majd a vékony csíkokra darabolt sertéscombot hozzá adom. Pirosaranyat, pörköltkrémet, sót, borsot, pici őrölt köményt adok hozzá.
A gombát vékony csíkokra darabolom, a puha húsokhoz adom, majd a végén a lehártyázott velőt rakom bele.
Főtt burgonyával tálalom.
,
|