Madártej (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1,5 liter tej, 6 tojás, 15 dkg cukor, liszt, 1 db vaníliarúd, 1 csipetnyi só
A tojásfehérjékből - 5 dkg cukorral – verj kemény habot, a tej felét forrald fel, majd a habból egy evőkanállal szaggass bele nagy galuskákat. Lassú tűzön főzd, s ha félig már megszilárdult, óvatosan fordítsd át. Amikor kész, szedd ki, és tedd félre.
Ezután öntsd hozzá a tejhez a másik felét is, tegyél bele egy 2-3 darabra tört vaníliarudat, egy csipetnyi sót, majd forrald fel.
A tojások sárgáját dolgozd el a maradék cukorral és egy teáskanálnyi liszttel. Néhány kanálnyi tej hozzáadásával hígítsd fel ezt a keveréket, majd lassan csurgasd a tejbe. Kevergetve főzd, míg kissé be nem sűrűsödik. Akkor húzd félre (szedd ki belőle a vaníliát), hagyd kihűlni, majd tedd a tetejére a galuskákat, s a tálalásig jól hűtsd be.
|