Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Fűszeres padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy padlizsán, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál édesköménymag, 45 dkg paradicsom meghámozva és felvágva, 1 kb. 2,5 cm hosszú friss gyömbér reszelve, 4 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kardamom, 2 és 3/4 dl víz, só, feketebors

Mosd meg a padlizsánokat, távolítsd el a szárukat, és vágd ujjnyi vastagságú szeletekre; majd süsd olajban, amíg megbarnulnak. Csöpögtesd le a megsült szeleteket papírtörlőn.

Süsd a kömény- és édeskömény magvakat állandóan kevergetve kb. 2 percig, amíg egy árnyalattal sötétebbek lesznek. Keverd bele a felvágott paradicsomot, a reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymát, a koriandert, a kardamomot, és engedd fel vízzel. Főzd lassú tűzön, amíg besűrűsödik (kb. 20 perc).

Helyezd vissza, és forrósítsd át a szószban óvatosan forgatva a padlizsánszeleteket. Ha kész, korianderleveleket adj melléjük.


PADLIZSÁN

Sütőtökös kenyér

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 tojás, 1 csésze főtt, áttört sütőtök, 5 dkg mazsola, 2 kiskanál sütőpor, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, só, a tészta megkenéséhez tej

A vajat, a cukrot és a tejszínt keverd habosra, majd add hozzá a sütőtököt és a tojást.

A lisztet és a sót a mazsolával együtt keverd a krémhez, és gyúrd össze.

A tésztából lisztezett deszkán formálj kb. 20 cm-es cipót, és tedd vajjal kikent sütőlemezre. Oszd 8 cikkre úgy, hogy csaknem az aljáig bevágd, így sütés után könnyű lesz szeletelni.

A tetejét kend meg tejjel, és 20-25 percig süsd.


KUGLÓF, KALÁCS, BEJGLI, GYÜMÖLCSKENYÉR

Piros pestós, sültpaprikás, sonkás makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg Gyermelyi 4 tojásos makaróni, 1 dl olívaolaj, 100 g vaj, 200 g piros pesto, 5 szál rozmaring, 500 g piros húsú paprika, 400 g füstölt szeletelt sonka, 30 fekete és 30 zöld olívabogyó, só

Elkészítés:

A paprikát lángon, vagy lapon feketére sütjük, majd 5 percre letakarjuk és lehúzzuk a bőrét. Lemossuk, kimagozzuk és csíkokra vágjuk.

A sonkákat csíkokra vágjuk és kipirítjuk.

Olívaolajon megfuttatjuk a gorombára vágott rozmaringot, rátesszük a vajat és a pestót. Elkeverjük.

Sózzuk, beletesszük az olajbogyókat, a sült paprikadarabokat, és kevés vizet a tészta főzőlevéből. Összeforraljuk.

Beletesszük a roppanósra főtt, leszűrt, de nem lemosott tésztát.

Lazán összeforgatjuk a sonkaszeletekkel és tálaljuk.


MAKARÓNI

Gombás marhatokány

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sovány marhahús, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 1 ek. tejföl, 1 ek. paradicsompüré, pirospaprika, só, bors, olaj
 
Elkészítése:
 
A sovány marhahúst vékony, hosszúkás csíkokra vágjuk.
 
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával és borssal, majd beletesszük a húst is.
 
Közben a gombát megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk.
 
A még nem egészen puha húsra rádobjuk a felszeletelt gombát, és tovább pároljuk. Ha mindkettő megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és a paradicsompürét.
 
A tokányt még egyszer felforraljuk és galuskával körítve tálaljuk.

Zöldleves

Hozzávalók: 500 g leveszöldség (sárgarépa, zeller, póréhagyma, petrezselyemgyökér), kisebb fej saláta, 250 g paraj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 1 liter zöldségerőleves, tengeri só, őrölt fehér bors, édesköménymag, néhány szál metélőhagyma, 25 g napraforgómag, 2 dl tejföl, Cayenne bors

Elkészítés:

A leveszöldséget megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. A salátát félbehasítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük majd vékonyan felcsíkozzuk. A parajt ugyancsak megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd a leveleket durvára vágjuk. A meghámozott hagymát fölaprítjuk.

Az olajon a hagymát és a leveszöldséget közepes lángon, kevergetve néhány másodpercig pirítjuk. A zöldségerőlevest ráöntjük, majd a forrástól számított 2 percig főzzük. A salátát meg a parajt hozzáadjuk és amikor újra forr, a tűzről lehúzzuk. Megsózzuk, megborsozzuk és édesköménymaggal fűszerezzük.

A metélőhagymát meg a napraforgómagot egészen apróra vágjuk, a tejföllel összekeverjük, majd Cayenne borssal csípősre fűszerezzük.

A levest előmelegített tányérokba szedjük és adagonként 1-1 ek. tejfölös keveréket rálocsolunk. Ha marad az ízes tejfölből, akkor azt a leveshez külön tálaljuk.


LEVES

Borban főtt őszibarack

Hozzávalók 1 személyre: 2 fehér húsú őszibarck, 2 dl félédes fehérbor, 5 dkg cukor, késhegynyi fahéj

 
Elkészítése:
 
A barackokat leforrázzuk, meghámozzuk, felnégyeljük. Fahéjjal és cukorral ízesített borban néhány percig főzzük. Levében hagyjuk, jól lehűtve tálaljuk.
 
Pikáns, üdítő édesség.

DESSZERT

Bundázott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 10 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl paradicsomsűrítmény, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt mozzarella, oregano, só és bors ízlés szerint, olívaolaj, olaj a sütéshez

Tisztítás után vágd fel ujjnyi vastag szeletekre a padlizsánt, sózd meg, majd forgasd meg lisztben és tojásban, süsd pirosra az olajban. Szedd a szeleteket papírtörlővel bélelt tányérra, hogy felitasd az olajat. 

A paradicsomsűrítményt fűszerezd meg, és közepes lángon, állandóan kevergetve forrald fel.

Helyezd egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba a padlizsánszeleteket – több réteg is kerülhet egymásra –, öntsd le a paradicsomos mártással, majd karikázd a tetejére a sajtot.

Fóliával lefedve süsd előmelegített sütőben, amíg a sajt olvadni nem kezd, majd fedőréteg nélkül hagyd, hogy a sajt megpiruljon.


PADLIZSÁN

Nutellás bejgli

Hozzávalók 3 rúdhoz: 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 22 dkg margarin, 1 kk. só, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1-1,5 dl hideg tej; a töltelékhez: 15 dkg darált háztartási keksz, 25 dkg őrölt pörkölt mogyoró, 40-50 dkg Nutella; a kenéshez: 1 tojás, 2 tojássárgája

Elkészítése:

A hideg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot és a tojássárgáját. A többi anyagot egymással alaposan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és nem túl kemény tésztává gyúrjuk. Három cipót formálunk belőle, és hűtőben letakarva pihentetjük.

Közben a hozzávalókból nem túl lágy tölteléket keverünk.

A három cipóból egyenként téglalapokat nyújtunk. A tölteléket a tésztákra terítjük úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kilátsszon. A téglalapok rövidebb oldalait visszahajtjuk, a hosszabb oldalról pedig feltekerjük. A felvert tojásokkal vékonyan megkenjük a bejgliket, és száradni hagyjuk.

A száraz tojásrétegre kb. fél óra elteltével újabbat kenünk, majd langyos helyen, további 1-1,5 óráig kelesztjük.

Ha a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd ha szép barna kérge van, 200 fokra kapcsolunk és készre sütjük.

Ha kihűlt, szeletelve tálaljuk.


KUGLÓF, KALÁCS, BEJGLI, GYÜMÖLCSKENYÉR

Olasz szalonnás tészta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg makaróni, 20 dkg húsos szalonna, 3 ek. olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 15 dkg reszelt sajt, só, bors

Elkészítése:

A vajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, és rádobjuk az apróra felkockázott szalonnát.

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, tűzálló tálba tesszük, és beleforgatjuk a szalonnát.

A tojást felverjük a tejszínnel, belekeverjük a reszelt sajtot, és a tésztára öntjük.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.


MAKARÓNI, OLASZ

Vegyes pörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalábszár, 50 dkg sertéscomb, 30 dkg gomba, 30 dkg sertésvelő

Főzésre előkészített, összedarabolt vöröshagymát olajon megpárolom.

A vékony csíkokra összedarabolt marhahúst előfőzöm félpuhára, majd a vékony csíkokra darabolt sertéscombot hozzá adom. Pirosaranyat, pörköltkrémet, sót, borsot, pici őrölt köményt adok hozzá.

A gombát vékony csíkokra darabolom, a puha húsokhoz adom, majd a végén a lehártyázott velőt rakom bele.

Főtt burgonyával tálalom.


MARHALÁBSZÁR, SERTÉSCOMB

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!