Tésztával töltött padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál márványsajt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cérnametélt, 1 gerezd fokhagyma, 2 padlizsán, 1 tojás, só, bors
A padlizsán végeit vágd le, majd hosszában vágd ketté, a vágott felületet jól sózd be, majd legalább negyedóráig hagyd állni. Ekkor itasd le róla a nedvességet, a belét kapard ki, majd aprítsd fel.
A cérnametéltet törd apróra, majd sós vízben főzd meg, szűrd le. A fõtt tésztát keverd össze a felvert tojással, reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal (vigyázz a sóval, mert a sajt maga is sós!). Keverd bele a padlizsán belét, és jó púposan töltsd bele a kivájt padlizsánba a tölteléket.
Elõmelegített sütõben, közepes hőfokon süsd.
Káposztás krumplilángos Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, só, bors, őrölt kömény, 6 evőkanál olaj, 15 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl
A megmosott krumplit és a megtisztított hagymát finomra reszeljük.
Kinyomkodjuk a savanyú káposztát, és összeaprítva a krumplihoz adjuk.
A tojásokat felverjük, és a liszttel, sóval, borssal, valamint a köménnyel együtt a krumplimasszába keverjük.
Egy serpenyőben a szalonnát olajon ropogósra sütjük, lecsepegtetjük.
Lángosonként egy evőkanál tésztát teszünk a szalonnazsírba, s mindkét oldalát kisütjük.
A lángosokat lecsöpögtetjük, és szalonnával, illetve tejföllel tálaljuk.
Tormakrémes sült makaróni Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg makaróni, 7 dkg vaj, 7 dkg liszt, 7 dl tej, só, bors, 5-6 ek. tejszínes tormakrém, 30 dkg főtt, füstölt sonka, 3 főtt tojás, 10 dkg füstölt sajt
Elkészítése:
Enyhén sós vízben megfőzzük a makarónit.
A tormakrémes besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és kb. 2 percig kevergetve főzzük a vajas-lisztes alapot, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tejet, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tormakrémet. Sózzuk, megborsozzuk.
A sonkát felaprítjuk, a tojást felkarikázzuk.
A makarónit leszűrjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a tormakrémes besamel háromnegyedével és a sonkával. A besameles-sonkás tészta felét belesimítjuk egy kivajazott, 20x30 cm-es sütőtálba, majd ráfektetjük egy sorba az összes tojáskarikát. Beborítjuk a tészta másik felével, majd rásimítjuk a félretett, sonkamentes tormás besamelt. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.
Nagyobb kockákra vágva, zöldsalátával tálaljuk.
Sajtos spárga marhahússal Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zöld spárga, 1 dkg vaj, 4 paradicsom, 4 szelet marhahús, 4 szelet zsíros szalonna, 2 evőkanál olaj, só, bors, cukor, 20 dkg fűszeres krémsajt, 2 evőkanál tejföl
A spárgát megmossuk, fás végeit levágjuk. Forró, sós vízben a vajjal és a cukorral főzzük 10 percig.
Közben a paradicsomokat vágjuk be, forrázzuk le és húzzuk le a héjukat. Vágjuk szeletekre és vegyük ki a magjait.
A hússzeleteket tekerjük be 1-1 szelet szalonnába és cérnával kötözzük körbe. Forró olajon mindkét oldalukat 4 percig süssük. Sózzuk, borsozzuk, levesszük róla a cérnát.
A spárgát csepegtessük le és a paradicsomokra halmozva tegyük egy kivajazott tűzálló tálba.
A krémsajtot keverjük el a tejföllel és öntsük a spárgára. Rövid ideig grillezzük a sütőben.
A hússal tálaljuk, köretként burgonyát kínáljunk hozzá.
,
Zöldbableves magyarosan
Hozzávalók: 300 g csont, 100 g sárgarépa, 80 g petrezselyemgyökér, 500 g friss zöldbab, 20 g zsír, 100 g zöldpaprika, 50 g paradicsom, só, fokhagyma, törött bors, 20 g zsír, 30 g vöröshagyma, 30 g liszt, 2 g fűszerpaprika, petrezselyemzöldje, 1,5 dl tejföl, 30 g liszt, ecet, cukor, csipetke
Elkészítés:
Két liter vízből és a csontból levest készítünk. Ha csak öreg zöldségünk van, azt is a csonttal együtt főzzük meg, ha viszont fiatal, zsenge, a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabbal együtt kevés zsíron megpároljuk. Ezután felöntjük a csontlével, majd kis kockára vágott zöldpaprikával, paradicsommal, sóval, kevés zúzott fokhagymával, borssal puhára fűzzük, majd berántjuk.
Ehhez a nagyon finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, a liszttel világosra pirítjuk, a paprikával gyorsan elkeverjük, és vízzel azonnal felöntjük, majd a leveshez adjuk.
Apróra vagdalt petrezselyemzöldjét adunk hozzá, majd lisztes tejföllel behabarva felforraljuk. Kevés ecettel és cukorral ízesítjük, végül csipetkét főzünk bele.
Hasonló módon - paprikás rántással, csipetkével - készíthetünk magyaros burgonyalevest, esetleg kolbászkarikákkal dúsítva, illetve fokhagyma nélkül gomba-, csirág - vagy zöldborsólevest, ez utóbbit tejföl helyett tejjel ízesítve.
,
Gombával töltött padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg padlizsán, 40 dkg gomba, 1-2 fej vöröshagyma, olívaolaj, só, bors, pirospaprika, kakukkfű
Alapos tisztítás után vágd félbe a padlizsánt, majd kanalazd ki a húsát, és belsejét kend ki olívaolajjal. Told mérsékelten meleg, előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percen keresztül.
Ezalatt aprítsd fel a hagymát, és pirítsd meg egy kevés olívaolajon. Add hozzá a feldarabolt gombát és a padlizsánból kivájt húst, fűszerezd ízlés szerint, majd önts alá egy kevés vizet és párold puhára.
A sütőben megpuhult padlizsánt töltsd meg a zöldséges raguval, és süsd további 20 percig.
Hagymás burgonyalángos Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 35 dkg liszt, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 dkg élesztő, olaj, só
Elkészítése:
Egy maroknyi lisztet elkeverünk az élesztővel és 1 deci langyos vízzel, majd meleg helyen megkelesztjük.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd áttörjük.
A lereszelt vöröshagymát és fokhagymát a kovásszal, a tojások sárgájával, a liszttel, a burgonyával, kissé megsózva jól összedolgozzuk. A tésztát negyed óráig pihentetjük, majd kiszaggatjuk és forró olajban a lángosok mindkét oldalát kisütjük.
Sajtos-virslis makaróni Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg makaróni, 25 dkg virsli, 10 dkg sajt, 2 tojás, 3 dl tejföl, pirospaprika, őrölt bors, só, olaj
Elkészítése:
A makarónit enyhén sós vízben kifőzzük és jól lecsepegtetjük.
A karikára vágott virslit kevés olajban átpirítjuk, levesszük a tűzről, és pirospaprikát adunk hozzá.
A tejfölt a tojásokkal, sóval, őrölt borssal simára keverjük.
Kiolajozott tűzálló tálba tesszük a makaróni felét, ráterítjük a virslit, és befedjük a maradék tésztával. Ráöntjük a tejfölös tojást, ezt a tészta tetején egyenletesen elkenjük, meghintjük a reszelt sajttal, és közepes hőmérsékletű sütőben ropogós pirosra sütjük.
Lengyel vágotthús Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1 szál sárgarépa, 1 húsleveskocka vagy 1 ek. ételízesítő, 2--3 ecetes uborka, 1 kk. liszt, 1 dl tejföl
Elkészítése:
A marhahúst ujjnyi csíkokra vágjuk, és a reszelt vöröshagymával az olajon megpirítjuk. Közé keverjük az ujjnyi darabokra vágott sárgarépát, és kevés vizet aláöntve, egy húsleveskockával vagy egy csapott evőkanálnyi ételízesítővel fűszerezzük. Lefedve, lassú tűzön pároljuk, és mikor puhulni kezd, közé keverjük az ugyancsak laskára vágott ecetes uborkát.
Együtt puhára pároljuk, és tálalás előtt a kiskanálnyi liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.
,
Zöldborsós burgonyaleves Hozzávalók: 200 g burgonya, 150 g zöldborsó, 80 g füstölt kolbász, 40 g füstölt szalonna, 30 g sima liszt, 1,25 l víz, 40 g hagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, 1 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott és kockára vágott burgonyát, a zöldborsót és a karikára vágott füstölt kolbászt sós vízben feltesszük főni.
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, megszórjuk liszttel, és barna rántássá pirítjuk.
Hozzáadjuk a megreszelt hagymát, kissé megfonnyasztjuk, majd belekeverjük a pirospaprikát, hozzáöntjük a forrásban levő leveshez, és együtt átforraljuk.
A kész levest apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.
|