Sütőtökös-szalonnás rizs Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gyors rizs, só, 15 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb sütőtök (kb. 80 dkg), bors, 2 ek. vermut, 5 ek. reszelt parmezán
Elkészítése:
A rizst a tasakon olvasható előírás szerint lobogva forró sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.
A szalonnát papírvékony, kisujjnyi hosszú csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A pörcöt lecsepegtetjük, félretesszük.
A tököt meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, húsát (ami kb. 40-45 deka, ha sokkal több, a felesleget megsüthetjük) vékony szeletekre metéljük. A visszamaradt zsírra dobjuk, és gyakran rázogatva puhára pároljuk.
Megsózzuk, a borssal fűszerezzük, a vermuttal meglocsoljuk, és a félretett pörcöt is belekeverjük.
A melegen tartott rizzsel és a parmezánnal óvatosan összeforgatjuk.
Zöldséges sertéstokány kagylótésztával Hozzávalók 4 személyre: 1 cs. kagylótészta, 80 dkg sertéscomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 450 g-os fagyasztott vegyes zöldség, kb. 1 dl olívaolaj, só, bors, ételízesítő
A húst ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
Forró olajban pirítsuk meg a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a húscsíkokat, fehéredésig pirítsuk. Rakjuk rá a fagyasztott zöldséget. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük. Fedővel letakarva félpuhára pároljuk. Fedő nélkül puhára párolva sűrű leve lesz.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
A zsírjára lesült zöldséges húshoz keverjük. Friss zöldségekkel díszítve tálaljuk.
Olasz sajtleves Hozzávalók: 1 liter húsleves, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, parmezán, mozzarella sajt, 1 pohár tejföl, só, őrölt bors
Elkészítés:
Készítsünk egy liter vízből húsleveskocka hozzáadásával húslevest, amelyet rántsunk be. A rántást kevés vajból és a liszt hozzáadásával sűrítsük, ízesítsük sóval, borssal majd öntsük a húslevesbe és folyamatos keverés mellett csomómentesre besűrítjük. Majd vegyük le a tűzről és ekkor tesszük bele a tejfölt és a reszelt sajtot, amitől finom krémes lesz.
Különböző sajtokat tehetünk bele, s attól pikáns lesz az íze. Mikor már jól megolvadt a sajt, tálalhatjuk is.
A tetejére díszítésként aprított petrezselyemzöldjét szórjunk rá.
,
Zöldborsópaprikás galuskával Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 50 dkg zöldborsó, 4 db vöröshagyma, 5 pár virsli, őrölt pirospaprika, bors, ételízesítő; a galuskához: 30 dkg liszt, 1 tojás, só, olaj, víz
A megtisztított hagymákat apró kockára daraboljuk, olajon megpároljuk.
A frissen kifejtett zöldborsót beleöntjük és tovább dinszteljük.
Meghintjük ételízesítővel, pici borssal, pirospaprikával, majd felöntjük vízzel, hogy bőven legyen leve.
Belerakjuk a virslit, majd körülbelül 25 percig főzzük.
Közben elkészítjük a galuskatésztát: a lisztbe beleütünk egy tojást, sót, olajat és vizet adunk hozzá, hogy ne legyen kemény tészta. Ezután beleszaggatjuk a galuskát a fövésben levő paprikásba.
Meggyes lepény Hozzávalók: 1 kg meggy kimagozva, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg finomliszt, 1 tojás, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál zsemlemorzsa
A burgonyát gyúrd össze a liszttel, a margarinnal, a porcukorral, a dióval és a sütőporral, majd két részre osztva hideg helyen 1 óráig pihentesd.
Az egyik adagot nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy közepes tepsit. Hintsd meg 1 evőkanál zsemlemorzsával, terítsd szét rajta a meggyet, és szórd meg kristálycukorral meg a maradék zsemlemorzsával.
A tetejére terítsd a másik kinyújtott tésztalapot, kend meg tojással, szurkáld meg villával, és erős lángon süsd meg.
Ha kihűlt, vágd kockákra.
Sajtos rizstallérok Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej hagyma, 2 ek. olaj + a sütéshez, 20 dkg kerek szemű rizs, 1 mk. curry, 5 dl húsleves kockából, 8 dkg sajt, 3 dkg vaj/margarin, 10 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csapott ek. szezámmag
Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk.
Rádobjuk a rizst, erős tűzön egy percig pirítjuk, hozzákeverjük a curryt, fölöntjük a forró húslevessel, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig puhára-ragacsosra pároljuk.
A reszelt sajtot a vajjal belekeverjük a rizsbe. Sózzuk, borsozzuk, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.
A masszából vizes tenyérrel evőkanálnyi gombócokat formálunk, tallérszerűen ellapítjuk. Lisztbe, felvert tojásba, szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, és forró, bő olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Papírkendőn felitatjuk róluk az olajat, és a kikapcsolt sütőben melegen tartjuk, amíg az összes kisül.
Tartármártással kínáljuk.
Sajtoska Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertéscomb, 2 tojás, 5 ek. liszt, 1 dl tej, 1 csokor snidling, 5 dkg reszelt sajt, só; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A húst vékony csíkokra vágjuk, és megsózzuk.
A tojásból, tejből, lisztből, sajtból és az apróra vágott snidlingből a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát keverünk. Ha túl híg, 1 kanálka liszttel sűrítjük, ha túl sűrű, akkor tejet adunk hozzá.
A húscsíkokat beleforgatjuk a lisztbe, majd a tésztába, és bő, forró olajban nem túl pirosra sütjük.
Szalvétára téve a felesleges olajat lecsurgatjuk róla.
Palóc gulyásleves Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 30 dkg burgonya, 1 üveg zöldbab, 2 dl tejföl, 1-2 dl étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, delikát, cukor, 1ek.-nyi ecet, 2-3 ek. liszt
Elkészítés:
A hagymát apróra vágva olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a kockára vágott, megmosott húst. Beízesítjük, mint a pörköltet szoktuk, és félpuhára sütjük a húst.
Ezután rátesszük a kockára vágott burgonyát, még főzzük 10 percig és hozzáadjuk az üveg zöldbabot, még forraljuk egy kicsit.
Ezután behabarjuk: a tejfölt habverővel simára keverjük a liszttel, kevés vízzel. A forrásban lévő levesbe keverjük állandó kevergetés mellett. Mérsékeljük a tüzet, és ízesítjük cukorral, ecettel, ízlés szerint. (Az ecetet csak akkor tegyük bele, ha levettük a lángról, mert különben ki fog futni a levesünk.)
,
Sajtos rakott zöldborsó Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldborsó, 6 szelet csirke- vagy pulykamell, 3 szál sárgarépa, 30 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 10 dekányi reszelt sajt, kikenéshez margarin
60 deka kifejtett, megmosott zöldborsót, 30 dkg rizst és 3 szál megtisztított, kockákra vágott sárgarépát külön-külön megpárolunk.
Egy mély tűzálló tálat margarinnal kikenünk, és egy sor főtt rizst terítünk bele, amit 2-3 dekányi reszelt sajttal meghintünk.
3 tojás sárgáját 2 deci tejföllel simára keverünk, és ezzel a sajtos zöldborsó tetejét meglocsoljuk.
Ezt követően egy sor kockákra vágott párolt sárgarépa következik.
A tetejére előzőleg olívaolajon átpuhított husiszeleteket fektetünk, melyeket zöldborsóval borítunk be.
Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére borsó kerül, melyet a maradék tojásos tejföllel nyakon öntünk és reszelt sajttal bőven meghintünk.
15-20 percre forró sütőbe toljuk, hogy kissé átsüljön, és a tetején a sajt megpiruljon.
Mazsolaszőlős pite Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg jéghideg vaj; 2 nagyobb fürt mag nélküli mazsolaszőlő, 2 db tojás sárgája, 12 dkg darált mandula, 8 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 csomag vaníliás cukor.
Az omlós tésztához 20 dkg lisztet öntsünk egy keverőtálba, daraboljunk bele 15 dkg jéghideg vajat, ízesítsük kevéske sóval. Morzsoljuk össze, majd néhány evőkanál hideg vízzel dolgozzuk el. Gyúrjuk jól össze, és pihentessük hűtőben.
Ezután „mozgassuk át” egy liszttel meghintett deszkán, majd nyújtsuk ki két milliméter vastagságúra. Béleljünk ki vele egy peremes, közepes méretű, vajjal és liszttel meghintett sütőformát. A tészta felesleges részeit a forma pereménél vágjuk le. (A maradék tésztát tegyük mélyhűtőbe.)
A töltelékhez üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, porcukrot, étkezési keményítőt és a puha vajat. Habverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz, majd adjuk hozzá a darált mandulát. Óvatosan dolgozzuk a masszába a megmosott szőlőszemeket, majd töltsük a tésztával kibélelt sütőformába. Tetejét igazgassuk el egyenletesen, tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük legalább 40-45 percen keresztül.
|