Krumplistészta fokhagymás sertésszelettel Hozzávalók 4 személyre: 600 g Gyermelyi 4 tojásos fodros nagykocka, 800 g burgonya, 1 dl olaj, 1 fej hagyma, fűszerpaprika, só, őrölt feketebors, 1,5 kg sertéskaraj, 1 dl olaj, só, 8 gerezd fokhagyma, 200 g vaj, 2 cs. petrezselyem, 40 szem apró paradicsom
Elkészítés:
Megtisztítjuk a burgonyát, hagymát. Finomra vágjuk a hagymát, a burgonyát hosszába negyedeljük, és azokat vágjuk vékony lapokra.
Olajon megfuttatjuk a hagymát, levesszük a tűzről, beleszórjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük és 1-2 dl vízzel felengedjük.
A tűzre visszatéve beleszórjuk a szeletkékre vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és gyakori kevergetés mellett letakarva pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Amikor a burgonyának egy része már szétesett, mert olyan puha, levesszük. Összekeverjük a sós vízben kifőtt, picit leöblített tésztával, sózzuk, borsozzuk és összemelegítjük. Teflon serpenyőben le is lehet kicsit pirítani, akkor ízletesebb. Amikor elkészült, tálaljuk.
Mellé tesszük a fokhagymás szeletet:
A megtisztított, megmosott, leszárított húst szeleteljük, sózzuk, és kevés olajon megsütjük.
A vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, rátesszük a gorombára vágott petrezselymet és beledobjuk a félbevágott paradicsomokat, elkeverjük és ráöntjük a húsra.
Pihentetjük 2-3 percet és a szaftjával tálaljuk.
,
Bretagne-i pulykamell almaágyon Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamell, 4 alma, 1 evőkanál kukoricaolaj, 2 evőkanál vaj, fahéj, só, bors, evőkanál mazsola, cayenne bors, 1 szem szegfűszeg, 1 evőkanál friss kakukkfű, cukor, 2-3 evőkanál balzsamecet
A húst bedörzsöljük a sóval, borssal, cayenne borssal, fahéjjal.
Az olajat felforrósítjuk és minden oldalán megsütjük a húst. Kisebbre vesszük a lángot és adunk hozzá vajat és mazsolát. 30 percig közepes lángon sütjük.
Közben vegyük ki az alma magházát és szeleteljük fel.
A húst tegyük alufóliába s hagyjuk állni.
Az almát tegyük a hús levéhez, adjuk hozzá a szegfűszeget és a kakukkfüvet, és állandó kevergetés mellett 5 percig pirítsuk.
Ha kész van, a húst szeleteljük fel, és tegyük az almára.
,
Sütőtökleves Hozzávalók: 400 g sütőtök, 2 közepes hagyma, 60 g füstölt szalonna, 20 g margarin, 1/2 dl vermut, 1/2 l húsleves ( kockából), 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, bors, 2 evőkanál tisztított tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk. A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk, gyűrűire szedjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a margarinnal és a hagymával együtt megpirítjuk, kiszedjük az edényből, melegen tartjuk. A zsiradékra dobjuk a sütőtököt, aláöntjük a vermutot és a húslevest, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk.
Botmixerrel összeturmxoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tökmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk.
A levest csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, tetejükre szórjuk a pirított hagymát, pörcöt és a tökmagot.
Töltött sütőtök Hozzávalók 4 személyre: 1 zsenge kanadai sütőtök, 1 csapott kk. só, pirospaprika, 3 szál metélőhagyma, 0,5 dl tejszín, 1 vastagabb szelet szikkadt fehér kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
A tököt megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk. Húsát kissé megsózzuk, majd a két fél tököt üregével fölfelé magas falú tepsibe fektetjük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a feléig ér, alufóliával letakarjuk, majd a közepesen meleg sütőben 40 perc alatt vajpuhára sütjük.
Lecsöpögtetve vágódeszkára emeljük, s ha már kihűlt annyira, hogy lehet dolgozni vele, a belsejét kanállal úgy kaparjuk ki, hogy a héjon kb. 1 centi vastag húsa maradjon.
A kivájt tököt a pirospaprikával, a metélőhagymával és a tejszínnel összekeverjük, enyhén megsózzuk, és a tökteknőkbe visszatöltjük.
A kenyeret – miután a héját levágtuk – durvára reszeljük, az olvasztott vajjal és a sajttal összekeverve a sütőtökre szórjuk. A sütőbe visszatolva kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Fahéjas cseresznye Hozzávalók: 2,5 dkg kukoricapehely, 30 dkg cseresznye, 3 dl joghurt, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliaaroma, 1 evőkanál akácméz, vaj
A kimagozott cseresznyét töltsd kivajazott formába, és a fahéj felével szórd meg. A tojássárgákat a joghurttal, a vaníliaaromával és a mézzel keverd habosra, és öntsd a cseresznyére. Süsd meleg sütőben, vízgőzben, amíg a krém meg nem szilárdul, majd szórd meg kukoricapehellyel és a maradék fahéjjal.
Ha kihűlt, cseresznyeszemekkel díszítve tálald.
Juhtúróval sült tészta tejföllel, pirított hagymával Hozzávalók 4 személyre: 1 kg Gyermelyi 4 tojásos fodros nagykocka, 800 g juhtúró, 8 dl tejföl, 300 g húsos szalonna, 2 fejhagyma, 1 cs. snidling, só
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk és kipirítjuk, majd leszűrjük.
A zsírján aranysárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve beleszórjuk a gorombára vágott snidlinget.
A kifőtt, leszűrt tésztát összekeverjük sóval, morzsolt túróval, a pirított szalonnával, és 5 dl tejföllel. Hőálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.
Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel és a pirított hagymával.
Ünnepi töltött pulyka Hozzávalók: 4 kg-os pulyka, 1 kisebb libamáj (kb. 25 dkg), 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4-5 szem gomba, 1 zsemle, 2 keményre főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg főtt hámozott gesztenye, 1 nyers tojás, só, bors, 3-4 ek zsír
Elkészítése:
A pulykát két nappal elkészítése előtt besózzuk.
Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg.
A libamájat és a pulykamáját a tejben és a vajban a gombával együtt megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. (Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk.) Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük.
A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon.
Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet.
Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.
,
Szőlősgazda gulyáslevese Hozzávalók a leveshez: 40 dkg marhalábszár, 60 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellercikk), 10 dkg gomba, 2 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 dl rizling (vagy egyéb száraz fehérbor), 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors. A csipetkéhez 1 tojás, 2 evőkanál liszt (vagy amennyit felvesz), csipet só
Elkészítés:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, majd rátesszük a meghámozott és finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre fonnyasztjuk, ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 3 evőkanál vizet, és beletesszük a megmosott, letörülgetett kis kockákra vágott húst. Fehéredésig pirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük.
Ráöntünk egy liter vizet, és addig főzzük, amíg majdnem puha lesz. Ekkor beletesszük a megtisztított, és kis kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, valamint a kicsumázott, ugyancsak szeletekre vágott zöldpaprikát. Még egy liternyi vizet öntünk rá, és fedő alatt mindent puhára főzünk. Közben megsózzuk, megborsozzuk.
Ha már megfőtt, belekarikázzuk a paradicsomot, és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát. Végül beleöntjük a bort, és éppen csak felforraljuk, máris lehúzzuk a tűzről. 10 percig hagyjuk "higgadni", azután tálaljuk a közben külön megfőzött csipetkével. (A csipetkéhez a tojást a sóval és a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és forrásban lévő sós vízben megfőzzük a kézzel egészen apróra tépkedett tésztát.)
Veresi sajtos-tejszínes csirkemell (Janicsák István - Vacsoracsata)
Hozzávalók: csirkemell, trappista sajt, füstölt sajt, főzőtejszín, vaj, liszt
A csirkemell darabokat vágjuk kisebb szeletekre. Majd sózzuk meg és forgassuk meg egy tál lisztben.
Vajazzunk ki egy tepsit, tegyük bele a csirkemell szeleteket, majd tegyük rá a lereszelt sajtokat úgy, hogy lefedjék a húst.
Ezután öntsük fel tejszínnel és addig süssük alufólia alatt, míg a hús meg nem puhul. Majd süssük egy kicsit fólia nélkül is, hogy megpiruljon a sajt teteje.
Bográcsban buggyantott zöldségek
Hozzávalók: cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, paprika, paradicsom, póréhagyma, só, bors, görög bazsalikom, koriander, olívaolaj
A zöldségeket tisztítsuk meg, aprítsuk fel és fűszerezzük meg, majd szedjük le a paradicsom héját.
A bográcson levő felforrósított olívaolajba rakjunk zöldségeket, először a cukkinit, majd a többit. Lassan kevergetve addig süssük, amíg a zöldség levet nem ereszt és nem bugyog.
,
Asszonyfogó Cézár saláta (Janicsák István - Vacsoracsata)
Hozzávalók: jégsaláta, csirkemell, mandula szeletek, fűszerek, olaj
A jégsalátát felszeleteljük, kivágjuk a torzsáját. Tegyünk rá a nagyobb saláta levelekre kis csíkokra vágott olajon grill fűszerrel, színes borssal megpirított csirkemellet. A tetejére pedig pirított mandula szeletek rakjunk, köré pedig majonézes tojássalátát.
Öntetként - Majonézes tojássaláta
Hozzávalók: majonéz, tejföl, olívaolaj, camembert sajt, trappista sajt, füstölt sajt, tojás, bors
Keverjük össze a majonézt és a tejfölt, majd rakjunk hozzá egy kis borsot és egy kis olívaolajt. Rakjunk hozzá nagy darabokra vágott camembert, trappista és füstölt sajtot és egy kemény tojást.
|