Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek

Krumplistészta fokhagymás sertésszelettel

Hozzávalók 4 személyre: 600 g Gyermelyi 4 tojásos fodros nagykocka, 800 g burgonya, 1 dl olaj, 1 fej hagyma,  fűszerpaprika, só, őrölt feketebors, 1,5 kg sertéskaraj, 1 dl olaj, só, 8 gerezd fokhagyma, 200 g vaj, 2 cs. petrezselyem, 40 szem apró paradicsom
 
Elkészítés:

Megtisztítjuk a burgonyát, hagymát. Finomra vágjuk a hagymát, a burgonyát hosszába negyedeljük, és azokat vágjuk vékony lapokra.

Olajon megfuttatjuk a hagymát, levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük és 1-2 dl vízzel felengedjük.

A tűzre visszatéve beleszórjuk a szeletkékre vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és gyakori kevergetés mellett letakarva pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.

Amikor a burgonyának egy része már szétesett, mert olyan puha, levesszük. Összekeverjük a sós vízben kifőtt, picit leöblített tésztával, sózzuk, borsozzuk és összemelegítjük. Teflon serpenyőben le is lehet kicsit pirítani, akkor ízletesebb. Amikor elkészült, tálaljuk.

Mellé tesszük a fokhagymás szeletet:

A megtisztított, megmosott, leszárított húst szeleteljük, sózzuk, és kevés olajon megsütjük.

A vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, rátesszük a gorombára vágott petrezselymet és beledobjuk a félbevágott paradicsomokat, elkeverjük és ráöntjük a húsra.

Pihentetjük 2-3 percet és a szaftjával tálaljuk.


NAGYKOCKA, SERTÉSKARAJ

Bretagne-i pulykamell almaágyon

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamell, 4 alma, 1 evőkanál kukoricaolaj, 2 evőkanál vaj, fahéj, só, bors, evőkanál mazsola, cayenne bors, 1 szem szegfűszeg, 1 evőkanál friss kakukkfű, cukor, 2-3 evőkanál balzsamecet

A húst bedörzsöljük a sóval, borssal, cayenne borssal, fahéjjal.

Az olajat felforrósítjuk és minden oldalán megsütjük a húst. Kisebbre vesszük a lángot és adunk hozzá vajat és mazsolát. 30 percig közepes lángon sütjük.

Közben vegyük ki az alma magházát és szeleteljük fel.

A húst tegyük alufóliába s hagyjuk állni.

Az almát tegyük a hús levéhez, adjuk hozzá a szegfűszeget és a kakukkfüvet, és állandó kevergetés mellett 5 percig pirítsuk.

Ha kész van, a húst szeleteljük fel, és tegyük az almára.


PULYKAMELL, FRANCIA

Sütőtökleves

Hozzávalók: 400 g sütőtök, 2 közepes hagyma, 60 g füstölt szalonna, 20 g margarin, 1/2 dl vermut, 1/2 l húsleves ( kockából), 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, bors, 2 evőkanál tisztított tökmag

Elkészítés:

A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk. A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk, gyűrűire szedjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a margarinnal és a hagymával együtt megpirítjuk, kiszedjük az edényből, melegen tartjuk. A zsiradékra dobjuk a sütőtököt, aláöntjük a vermutot és a húslevest, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk.

Botmixerrel összeturmxoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tökmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk.

A levest csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, tetejükre szórjuk a pirított hagymát, pörcöt és a tökmagot.


LEVES

Töltött sütőtök

Hozzávalók 4 személyre: 1 zsenge kanadai sütőtök, 1 csapott kk. só, pirospaprika, 3 szál metélőhagyma, 0,5 dl tejszín, 1 vastagabb szelet szikkadt fehér kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

A tököt megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk. Húsát kissé megsózzuk, majd a két fél tököt üregével fölfelé magas falú tepsibe fektetjük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a feléig ér, alufóliával letakarjuk, majd a közepesen meleg sütőben 40 perc alatt vajpuhára sütjük.

Lecsöpögtetve vágódeszkára emeljük, s ha már kihűlt annyira, hogy lehet dolgozni vele, a belsejét kanállal úgy kaparjuk ki, hogy a héjon kb. 1 centi vastag húsa maradjon.

A kivájt tököt a pirospaprikával, a metélőhagymával és a tejszínnel összekeverjük, enyhén megsózzuk, és a tökteknőkbe visszatöltjük.

A kenyeret – miután a héját levágtuk – durvára reszeljük, az olvasztott vajjal és a sajttal összekeverve a sütőtökre szórjuk. A sütőbe visszatolva kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.


SÜTŐTÖK

Fahéjas cseresznye

Hozzávalók: 2,5 dkg kukoricapehely, 30 dkg cseresznye, 3 dl joghurt, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliaaroma, 1 evőkanál akácméz, vaj

A kimagozott cseresznyét töltsd kivajazott formába, és a fahéj felével szórd meg. A tojássárgákat a joghurttal, a vaníliaaromával és a mézzel keverd habosra, és öntsd a cseresznyére. Süsd meleg sütőben, vízgőzben, amíg a krém meg nem szilárdul, majd szórd meg kukoricapehellyel és a maradék fahéjjal.

Ha kihűlt, cseresznyeszemekkel díszítve tálald.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Juhtúróval sült tészta tejföllel, pirított hagymával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg Gyermelyi 4 tojásos fodros nagykocka, 800 g juhtúró, 8 dl tejföl, 300 g húsos szalonna, 2 fejhagyma, 1 cs. snidling, só
 
Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk és kipirítjuk, majd leszűrjük.

A zsírján aranysárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve beleszórjuk a gorombára vágott snidlinget.

A kifőtt, leszűrt tésztát összekeverjük sóval, morzsolt túróval, a pirított szalonnával, és 5 dl tejföllel. Hőálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.

Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel és a pirított hagymával.


NAGYKOCKA

Ünnepi töltött pulyka

Hozzávalók: 4 kg-os pulyka, 1 kisebb libamáj (kb. 25 dkg), 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4-5 szem gomba, 1 zsemle, 2 keményre főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg főtt hámozott gesztenye, 1 nyers tojás, só, bors, 3-4 ek zsír

Elkészítése:

A pulykát két nappal elkészítése előtt besózzuk.

Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg.

A libamájat és a pulykamáját a tejben és a vajban a gombával együtt megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. (Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk.) Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük.

A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon.

Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet.

Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.


PULYKA, KARÁCSONY

Szőlősgazda gulyáslevese

Hozzávalók a leveshez: 40 dkg marhalábszár, 60 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk), 10 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csipetkéhez 1 tojás, 2 evőkanál liszt (vagy amennyit felvesz), csipet só

Elkészítés:

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evőkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük.

Ráöntünk egy liter vizet, és addig főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedő alatt mindent puhára főzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk.

Ha már megfőtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tűzről. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfőzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát.)


LEVES

Veresi sajtos-tejszínes csirkemell (Janicsák István - Vacsoracsata)

Hozzávalók: csirkemell, trappista sajt, füstölt sajt, főzőtejszín, vaj, liszt

A csirkemell darabokat vágjuk kisebb szeletekre. Majd sózzuk meg és forgassuk meg egy tál lisztben.

Vajazzunk ki egy tepsit, tegyük bele a csirkemell szeleteket, majd tegyük rá a lereszelt sajtokat úgy, hogy lefedjék a húst.

Ezután öntsük fel tejszínnel és addig süssük alufólia alatt, míg a hús meg nem puhul. Majd süssük egy kicsit fólia nélkül is, hogy megpiruljon a sajt teteje.

Bográcsban buggyantott zöldségek

Hozzávalók: cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, paprika, paradicsom, póréhagyma, só, bors, görög bazsalikom, koriander, olívaolaj

A zöldségeket tisztítsuk meg, aprítsuk fel és fűszerezzük meg, majd szedjük le a paradicsom héját.

A bográcson levő felforrósított olívaolajba rakjunk zöldségeket, először a cukkinit, majd a többit. Lassan kevergetve addig süssük, amíg a zöldség levet nem ereszt és nem bugyog.


MELL, MAGYAR

Asszonyfogó Cézár saláta (Janicsák István - Vacsoracsata)

Hozzávalók: jégsaláta, csirkemell, mandula szeletek, fűszerek, olaj

A jégsalátát felszeleteljük, kivágjuk a torzsáját. Tegyünk rá a nagyobb saláta levelekre kis csíkokra vágott olajon grill fűszerrel, színes borssal megpirított csirkemellet. A tetejére pedig pirított mandula szeletek rakjunk, köré pedig majonézes tojássalátát.

Öntetként - Majonézes tojássaláta

Hozzávalók: majonéz, tejföl, olívaolaj, camembert sajt, trappista sajt, füstölt sajt, tojás, bors

Keverjük össze a majonézt és a tejfölt, majd rakjunk hozzá egy kis borsot és egy kis olívaolajt. Rakjunk hozzá nagy darabokra vágott camembert, trappista és füstölt sajtot és egy kemény tojást.


SALÁTA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168