Mentás öntet Hozzávalók: 4 dl olívaolaj, 1,5 dl balzsamecet, só, bors, mustár, 5 ml méz, egy marék aprított fodormentalevél
Tegyük az olajat és az ecetet salátástálba, és alaposan keverjük ki.
Adjuk hozzá a többi összetevőt és dolgozzuk össze, majd öntsük almás vagy zöldsalátára.
Mogyoróvajas brownies Hozzávalók: Egy tábla (100 g) étcsokoládé, bögre (kb. 150 g) vaj, 350 g cukor, 3 tojás, 1 kiskanál vanília esszencia, 150 g liszt. A mogyorókrémhez: 1 bögre sós mogyoróvaj (Peanut Butter), ½ csésze (100 g) porcukor, 1 kiskanál vanília. Csokimázhoz: 1 tábla (100 g) étcsokoládé, 1 kiskanál porcukor, ¼ csésze vaj. Mérőeszköz: 2,5 dl-es bögre
Mikróban olvaszd fel a csokoládét és a vajat. Robotgép segítségével keverd hozzá a cukrot, majd a tojásokat, a vanília esszenciát, és a lisztet.
Tedd egy kisebb kivajazott, lisztezett tepsibe (22 x 22 cm-es) előmelegített sütőben süsd 25 percig. A teteje ropogós lesz, a belseje viszont kellemesen krémes.
A mogyoróvajat keverd össze a porcukorral, a vanília aromával és kend a kihűlt süteményre.
Gőz fölött olvaszd fel a vajat és a csokoládét. Keverj hozzá egy kevés porcukrot és öntsd a mogyorókrémre.
Sonkás-fokhagymás-gombás tészta Hozzávalók 4 személyre: 15-20 dkg maradék füstölt sonka, 20-25 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1/2 doboz tejföl, 1/2 kg spagetti, 1 fej fokhagyma, sajt, bazsalikom, bors, olaj
A sonkát kis kockákra, a gombát szeletkékre összevágjuk, és kevés olajon picit megpirítjuk.
Közben megpucoljuk az egész fej fokhagymát, és szépen átnyomjuk nyomón, bele az egészet a tűzről félrehúzott sonka-gombába.
Ezzel is kicsit átpirítjuk, csak annyira, hogy a fokhagymának kibontakozzék az illata. Majd az egészet félrehúzzuk, ráöntjük a tejszínt és a tejfölt. Ezután az egészet összefőzzük, ekkor már látni a sűrű krémes állagát. Ha hígnak találjuk, reszelhetünk bele sajtot.
Összevágunk egy kis csokor bazsalikomot (szárított is jó, ha nincs friss), azt is belekeverjük, és az egészet borsozzuk.
Közben kifőzzük a spagettitésztát, leszűrjük, majd összekavarjuk a kész szósszal.
Kivajazott tepsiben, reszelt sajttal a tetején 190 fokon átsütjük, míg a teteje meg nem pirul.
Ízletes rakottast kapunk így, mely paradicsomsalátával tálalva könnyű egytálételként is szolgálhat.
Sertésszelet vadász módra Hozzávalók 4 személyre: 4 vastag szelet sertéskaraj (kb. 30 dkg-osak), 7-8 dkg liszt, 8 ek. olaj, 10 dkg ketchup, 5 dkg mustár, kb. 70 dkg vöröshagyma, 50 dkg apró csiperkegomba, 25 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg főzőtejszín, 3-4 ág petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítése:
A hússzeleteket megforgatjuk a lisztben, majd 6 evőkanál felhevített olajon mindkét oldalukat 2 percig erőteljesen pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és kivesszük.
A ketchupot összekeverjük a mustárral, és a felével megkenjük a karajok egyik felét.
A vöröshagymát felkarikázzuk. A gombát nagyságuktól függően félbevágjuk vagy egészben hagyjuk. A szalonnát apróra kockázzuk.
A serpenyőben felhevített maradék olajon ropogósra sütjük a szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, megsütjük, majd beleszórjuk a gombát, és barnára pirítjuk. Borssal és sóval ízesítjük.
A massza felét tepsibe halmozzuk, és a megkent felükkel lefelé ráfektetjük a húsokat. A tetejüket megkenjük a maradék ketchupos-mustáros keverékkel, majd ráhalmozzuk a megmaradt hagymát, és meglocsoljuk a főzőtejszínnel. A tepsit lefedjük alufóliával, és előmelegített sütőbe toljuk. 170 fokon 1 órán át pároljuk, majd eltávolítjuk az alufóliát, és további kb. fél óra alatt készre sütjük.
A petrezselyemzöldet csíkokra metéljük és rászórjuk a hússzeletekre. Kenyér vagy párolt rizs illik hozzá.
Laskagombaleves Hozzávalók: 50 dkg laskagomba, 1 vöröshagyma, fél szál póréhagyma, só, bors, 1 liter húsleves, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 evőkanál vaj
Elkészítés:
A hagymákat felkarikázzuk, vajon megpirítjuk, hozzátesszük a reszelt sárga- és fehérrépát, majd a laskagombát (6-7 fej kivételével, amit megpirítva a tálalásnál fogunk használni), fűszerezzük, felengedjük húslevessel, kiforraljuk.
Tejszínes habarással sűrítjük. Merülőmixerrel egyneműsítjük. Átszűrjük, kiforraljuk.
A tetejére helyezzük a pirított gombát és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Citronett Hozzávalók: 1 citrom, 1 teáskanál mustár, 12 evőkanál repceolaj, só, bors, cukor
A citromot forró vízzel lemossuk, a héját vékonyan lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
A citrom levét és héját, a mustárt és az olajat csavaros üvegbe töltjük, 6 evőkanál vízzel higítjuk, lezárjuk, és addig rázzuk, míg az összetevők el nem keverednek.
A citronettet sóval, borssal és cukorral ízesítsük.
Zöld salátákhoz és burgonyasalátákhoz tálaljuk.
Hűtőben kb. egy hétig áll el.
Mézes-tejszínes pite Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg méz, 3 tojás, 1 kk. szódabikarbóna; a töltelékhez: 1 l tejszín, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió; a tetejére: csokoládémáz
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a cukorral, majd összegyúrjuk a mézzel és a tojással. 2-3 órára a hűtőbe tesszük, átgyúrjuk, és kikent tepsiben 5 lapot sütünk belőle.
A töltelékhez a tejszínt felverjük a cukorral és belekeverjük a darált diót, majd a kihűlt lapokat megkenjük.
A tetejét bevonjuk a csokoládémázzal, és másnap szeleteljük.
Paprika carbonara Hozzávalók 4 személyre: 6 dkg pármai jellegű száraz sonka, 20 dkg spagetti, 1 fej vöröshagyma, 1 darab piros kaliforniai paprika, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ajvár (fűszeres paprikakrém), 2 tojás, só, bors, parmezán, fél darab zöldségleveskocka
Elkészítése:
Tegyük felforrósított olívaolajba a felcsíkozott kaliforniai paprikát és a finomra összevágott vöröshagymát, és közepes lángon, állandóan kevergetve süssük 2-3 percig. Jöhet hozzá a vékony csíkokra felmetélt sonka is.
Egy kis edényben keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, az ajvárral, morzsoljuk bele a leveskockát, majd öntsünk hozzá egy deciliter vizet. Keverjük össze, és öntsük a megsütött paprikára. Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot, és állandóan kevergetve főzzük össze.
Adjuk hozzá a sós vízben kifőzött spagettit, majd az egészet pár percig forraljuk.
Tetejére frissen reszelt parmezán, összevágott petrezselyem zöldje vagy metélőhagyma kerüljön tálaláskor.
,
Mátrai borzas pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 4 ek. finomliszt, a sütéshez bőven olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa.
Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.
Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.
,
Lecsóleves Hozzávalók: 4 evőkanál házi (vagy konzerv) eltett lecsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál finomliszt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 púpozott evőkanál rizs, 1 evőkanál vegeta, 1 gerez fokhagyma, ízlés szerint kevés só
Elkészítés:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm, a visszamaradt zsíron a lisztet világossárgára pirítom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverem, és azonnal felöntöm két deci hideg vízzel. A rántást simára keverem (legjobb, ha kis habverővel dolgozunk), majd beleöntök 7-8 deci vizet. Felforralom, közben beleszórom a vegetát, a sót, a megmosott rizst, a megtisztított és zúzott fokhagymát.
Ezután belekeverem a lecsó leszűrt paradicsomos levét. Ötpercnyi forralás után beleteszem a csíkokra vágott paprikát, és a félretett szalonnapörcöt. Egy perces forralás után tálalom.
|