Házias pizza Hozzávalók: pizzatésztához: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 egész tojás, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só; pizzaszószhoz: paradicsompüré, bazsalikom, oregano, fokhagyma, olívaolaj, só, pizzafeltéthez: 2 kis fej hagyma (de a legfinomabb újhagymából), 15 dkg szalámi, 15 dkg tarja, 15 dkg zöldségmix: borsó, répa, kukorica, 15 dkg sajt
Az elmorzsolt élesztőt és a cukrot langyosra melegített tejben megfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy mély tálban összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. A tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen összeáll, illetve elválik a táltól és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy jó sok levegő kerüljön a tésztába (így a végén nem lesz bodag). Majd szükség szerint 30-45 percig langyos helyen, belisztezett tálban, letakarva pihentetjük a pizzatésztát.
Ez idő alatt elkészíthetjük a feltétet: gyakorlatilag bármilyen félkész-kész hústerméket, zöldségfélét felhasználhatunk. Jelen esetben hagymát karikázunk, szalámit és tarját darabolunk, a pizza koronájának pedig borsót, répát, kukoricát párolunk.
Ha szép magasra megkelt a tészta, akkor félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.
Megkenjük pizzaszósszal – amit ha már házi pizzát sütünk, szintén elkészíthetünk saját magunk is – majd ráhalmozzuk a feltéteket. Előmelegített sütőben 220 Celsius-fokon kb. 25 percig sütjük.
Elkészülte előtt pár perccel kivesszük, reszelt sajttal szórjuk a tetejét, és visszatesszük a sütőbe.
Ha a sajt ráolvadt, kivesszük a pizzánkat, és már tálalhatjuk is.
Pulykamell pirított dióval, mandulával Személyenként 20 dkg filézett pulykamellet használunk.
Finom, nem túl érett szalonnából 7-8 mm vastag csíkokat vágunk és egy tűvel megtűzdeljük a melleket a száliránnyal párhuzamosan. A szalonnák közti részen hegyes késsel apró nyílásokat vágunk, amelybe megpirított diót és mandulát dugdosunk, majd sózzuk és kevés őrölt gyömbérrel megszórjuk a húst.
Nem túl sok tisztított zöldséget szeletelünk a sütőedénybe, az elkészült melleket ráhelyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, és kevés vizet öntünk alá, majd lassú tűzön, lefedve, puhára pároljuk. Közben saját levével többször meglocsoljuk. Ha megpuhult, fedelét levéve felületét megpirítjuk.
A kész húst kiemeljük, letakarva félretesszük, szaftját pedig leszűrjük és beforraljuk, hogy a pulyka íze töményen jelenhessen meg.
Mialatt a hús készül, elkészítjük a köretet személyenként 30 dkg kukoricalisztet, 20 dkg szalonnát, 20 dkg túrót, és ugyanennyi aszalt szilvát számolva.
A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, ami a kukoricaliszt kétszerese. Ha felforrt, hozzákeverjük a kukoricalisztet és megfőzzük (polenta).
A túrót a darabolt szilvával elkeverjük. Kikészítünk egy formát, amelyet celofánnal kibélelünk, belerakjuk a polenta felét, rászórjuk a szilvás túrót, majd rámerjük a polenta másik felét is.
A polenta hamar megkeményedik, ekkor felszeleteljük, mellérakjuk a pulyka mellét, és saját pecsenyeszaftjával meglocsoljuk.
Mellé diót, mandulát és aszalt szilvát szórhatunk.
Sajtgaluska leves Hozzávalók: 5 dkg reszelt sajt (jó, ha füstölt sajt), 1 db egész tojás, 3 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors
Elkészítés:
Először elkészítem a sajtgaluskát. A tojást habosra verem, megsózom, megborsozom, belekeverek 2 evőkanál lisztet és a reszelt sajtot. Jól összedolgozom, és tíz percre félreteszem.
Közben a vegetát leveses fazékba szórom, ráöntöm az olajat és 8 deci vizet, majd felforralom.
A sajtos masszát galuskaszaggatóval beleszaggatom. Ha az összes galuska a leves színére jött, meg is főtt.
A maradék lisztet simára keverem a tejben, és a levesbe belecsorgatom. Folytonosan kevergetve jól kiforralom, és azonnal tálalom.
Egy-két teáskanál vágott friss vagy szárított kaporzöld, petrezselyemzöld belekeverhető a fövés utolsó pillanatában.
Párolt hagyma Szeletelj fel vörös- és lilahagymát vegyesen. Ezt követően bő olajon, lassú tűzön mintegy negyedóráig párold. Ne siesd el, legyen szép üveges a hagyma! Párolás közben egyéni ízlés szerint ízesítheted.
Héjában sült burgonyával kiváló egytálétel.
,
Karamelles körtés pite Hozzávalók (kb. 20 szelethez): 2,5 dl langyos tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1,5 kg érett körte; a diós öntethez: 4 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 7,5 dkg darált dió, 4 ek. rum
Elkészítése:
A tejet összekeverjük 2 teáskanál cukorral és az élesztővel, majd 15 percig állni hagyjuk.
Összekeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Fényesre-hólyagosra verjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A körtéket meghámozzuk, magházát kivágjuk és a húsát vékony szeletekre vágjuk.
A tésztát még egyszer átkeverjük és egy kivajazott tepsibe tesszük. Befedjük a körtével és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
A diós öntethez felmelegítjük a vajat, hozzadjuk a cukrot, és kevergetve megbarnítjuk. Belekeverjük a diót, levesszük a tűzről, és beleöntjük a rumot.
A kész, meleg sütemény tetejére öntjük.
Szűzcsíkok aszalt paradicsommal, orsótésztával Hozzávalók 4 személyre: 1 kg Gyermelyi 4 tojásos orsó tészta, 1 kg szűzpecsenye, 10 szál zöldhagyma, 150 g parajlevél, 150 g aszalt paradicsom, 400 g paradicsom, 2 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 50 g kapribogyó, só, darált bors, 10 szál kakukkfű
Elkészítés:
Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket.
A húst megtisztítjuk, lemossuk és leszárítjuk. Vékony csíkokra vágjuk. Az olaj felén, erős lángon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
A paradicsomokat lobogó forró vízbe tesszük 8-10 másodpercre, majd kivesszük, és egyből hideg vízben lehűtjük. Így a bőre könnyen eltávolítható. Ha megtisztítottuk, kettévágjuk, és a magjait kikaparjuk, majd daraboljuk.
Az olaj másik felén megfuttatjuk a szeletelt zöldhagymát, rátesszük a zúzott fokhagymát, a lelevelezett kakukkfüvet, és a durvára összevágott kapribogyót. Összeforgatjuk.
Hozzáadjuk a parajleveleket (ha erősek a levelek forrázzuk le). Sózzuk, borsozzuk.
Amikor a paraj összeesett, belekeverjük az összevágott aszalt paradicsomot és a friss paradicsomot.
Amikor rotyog, hozzáöntjük a félretett húscsíkokat, teszünk hozzá a tészta főzőlevéből és összeforraljuk.
Összekeverjük a kifőtt, de nem lemosott tésztával, ha szükséges fűszerezzük, és tálaljuk.
Őszibarackkal töltött rántott pulykamell Hozzávalók 4 személyre: 2 fél filézett pulykamell, 2 db felezett őszibarack, 8 dkg trappista sajt, só; panírozáshoz: liszt, zsemlemorzsa, tojás
Elkészítése:
A pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk és sózzuk.
Az előkészített, kiterített hússzeletekre halmozzuk a cikkekre szeletelt őszibarackot és a lereszelt sajtot, majd feltekerjük és fogpiszkálóval megtűzzük.
Az így kapott töltött hengerkéket hagyományos módon panírozzuk és kisütjük.
Burgonyakrokettel vagy vajon pirított, frissen vágott petrezselymes burgonyával tálaljuk.
A köretet kockára vágott, karamellizált gyümölcsdarabkákkal is gazdagíthatjuk.
Sajtos brokkolikrémleves Hozzávalók 4 adaghoz: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, 1/2 l víz, 15 dkg gouda sajt
Elkészítés:
A brokkoli rózsáit leszedjük és megmoössuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk, szétnyomjuk.
A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideig kevergetjük.
Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult.
A sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel pépesítjük, utána megsózzuk, megborsozzuk. 10 dkg sajtot hozzáadunk, és olvadni hagyjuk.
A levest előmelegített tányérokba merjük és a maradék sajttal megszórjuk.
Hagyma bundában Hozzávalók 4 személyre: 1 kg egyforma méretű vöröshagyma; a bundához: 2 tojás, 0,5 dl tej, 3 ek. liszt, 4 ek. zsemlemorzsa, 1 tk. ételízesítő, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió, csípős pirospaprika és törött bors; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, megmossuk és leszárítjuk.
A tojást a tejjel habosra felverjük, és a fűszerekkel ízesítjük.
Felforrósítunk három ujjnyi olajat. A hagymát megmártjuk a lisztben, az ízesített tojásba forgatjuk, és zsemlemorzsában meghempergetjük. A forró olajban csak néhány percig sütjük, hogy a hagyma belül ropogós maradjon.
A felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk, és forrón tálaljuk. Tartármártással és tetszés szerinti körettel kínálhatjuk.
 A sült hagymakarikákat a hagyományos bundázás mellett, sörtésztába mártva is megsüthetjük, de ha sietünk, elég csak mindkét oldalról liszttel megszórni. Fontos, hogy a karikák szép nagyok és épek legyenek.
Karamellpite Hozzávalók a tésztához: 60 dkg finomliszt, 3 tojás, 20 dkg kristálycukor, 4 ek. tejföl, 5 dkg zsír, 1 tasak sütőpor; a töltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 7 dl tej, 7 ek. liszt, 25 dkg margarin
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 6 részre osztjuk, és 180 fokos sütőben 7-8 perc alatt világos lapokat sütünk belőle.
A krémhez a cukrot karamellizáljuk. Amikor aranyszínű lesz, felöntjük 6 deci tejjel, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük, míg a karamell felolvad benne.
A lisztet elkeverjük a maradék tejjel, majd a karamellbe öntve felfőzzük, mint a pudingot szoktuk.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a habosra kevert margarint, és megtöltjük a lapokat.
A tetejét bevonhatjuk csokimázzal, de ha jól gazdálkodunk a töltelékkel és marad a tetejére is, akkor meghinthetjük durvára aprított dióval vagy mogyoróval.
|