Kakaókrémes fonott kalács
Hozzávalók a tésztához: 70 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 4-5 dl tej, 6 dkg cukor, diónyi zsír vagy margarin; a krémhez: 25 dkg margarin, 3 tasak vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 3 púpos ek. kakaópor, 3 tojásfehérje
Elkészítése:
A krémhez habosra keverjük a margarint a cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, végül könnyedén belekeverjük a tojásfehérjékből vert habot.
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Amikor megkelt, 6 cipóra osztjuk. Minden cipót külön-külön fél centi vékonyra nyújtunk, megkenjük a krémmel (a tészta szélén egy-egy centi maradjon tisztán, hogy ne folyjon ki a krém) és feltekerjük, majd 3-3-at összefonunk, mint a copfot. Egy mélyebb, kizsírozott tepsibe tesszük a két fonottast, és kb. 30 percnyi kelés után sütőben szép pirosra sütjük.
|