LEVESEK : Sütőtökös szilvaleves és túrógombócok (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata) |
Sütőtökös szilvaleves és túrógombócok (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata)
Hozzávalók 5 személyre: 50 dkg szilva, 50 dkg sütőtök, 2 db fahéj rúd, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 db vaníliarúd, 1 csipetnyi só, 2 dl tejszín, fél citrom leve, 15 dkg cukor, 3 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
Magozzuk ki a szilvákat, majd vágjuk kis darabokra. Tegyük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a meghámozott és felaprított sütőtököt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy duplán ellepje, és tegyük fel főni. Ízesítsük cukorral, sóval és citromlével, fűszerezzük egész fahéjdarabokkal, szegfűszeggel és hosszában kétfelé vágott vaníliarúddal. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel. Öntsük hozzá a tejszínt, forraljunk rajta még egyet, majd szedjük ki a levesből a fahéj és vanília darabokat. Kézi mixerrel pürésítsük, utána finom lyukú szitán passzírozzuk át.
Tálaljuk üvegtálakba vagy leveses csészékbe. Hidegben melegen, melegben hidegen tálaljuk. Izgalmasabb ízű lehet a levesünk, ha csipetnyi őrölt gyömbért és szerecsendiót főzünk bele.
Túrógombócok
Hozzávalók: 50 dkg kecsketúró, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál búzadara, 1 evőkanál liszt, 1 csipetnyi só
Finom lyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra, majd tálaljuk a szilvaleveshez.
|