Sütőtökös pite (Erdélyi Mónika, Vacsoracsata)
Hozzávalók a tésztához: 150 g margarin, 200 g liszt, 5-6 evőkanál hideg víz, egy csipet só.
A töltelék hozzávalói: 1 db sütőtök (kisebb méretű), 4 dl tejszín kemény habbá verve, 50 g barnacukor, 100 g kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 2 db tojássárgája, 1 csipet só
Elkészítése:
Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, majd kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.
Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon a sütőben süssük meg, majd várjuk meg, míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, a tojások sárgáját és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk fel.
Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal kikent és liszttel meghintett kerek peremes tortaformát béleljünk ki vele. Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük először 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és további 45-50 percig süssük. Mielőtt kivennénk érdemes fogvájóval próbát végezni, szúrjuk bele a töltelékbe, és ha már nem ragad rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét vágjuk cikkekre és felvert tejszínhabbal tálaljuk.
|