Gombával rakott rizs Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, 1 fej hagyma, 30 dkg csiperkegomba, 1 tojássárgája, 2 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csokor petrezselyem, pirospaprika, olaj, bors, só
Elkészítése:
A kockára vágott hagymát a megforrósított olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt csiperkegombát. Megpároljuk, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.
A rizst a szokásos módon megfőzzük, majd összekeverjük a felaprított petrezselyemmel.
Kiolajozott tűzálló tálba rétegezzük a rizst és a gombát. Minden réteget meglocsolunk a tojássárgájával és a reszelt sajttal elkevert tejföllel.
Meghintjük zsemlemorzsával és közepesen forró sütőben 25-30 pecig sütjük.
Pulykasült joghurtos őszibarackkal Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet pulykamell, 1 dl olaj, só, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 4-5 dl natúr joghurt, 4-5 db sárga húsú őszibarack vagy szezonon kívül 1 nagydoboz hámozott őszibarack konzerv, 1 csomag vaníliás cukor, 3-4 dkg kristálycukor (ha cukrozott konzervből készítjük, akkor ez nem kell!)
Elkészítése:
A pulykamellet felszeleteljük kb. 1 ujjnyi vastagságúra. Sózzuk és befűszerezzük (őrölt fehérbors, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg).
Egy tálba kevés olajat öntünk és a húsokat alaposan beleforgatjuk. A pulykaszeleteket kb. 30 percet, de ha tehetjük, akkor inkább 2-3 órát hagyjuk pácolódni.
Az őszibarackot meghámozzuk és kimagozzuk, majd 2-3 milliméteres szeletekre vágjuk. A joghurtot egy tálba öntjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a kristálycukrot (ha kell).
A felszeletelt barackokat belerakjuk a joghurtba és finoman összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A húst forró serpenyőben kevés olajon megsütjük. Akkor jó, ha a hús belseje is már fehér színű.
Köret: zöldséges rizs.
Pulykaaprólék-leves Hozzávalók: 40 dkg pulykaaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg gomba, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 15 dkg friss zöldborsó vagy 10 dkg konzervborsó, 1 dl tejszín, 1 tojássárga, só, törött bors, petrezselyemzöldje, egy csepp szerecsendió
Elkészítés:
A megtisztított pulykaaprólékot apró darabokra vágjuk, megmossuk, és feltesszük főni. Miután felforrott, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük.
A leforrázott aprólékot 1,5 liter vízben a kockákra vágott zöldséggel, a szeletekre vágott gombával, a friss zöldborsóval feltesszük főni, megsózzuk, egy kevés törött borsot, egy csepp reszelt szerecsendiót teszünk bele, és lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát egészben főzzük bele, és tálalás előtt eltávolítjuk belőle.
Világos vajas rántást készítünk, finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, egy kevés vízzel felengedjük, a levesbe keverjük, és újból felforraljuk. Utána ízesítjük, és tálaláskor a tejszínnel elkevert tojássárgáját belehabarjuk.
Vajas galuskát vagy apró kis velős gombócokat teszünk a levesbe.
Spenótos hagyma Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg mélyhűtött spenót, 6 közepes fej vöröshagyma (kb. 75 dkg), 10 dkg trappista sajt, 2 tojássárgája, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csirke- vagy zöldségleveskocka, 0,5 száraz fehérbor, 1 ek. olaj, 5 dkg parmezán sajt
Elkészítése:
A spenótot kiolvasztjuk. A hagymákat megtisztítjuk, és 1 percig előfőzzük. Ha kissé kihűlt, kalapjukat levágjuk, és a belüket kivájjuk úgy, hogy a hagymának kb. 1 cm vastag fala maradjon. Ezután a hagymákat lassú tűzön még 10-12 percig főzzük, és fejjel lefelé tálra állítva lecsurgatjuk őket.
Közben a trappista sajtot lereszeljük.
A spenótról leöntjük a levet, a masszát összekeverjük a sajttal, a tojássárgával, a fokhagymával, fél kávéskanál sóval, 2 késhegynyi borssal.
2 deci vízben felforraljuk a leveskockát, hozzáadjuk a bort és a lét egy tűzálló tálba öntjük. A spenótos keverékkel megtöltjük a hagymát, és a tűzálló tálba állítjuk. Mindegyik hagymát olajba mártott kenőecsettel körbekenjük, és a tetejét megszórjuk a reszelt parmezánnal.
1-2 percig előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és a töltött hagymákat kb. 15-20 percig sütjük, amíg a parmezán szép színt kap.
Kókuszos-almás szelet Hozzávalók: 15 dkg margarin, 18 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg kókuszreszelék, 16 dkg liszt, 2 mk. sütőpor, 1 dl tej, 4 alma, 2 ek. cukorral elkevert dió
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojással.
Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a sütőporral elkevert lisztet, valamint az apró kockákra vágott almát.
A masszát egy margarinnal kikent, prézlivel behintett tepsibe simítjuk.
A tészta tetejére szórjuk a cukorral kevert diót.
Először erős, majd közepes lángon kb. 35 percig sütjük.
Tarka-barka házi pizza Hozzávalók: Pizzatésztához: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2 egész tojás, 2 dl langyos tej, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só; Pizzaszószhoz: paradicsompüré, bazsalikom, oregano, fokhagyma, olívaolaj, só; Pizzafeltéthez: 2 kis fej hagyma (de a legfinomabb újhagymából), 15 dkg szalámi, 15 dkg tarja, 15 dkg zöldségmix: borsó, répa, kukorica, 15 dkg sajt
Elkészítése:
Az elmorzsolt élesztőt és a cukrot langyosra melegített tejben megfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, egy mély tálban összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. A tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen összeáll, illetve elválik a táltól és a kezünktől. A dagasztást úgy végezzük, hogy jó sok levegő kerüljön a tésztába. Majd szükség szerint 30-45 percig langyos helyen, belisztezett tálban, letakarva pihentetjük a pizzatésztát.
Ez idő alatt elkészíthetjük a feltétet: gyakorlatilag bármilyen félkész-kész hústerméket, zöldségfélét felhasználhatunk. Jelen esetben hagymát karikázunk, szalámit és tarját darabolunk, a pizza koronájának pedig borsót, répát, kukoricát párolunk.
Ha szép magasra megkelt a tészta, akkor félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olajjal kikent, lisztezett tepsibe tesszük.
Megkenjük pizzaszósszal – amit ha már házi pizzát sütünk, szintén elkészíthetünk saját magunk is – majd ráhalmozzuk a feltéteket. Előmelegített sütőben 220 Celsius-fokon kb. 25 percig sütjük.
Elkészülte előtt pár perccel kivesszük, reszelt sajttal szórjuk a tetejét, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük a pizzánkat, és már tálalhatjuk is.
Pulykamellcsíkok párolt zöldséggel Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamellfilé, 2 kk. ételízesítő, 4 ek. olaj, 40 dkg karfiol, 4 kisebb sárgarépa, 1 nagyobb karalábé, 2 közepes fej hagyma, 30 g vaj/margarin, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 dl húsleves (kockából), 20 dkg trappista sajt, 1 kis csokor petrezselyem
Elkészítése:
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, megszórjuk az ételízesítővel, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és fél órát a hűtőben pihentetjük.
Vastagon bevajazunk 4 kétszeresen összehajtogatott, kb. 30x30 cm-es alufólialapot. Közepükre halmozzuk a rózsáira szedett karfiolt, a hasábokra vágott sárgarépát és karalábét, valamint a felkarikázott hagymát. Meghintjük sóval, borssal és szerecsendióval, meglocsoljuk 2-3 evőkanál levessel, és lezárjuk a fóliaszéleket. A göngyölegeket tűzálló tálba tesszük és 180 C-os sütőben puhára pároljuk (40-45 perc).
A pulykahús alól serpenyőbe öntjük az olajat, felforrósítjuk, rádobjuk a húst, és élénk tűzön, kevergetve, 2-3 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, ráreszeljük a sajtot, és fedő alatt 2-3 percig pihentetjük.
A kibontott fóliában hagyott zöldségeket meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és a pulykacsíkok köreteként tálaljuk.
Sáfrányos gyöngytyúkleves daragaluskával Hozzávalók: 1 db gyöngytyúk, 25 dkg tisztított leveszöldség, 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db vöröshagyma, 2 csomó petrezselyemzöldje, 2 g sáfrányos szeklice, 2 g egész bors, só. A daragaluskához: 10 dkg búzadara, 5 dkg liba- vagy sertészsír, 1 db tojás, só
Elkészítés:
A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással - kb. 2-3 óra alatt - készre főzzük.
Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk.
Betétnek daragaluskát teszünk bele. A daragaluska készítése: A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.
Ropogós hagymalabdák Hozzávalók 4 személyre: 8 fej közepes vöröshagyma, 40 dkg sütni való kolbász, 3 ek. liszt; a sütéshez: bőven olaj
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és hosszában félbevágjuk.
A kolbász héját lehúzzuk, húsát villával szétnyomkodjuk.
A hagymák belsejét kiemeljük úgy, hogy 2-3 levél megmaradjon, és a fél hagymákat a kolbászhússal megtöltjük. Két-két megtöltött fél hagymát összeillesztünk, hústűvel (vagy fogpiszkálóval) átszúrjuk, rögzítjük.
A hagymákat lisztben megforgatjuk, majd a felforrósított olajban 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük. Konyhai papírkendőn lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk.
Kókuszos pite Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj/margarin, 1 ek. porcukor, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, citrom leve és héja; a töltelékhez: 35 dkg kókuszreszelék, 25 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejföl; a kenéshez: 1 tojás; a mázhoz: 3 ek. cukor, 2 ek. kakaópor, 4 ek. víz, kevés margarin
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert tojássárgáját, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját. Jól összegyúrjuk és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Két részre osztjuk és kinyújtjuk: az egyik lapot zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Elosztjuk rajta a tölteléket, amit úgy készítünk, hogy a tejföllel kikeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kókuszt. Befedjük a másik lappal, megkenjük a tojással, és 185 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Amikor kihűlt, bevonjuk a csokoládémázzal.
|