Tejszínes parajfőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg mélyhűtött vagy 2,5 kg friss paraj, 5 dkg só, 12 dkg zsír, 0,5 dkg fokhagyma, 0,5 dkg őrölt bors, 4 dl tej, 0,5 dkg szódabikarbóna, 1,5 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2 l csontlé
Elkészítése:
Parajpürét készítünk. A friss parajt kiválogatjuk. A szárát letépjük. Többször váltott bő vízben alaposan megmossuk, majd lecsurgatjuk. Egy nagy lábasban a paraj mennyiségéhez viszonyítva sok vizet forralunk, és megsózzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a parajt. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön, időnként megkevergetve puhára főzzük. A szódabikarbónát azért adjuk a vízhez, hogy a paraj megtartsa zöld színét. Leszűrjük, leöblítjük, és még melegen, szitán vagy gép segítségével pépessé törjük.
A fokhagymát sóval péppé zúzzuk. Világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük forró tejjel és csontlével. Habverővel simára keverjük. Mindig annyi csontlevet adunk hozzá, hogy középsűrű mártást kapjunk. Hozzáadjuk az áttört parajt vagy a mélyhűtött parajrürét. Gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor annyi forró csontlével engedjük fel, hogy középsűrűségű legyen. Végül hozzáadjuk a tejszínt. Ízét javíthatjuk, ha tálalás előtt egy kevés vajat keverünk el benne, montírozzuk.
|