Brownie gyümölcsszósszal (Gáspár Bea, Vacsoracsata)
Hozzávalók: A tésztához: 115 g puha teavaj, 200 g porcukor, 1 rúd vanília belseje, 2 db tojássárgája, 2 db tojásfehérje, 30 g keserű kakaópor, 60 g liszt, 2 g só, 1 g sütőpor
Elkészítési mód:
Melegítsük elő a sütőt 170 C-ra és készítsünk elő egy kiolajozott, kilisztezett tepsit. Szedjük ki a vaníliarúd belsejét, majd habosítsuk ki a vajat, és a porcukrot a vaníliarúd belsejével. Folyamatos habosítás mellett egyenként adjuk hozzá a tojás sárgákat. Közben egy másik edényben a lisztet alaposan keverjük össze a sütőporral, a sóval, és a kakaóporral. Ha a vaj felvette a tojás sárgákat, keverjük bele a lisztes keveréket. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a vajas masszába.
FIGYELEM! Először egy kevés habbal lazítsuk fel a masszát, majd óvatosan keverjük bele a többi tojáshabot is. A kész masszát tegyük a formába, és 170 °C-on kb. 40 perc alatt süssük készre. Figyeljünk, nehogy megégjen a massza! Ha a brownie kisült, hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint vágjuk fel.
Gyümölcsszósz
Használhatunk gyümölcslekvárt, de ha úgy tartja kedvünk, készítsük el magunk a gyümölcsszószt a következő alapján.
Hozzávalók: 1/2l kg magozott és szeletelt tetszőleges gyümölcs vegyesen (friss, fagyasztott, vagy befőtt), 20 dkg cukor, fél liter víz, pici só, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, kevés citromhéj
Elkészítési mód:
A gyümölcsöt a cukorral, meg a citromhéjjal a vízben puhára főzzük (kb. negyed óra). A tejfölben elkeverünk egy púpozott kanál lisztet és behabarjuk vele a mártást. Ha kell, még után ízesítjük cukorral, vagy sóval.
|