Cukkinimártásos spagetti Hozzávalók 4 személyre: 3 zsenge cukkini (egyenként kb. 20 dkg), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 ek. olaj, 2 dl zöldségleves, 40 dkg spagetti, 2 dl tejföl
Elkészítése:
A megmosott cukkinit hosszában gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük.
Az olajat felforrósítjuk, üvegesre pirítjuk benne az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a cukkinit, megsózzuk, és 2-3 percig szüntelenül kevergetve megfonnyasztjuk.
Ráöntjük a zöldséglevest, kevés borssal ízesítjük, és 4-5 perc alatt puhára pároljuk.
A spagettit bő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
A puha cukkinivel és a tejföllel összeforgatjuk, és az apróra vágott petrezselyemmel meghintve máris tálaljuk.
Borban sült töltött hús Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csont nélküli karaj, 0,75 dl édes fehér bor, 1,5 dl étolaj; A töltelékhez: 3 tojás, 10 dkg csirkemáj, 1 fej hagyma, 5-6 szem gomba, 1 zsemle, 1 dl tej, ételízesítő, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítése:
A töltelékhez való három tojást keményre főzzük.
A húst felszeljük, vékonyra klopfoljuk, megszórjuk egy kevés ételízesítővel, félrerakjuk.
Apróra vágjuk a hozzávalókat. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a májat, és kicsivel később a gombát, a petrezselymet, az ételízesítőt, borsot, paprikát, összefőzzük.
Lehűtjük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejbe áztatott zsemlét, és villával jó alaposan összedolgozzuk.
A hússzeletekre tölteléket kenünk, majd kétoldalt kicsit behajtva feltekerjük. Szorosan egymás mellé tepsibe tesszük a tekercseket, majd borsozzuk, ráöntjük a bort, és a maradék étolajat. Letakarjuk kilyukasztgatott alufóliával és kb. 170 fokos sütőben sütjük, míg a bor elpárolog, és sűrű szaft marad utána.
Mielőtt elkészül, a fóliát leszedve pirítjuk a tetejét.
Meggyleves 2 Hozzávalók: 1 kg meggy megmosva, kimagozva (a magra is szükség lesz), 2 ek. teljes kiõrlésû liszt, 2 dl kefír, 1 db fahéj, 3 szem szegfûszeg, 1 ek. méz, 10 dkg pirított mandula durvára törve, 1 csipet tengeri só
Elkészítés
A meggymagot a fahéjjal, szegfûszeggel, felfõzzük. Állni hagyjuk, majd leszûrjük.
A kimagozott meggyet vízben 10 percig fõzzük, mézzel, sóval ízesítjük.
A kefírt a liszttel simára keverjük, ezzel a meggyet behabarjuk. Hozzáöntjük a meggymag levét.
Tálaláskor frissen pirított tört mandulát szórunk a tetejére.
Zöldborsótorta Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott leveles tészta, 30 dkg kifejtett zöldborsó, 3 dkg margarin, 2 csapott ek. liszt, 2 dl tej, 3 tojás, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió, só, törött fehér bors
Elkészítése:
A felengedett tészta egynegyed részét félretesszük a tetejére és a díszítésre, majd a többit nagy tortaformára nyújtjuk, hogy olyan magas pereme is legyen, mint amilyen magas a tortaforma. Félretesszük.
A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és habzásig forrósítjuk, majd felöntjük a tejjel, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk, hogy kissé lehűljön.
Ezután hozzákeverjük az előzőleg habosra felvert tojásokat meg a sót, a borsot, a szerecsendióreszeléket. Addig keverjük, amíg a massza az összes tojást fel nem veszi, illetve egynemű nem lesz. Ekkor belekeverjük a nyers zöldborsószemeket, és az egészet belesimítjuk a tortaformába.
A forma tetejét a félretett és kinyújtott tésztával lezárjuk, kicsit rá is nyomkodjuk, majd a szélére körben kis díszeket formázunk a tésztából.
10 percig közepes lángon előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig nem nyitjuk ki a sütőt. Ezután takaréklángra visszakapcsoljuk, és szép piros-ropogósra megsütjük a tortát.
Felvágás előtt legalább 25 percig hagyjuk állni, majd 8 részre vágjuk. Akkor a legjobb, ha még nem hűlt ki teljesen, de már nem meleg.
,
Meggyes szelet Hozzávalók: 16 dkg liszt, 16 dkg cukor, 4 tojás, 1 ek. kakaó, 1 tasak sütőpor, 10 ek. víz, 5 dkg durvára vágott dió, 30 dkg magozott meggy; a krémhez: 3 dl tej, 3 ek. liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 meggyaroma; a csokimázhoz: 10 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 1 ek. olaj
Elkészítése:
A 4 tojássárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaót és a diót. Jól összekeverjük, belevegyítjük a meggyet, végül a tojások keményre felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsiben lassú tűznél megsütjük.
A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel, sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a margarint habosra keverjük a cukorral, és a rumaromával együtt a péphez adjuk. A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet és bevonjuk a gőz fölött elkészített csokimázzal.
Tükörtojás rizsfészekben Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg darált hús, 8 ek. olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 db leveskocka, só, bors, pirospaprika, 30 dkg rizs, zöldpetrezselyem, 4 tojás
Elkészítése:
A felaprított hagymát megpirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a leveskockákat, megborsozzuk, majd vizet aláöntögetve puhára pároljuk.
A rizst a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük, és a húshoz keverjük a felaprított petrezselyemmel együtt. Egy tűzálló tálba simítjuk. Merőkanállal 4 mélyedést nyomunk bele, beleütjük a tojásokat, és forró sütőben addig sütjük, míg a tojásfehérje megkeményedik.
Forrón, zöldsalátával tálaljuk.
Májas árpakásával töltött sertésdagadó Hozzávalók: 1,5 kg sertésdagadó, 15-20 dkg árpakása, 20 dkg füstölt hús, 20-25 dkg sertésmáj, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. zsír, ízlés szerint só, bors, pirospaprika és majoránna
Elkészítése:
Az árpakását megfőzzük, és a felhasználásig hagyjuk kihűlni.
A füstölt húst és a friss májat ledaráljuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés zsírban üvegesre pároljuk. Összekeverjük az árpakásával és a darált füstölt hússal és a májjal, majd az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával és majoránnával fűszerezzük.
A dagadót egy hegyes, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk, megtöltjük a töltelékkel, és cérnával bevarrjuk. A húst tepsibe tesszük, forró zsiradékkal leöntjük, és a sütőben (vagy kemencében) szép pirosra sütjük. Sütés közben többször ellenőrizzük, hogy meg ne égjen.
Hagymás, ecetes burgonyasalátával tálaljuk.
Minestrone leves Hozzávalók: 15 dkg fehér vagy vörös bab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 ág zeller, 2 db sárgarépa, 2 db kis cukkini, 3 db burgonya, 1 közepes hagyma, 25 dkg paradicsom, 5 ág petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1/4 fej kelkáposzta, néhány bazsalikom és zsályalevél, 10 dkg zsenge zöldbab, 30 dkg zsenge zöldborsó, 4 evőkanál olívaolaj, 15 dkg spagetti, frissen őrölt parmezán sajt a tetejére
Elkészítés:
A szárazbabot előző nap beáztatjuk. Másnap annyi vízzel, amennyi épp ellepi megfőzzük, majd leszűrjük.
A szalonnát kockákra, a zellert, a répát csíkokra vágjuk. A cukkinit, a meghámozott burgonyát és hagymát szintén kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, magjait eltávolítjuk, húsát feldaraboljuk. A petrezselymet és a fokhagymát finomra vágjuk. A kelkáposztát, a nagy bazsalikomleveleket és a zsályát csíkokra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk és 2-3 darabra törjük, a borsót kifejtjük hüvelyéből.
Az olívaolajat egy nagyobb edénybe a szalonnakockákkal, a hagymával, a fokhagymával és a petrezselyemmel megdinszteljük. Hozzáadjuk a bazsalikomot és a zsályát, és együtt tovább pirítjuk.
A paradicsom, a zöldbab, a borsó kivételével az összes többi zöldséget is beletesszük, az egészet felöntjük 2,5 liter vízzel és megsózzuk. Hozzáadjuk az előzőleg megfőzött babot, és fedő alatt másfél órán át főzzük.
Ezután beletesszük a paradicsom darabokat, a zöldbabot, és újabb fél órán át főzzük.
Kicsit később beletessük a tésztát, a zsenge zöldborsót, és 20 percig még főzzük
A tányérokba mert levesre rászórjuk a frissen őrölt parmezánsajtot.
,
Zöldborsós szójapörkölt Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szójakocka, 2-3 kk. ételízesítő, 1 nagy vöröshagyma, 3 ek. olaj, 1-1 kk. édes és csípős pirospaprika, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. majoránna, 30-35 dkg kifejtett zöldborsó
Elkészítése:
A szójakockát fél napra annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajban üvegesre sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd az apróra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd beledobjuk a kinyomkodott szójakockát is.
A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, lefödve kis lángon puhára pároljuk, elfövő levét pótoljuk.
Mielőtt teljesen megpuhul, a borsót is hozzáadjuk, együtt készre főzzük. Ha kell utánasózzuk.
Galuska vagy tarhonya illik köretnek hozzá.
Meggyes pite Hozzávalók: 1 kg liszt, 40–50 dkg meggy, 20 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 liter tej, 2 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 4 evőkanál kacsazsír, pici só
Az élesztőt 2 dl tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk és összedolgozzuk a liszttel, tojássárgákkal, zsírral, cukorral és pici sóval. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk.
Zsírral kikent tepsibe öntjük, 20-25 percnyi pihentetés után megszórjuk kimagozott meggyel.
Meleg helyen kelesztjük még 30 percig, majd előmelegített sütőben, tetejét megkenve kacsazsírral, tartaléklángon megsütjük.
Sütés közben még egyszer megkenjük kacsazsírral.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
|