Narancsos, mascarponés sütőtöktekercs
Hozzávalók 6-8 személyre: a tésztához: 17 dkg sütőtökpüré, 10 dkg liszt, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 4 ek. darált mák, 1 mk. szódabikarbóna, 20 dkg barnacukor, 3 egész tojás; a krémhez: 50 dkg mascarpone krémsajt, 2 darab narancs, 5 ek. cukor, fél dl víz
Elkészítése:
Az átszitált lisztet, a fűszerkeveréket, a darált mákot és a szódabikarbónát egy keverőtálban összekeverjük, majd félrerakjuk. A szitálás nagyon fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
Az egész tojásokat a barnacukorral habosra keverjük. Ez kézzel kb. 15 perc, géppel 5 perc. Fordítsunk figyelmet a kihabosításra, mert a tésztánk ettől lesz könnyű és könnyen feltekerhető.
A sütőtököt félbevágjuk, magját kikaparjuk, és 180 °C-on 50 percig sütjük. Ezután a sütőtök héját eltávolítjuk, belsejét villával összetörjük, majd kihűtve a kihabosított cukros tojáshoz adjuk.
A lisztes-mákos keveréket rászórjuk a sütőtökös-tojásos alapra és egy keverőlapát segítségével, nagy keverőmozdulatokkal eldolgozzuk benne. Nem kell félni, ha átszitáltuk a lisztet, nem lesz csomós.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az összekevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd simítókanál segítségével egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk. Az előmelegített sütőben légkeveréses funkción, a sütő alsó rácsszintjén 12 percig sütjük, ennyi idő alatt a piskótatészta megszilárdul, de nem szárad ki és könnyen feltekerhető lesz.
A krémhez az alaposan megmosott narancsokat zöldséghámozóval meghámozzuk. A narancs héját vékony pengéjű, éles késsel csíkokra vágjuk. A kristálycukrot, a vizet, a narancsok levét és a narancshéjakat addig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog. A megpuhult narancscsíkok 2/3 részét hozzákeverjük a krémsajthoz, 1/3-át pedig félretesszük a díszítéshez.
A kihűlt, kisült tésztalapot megkenjük a narancsos krém 2/3-ával, majd a maradékot félretesszük a díszítéshez. A megkent tésztát feltekerjük úgy, hogy a zsírpapírt kézzel lehúzzuk az aljáról. Ügyeljünk arra, hogy a tekerés viszonylag szoros legyen. A tekercset hosszú tálra vagy tálcára tesszük, és a megmaradt narancsos krémmel a tetejét és az oldalát is bekenjük. A tetejét a megmaradt kandírozott naranccsal vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetjük. 10 perc hűtés után szeleteljük.
A darált mákot felhasználás előtt mindig kóstoljuk meg, mert az avasodástól keserű lehet. Ha esetleg pont ilyen van csak otthon, akkor helyettesíthetjük a mákot darált dióval is.
A barnacukrot viszont ne helyettesítsük kristálycukorral, mert ennek a desszertnek az az igazán nagy előnye, hogy nem túl édes.
A sütőtökpürét a hosszúkás alakú kanadai sütőtökből készítsük, mert abból a legfinomabb.
Sütés előtt érdemes 1-1 evőkanál kristálycukorral is megszórni a tök fölső részét. Így a megsült töknek lesz egy kellemes karamellás íze is.
(Lázár Chef)
|