Birsalmasajt
Hozzávalók: birsalma (vagy birskörte), cukor, citrom, porcukor, olaj
Elkészítése:
A birsalmát nemcsak megmossuk, de alaposan meg is törölgetjük, hogy a szőrös részeket ledörgöljük róla. A gyümölcsöt cikkekre vágjuk, a magházát kivájjuk, és a birsalmát amúgy héjasan annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Jó puhára főzzük, áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 75 deka cukrot és egy citrom levét öntjük. Állandóan kevergetve 20-30 percig forraljuk, a végén tányérra csöppentve próbáljuk ki, hogy elég sűrű-e. Hajszálvékonyan kiolajozott őzgerinc formába vagy több kicsi formába töltjük, és egy napig állni hagyjuk.
Másnap porcukorral meghintett deszkára borítjuk, és tüllel vagy vékony batisztruhával letakarva szikkadni hagyjuk.
Ha gazdagabban akarjuk adni, a már megfőtt birsalmapépbe durvára vágott diót vagy mandulát is keverhetünk.
Ha a birsalmát főzés előtt megkénezzük, majd többször váltott ecetes vízben átmossuk, a kocsonyánk világosabb lesz. Birskörtéból is kitűnő.
|