Párolt sertésszelet zöldséggel
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéscomb, 1/2 ek. sós páclé, 1/2 ek. só, bors, 2 babérlevél, kevés kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 12-12 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma és hagyma, 1 dl fehérbor, a szóráshoz: snidling (metélőhagyma)
Elkészítése:
A húst enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát megborsozzuk, egy serpenyőbe tesszük, rászórjuk az összevágott fokhagymát, hozzáadjuk a sós páclevet, a sót, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst és 2 órán át, szobahőmérsékleten pácoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára aprítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
A húst és a fűszereket kivesszük a pácléből, papírtörülközőn leitatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Kiszedjük a serpenyőből és melegen tartjuk
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a zöldségeket, beletesszük a húst meg a fűszereket, felöntjük a borral, majd kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges öntünk alá még egy kis vizet. Snidlinggel meghintve tálaljuk.
Köretként zsemlegombócot adunk hozzá.
|