Fokhagymás dagadó
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg sertésdagadó, tojás, fokhagyma, vöröshagyma, Piros Arany, borókabogyó, babérlevél, olaj
Elkészítése:
Egy 75 dekás sovány sertésdagadó darabot veszünk hozzá, és amennyire lehet, a zsiradékot lefejtjük róla. (Ebből kisütve kiváló töpörtyű készülhet.) A húsdarabot először Piros Arannyal megkenjük (ez sózza is), majd egy nyers tojással kenjük be, és nagyon apróra vágott vagy tört fokhagymát szórunk rá jó bőven. A húst összegöngyöljük, és átkötjük, nehogy szétnyíljon. Tűzálló tálra vagy zománcos tepsire fektetve, két evőkanál olajjal leforrázzuk, és a tetejét is Piros Arany krémmel kenjük meg.
Egy fej vöröshagymát meg 4-5 gerezd fokhagymát rakunk mellé, egy kevés vizet öntünk alá, és két szem borókabogyóval meg egy babérlevéllel ízesítjük a levét. A tálat fedővel vagy alufóliával letakarva a forró sütőbe toljuk, és a húst puhára pároljuk. Ajánlatos párolás közben a húst a levében meg-megforgatni, hogy az íze jól átjárja. Végül a fedőt levesszük róla, és a pecsenyét szépen megpirítjuk.
Deszkán legalább tíz percig pihentetjük, csak utána szeleteljük fel. A levéből a darabos fűszereket kidobjuk és turmixolva, melegen, külön tálkában kínálhatjuk hozzá. Hagymás burgonyasalátával tálaljuk.
|