Gránátalmás joghurtos krém (Kinter Oszkár - Hal a tortán) Hozzávalók: 3 db gránátalma, 6 db kis poharas natúr joghurt, 6 ek. cukor, 2 zacskó zselatinpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 2 zacskó habpor
Elkészítése:
A joghurtot összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a zselatinnal és kis lángon csomómentesre keverjük.
Közben a tejet és a habport felverjük és a joghurtos krémhez keverjük.
Kis tálkákba 1 ujjnyi vastagon belerakjuk a gránátalma magokat, erre pedig ráöntjük a krémet és 6 órát a hűtőben állni hagyjuk.
Tálaláskor egy kis cukorral megflambírozzuk a tetejét.
Konyakos pulykamell vietnámi zöldséges rizzsel (Kinter Oszkár - Hal a tortán) Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg vaj, 0,5 l száraz fehérbor, 1 dl konyak, só, bors, liszt
Elkészítése:
A pulykaszeleteket 1 nappal főzés előtt száraz fehérborban áztatjuk.
Sütés előtt kivesszük a pácból, megsózzuk, borsozzuk, liszttel meghintjük. Ezután 10 dkg vajon pirosra sütjük, és ugyanebben az edényben (miután minden hús megsült) felengedjük ugyanazzal a borral, amiben pácoltuk, úgy, hogy éppen csak ellepje. 30 percig fedő alatt pároljuk.
Miután a hús megpuhult, levesszük róla a fedőt, hogy elfője a levét. Ezután ráöntjük a konyakot és gyufával meggyújtjuk.
Köret: wokban vietnámi zöldségkeveréket pirítunk, amit rizzsel és egy kis szójával összekeverünk.
Eperkrémleves (Kinter Oszkár - Hal a tortán) Hozzávalók: ½ kg eper, 0,5-1 l tej, 2,5 dl tejszín, 3 vaníliás cukor, érzés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg
Elkészítése:
Az epret felöntjük a 0,5 l tejjel és a tejszínnel, megízesítjük és addig főzzük amíg az eper teljesen szét nem fő.
Majd ha ez megvan, akkor leturmixoljuk botmixerrel és ha sűrűnek találjuk, akkor tejjel hígíthatjuk.
Zöldségfelfújt Hozzávalók: 50 dkg apróra vágott, mélyhűtött zöldségkeverék, 4 tojás, 2 ek. olaj, 1,5 dl tej, 2 ek. liszt, 1,5 dl tejszín, só, bors
A zöldségkeveréket párold meg, csepegtesd le.
Egy kis tejben olvaszd meg a vajat, és a liszttel keverd simára. Óvatosan, kis adagokban add hozzá a tej-tejszín keveréket. A tűzről levéve egyenként dolgozd bele a tojássárgáját, forgasd össze a lecsöpögtetett zöldségkeverékkel, sózd, borsozd.
A tojásfehérjéből verj kemény habot, add a masszához, és öntsd tűzálló tálba.
Előmelegített sütőbe téve kb. 30-35 percig süsd. Forrón tálald!
Meggyes-túrós Hozzávalók 12 szelethez: 80 dkg magozott meggybefőtt, 50 dkg tehéntúró, 25 dkg cukor, 25 dkg puha vaj + a sütőformához, 1 tasak vaníliás cukor, 4 tojás + 2 tojássárgája, 1/2 tasak sütőpor, 40 dkg liszt, 2 ek. zsemlemorzsa a sütőformához. A díszítéshez: tejszínhabspray, mentalevelek
Előkészítés:
A meggyet szűrőbe teszszük és hagyjuk jól lecsepegni, a levét felfogjuk. A túrót villával alaposan áttörjük.
Elkészítés:
A cukrot a vajjal, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval krémesre keverjük. Hozzáadjuk
egymás után az egész tojásokat, majd a két tojássárgáját is. Végül beledolgozzuk a túrót és a sütőporral elkevert, átszitált lisztet.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Nagyobb, mélyebb tepsit kikenünk a vajjal, beszórjuk zsemlemorzsával.
A tésztamaszszát beleterítjük. Meg szórjuk a meggyel, és a befőttlével kicsit meglocsoljuk. A sütőben kb. 50 percig sütjük. Kivesszük, hűlni hagyjuk, csak utána szeleteljük.
Tálalás előtt minden szeletre nyomunk egy tejszínhabrózsát, mellé tűzünk két mentalevelet, így kínáljuk.
Gombás tészta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg csiperkegomba, 4 dkg vaj, 1 mk. kakukkfű, 1 dl tejszín, 5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
A tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
A vajat felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát és hozzáadjuk a felszeletelt csiperkegombát. Sóval, kakukkfűvel ízesítjük, és fedő alatt megpároljuk.
Felöntjük a tejszínnel, majd az egészet összeturmixoljuk.
Beleforgatjuk a spagettit, összeforrósítjuk. Reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk.
Karaj kakaókéregben Hozzávalók: 60 dkg bőrös malackaraj, 5 gerezd fokhagyma, 2 rozmaringág, só, bors, olívaolaj, 2 kanál kakaó; A mártáshoz: 1 sárgarépa, 1 hagyma, 1 krumpli, zeller, petrezselyem, só
A húst a bőrtől és a zsírtól megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd fokhagymagerezdekkel és rozmaringgal kb.10 percig pirítjuk.
A főzőlevet félretesszük és a karajt 100 fokra előmelegített sütőben a bőrös részével lefelé 25 percig sütjük.
A mártáshoz zöldséglevest készítünk: a zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk és kb. 30 percig főzzük fél liter sós vízben. (A zöldségleves helyett forró vízben feloldott leveskockát is használhatunk.)
A karaj főzőlevét leszűrjük, a zsírt, a rozmaringot és a fokhagymát eltávolítjuk. Hozzátesszük a zöldséglevest és addig főzzük, amíg sűrű mártást nem kapunk.
Amikor kész a hús, kivesszük a sütőből, a kakaóport a ropogós bőrre szórjuk, egy kanállal jól benyomkodjuk, hogy kéreg képződjön rajta.
A húst mártással és zöldségkörettel tálaljuk.
Mángoldkrémleves Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 4 dkg rozsliszt, 1 liter szójatej, 30 dkg mángold, őrölt szerecsendió, tengeri só, bors
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk és az olajban üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rozslisztet, majd a szójatejjel felengedve jól összekeverjük.
A mángoldot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis sojut is.
Ugyanezt a levest spenótból is elkészíthetjük, akkor a főzési idő valamivel rövidebb.
Késő nyári zöldségtál Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkini, 40 dkg padlizsán, 30 dkg paradicsom, 20 dkg zöld és piros színű paprika, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyem, 2-3 szál zellerlevél, 5 dkg vaj, 4 dl joghurt, 10 dkg rozspehely, só, bors
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát és a paprikát megfuttatjuk a vajon.
A többi zöldséget meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk.
Tűzálló tálba halmozzuk vegyesen, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, majd ráterítjük a párolt hagymát és paprikát.
Rászórjuk a rozspelyhet.
Az áttört fokhagymát összekeverjük a joghurttal és az ételre simítjuk.
Letakarva a sütőben kb. 50 percig sütjük.
Meggyes-mézes sütemény Hozzávalók: 5 ek. méz, 20 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 5 tojás, 10 dkg dió, 5 dkg étcsokoládé, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. szalalkáli, 30 dkg magozott meggybefőtt, 15 dkg meggydzsem, 1 ek. rum
Elkészítése:
A lecsurgatott és apróra vágott meggyet összekeverjük a liszttel.
4 evőkanál mézet, a tojásokat, a szalalkálit, a citromhéjat, a reszelt csokoládét és a porcukrot habosra keverjük 3 evőkanál langyos vízzel, majd összedolgozzuk a meggyes liszttel.
A masszát 20 x 30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és körülbelül 170 fokon 40-50 percig, tűpróbáig sütjük.
A meggydzsemet összekeverjük a mézzel és a darált dióval, azután rákenjük a kihűlt süteményre.
Félhold alakba vagy kockákra vágva kínáljuk.
|