LEVESEK : Újházi tyúkhúsleves (Gáspár Bea, Vacsoracsata) |
Újházi tyúkhúsleves (Gáspár Bea, Vacsoracsata)
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 egész tyúk, 100 g kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 10-15 szem bors, 2 gerezd fokhagyma, só, 400 g vegyes leveszöldség, 100 g gomba, 100 g karfiol/spárga, 100 g zöldborsó (mélyhűtött), 50 g cérnametélt, néhány szál petrezselyemzöld
Elkészítési mód:
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük.
Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át főzzük.
A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábasban, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet.
A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.
|