Töltött pizza
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 2 tasak (7 g-os) szárított élesztő, 16 ek. olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz (425 ml) hámozott, darabolt paradicsom, 3 tk. pizza fűszerkeverék, 50 dkg csiperke, 25 dkg mozzarella, 20 dkg főtt sonka, 1 paradicsom, 1 ág rozmaring, 3 ág oregánó, só, bors, kevés margarin
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük az élesztővel és 1 teáskanál sóval, majd beledolgozunk 10 evőkanál olajat és 3 deci langyos vizet. Összegyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Közben az egyik vöröshagymát és a fokhagymát apróra felkockázzuk, 1 evőkanál olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a darabolt paradicsomot. Sóval, borssal és 1 teáskanál fűszerkeverékkel ízesítve 10 percig főzzük.
A másik felaprított vöröshagymát és a felszeletelt gombát megpirítjuk 3 evőkanál forró olajon. Sóval, borssal és a maradék fűszerkeverékkel ízesítjük.
A mozzarellából 5-6 szeletet levágunk, a többit felkockázzuk. A sonkát csíkokra metéljük.
A tésztát átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, és az egyiket kb. 38 x 30 cm-es ovális lappá nyújtjuk. A margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsibe fektetjük, és úgy kenjük meg a paradicsomszósszal, hogy a szélein 1-2 cm szabadon maradjon. A sonkát és a mozzarellakockákat a gombához vegyítjük, és elosztjuk a paradicsomrétegen. A tésztaszéleket megkenjük vízzel.
A maradék tésztát ugyanakkorára nyújtjuk, a töltelékre fektetve a széleknél jól összenyomjuk, és 10 percig kelesztjük. A tetején elosztjuk a felszeletelt paradicsomot, a durvára aprított zöldfűszereket és a mozzarellaszeleteket, végül meglocsoljuk a maradék olajjal. Előmelegített sütőbe téve 200 fokon kb. 35 percig sütjük.
|