Kávékrémmel töltött torta
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 10 dkg cukor, 3 ek. víz, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 7 dkg étkezési keményítő, 2 csapott tk. sütőpor, 5 dkg margarin; a töltelékhez: 25 dkg joghurt, 1 ek. instant kávépor, 1 ek. kakaópor, 1 dl tojáslikőr, 5 dkg cukor, 10 lap zselatin, 2 + 4 dl tejszín; a marcipánnyuszihoz: 5 dkg marcipánmassza, 2 dkg porcukor, 1 tk. lekvár; továbbá: 10 dkg málnalekvár, 5 dkg felaprított pisztácia
Elkészítése:
A tojást a cukorral, a vízzel és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a keményítővel, majd a krémbe forgatjuk. Végül óvatosan belekeverjük a margarint. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tortalapot rácsra borítva hűlni hagyjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.
A töltelékhez a joghurtot simára keverjük a kávéporral, a kakaóval, a tojáslikőrrel és a cukorral. A megpuhított, kinyomkodott és feloldott zselatint vékony sugárban a krémbe csorgatjuk. Amint a krém dermedni kezd, beleforgatjuk a 2 deci tejszínből vert kemény habot.
A felforrósított málnalekvárt átszűrjük, majd rákenjük mindkét tortalapra. Az egyik lapot kapcsos tortaformába tesszük, és rásimítjuk a krém felét. Rátesszük a másik lapot és megkenjük a maradék krémmel. Éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.
Másnap leszedjük róla a tortakarikát, az oldalát megkenjük a 4 deci tejszínből vert habbal, és megszórjuk pisztáciával.
A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, majd két nyulat formázunk belőle. A lekvárral szemet, orrot rajzolunk rájuk. A nyuszikat a tortára ültetjük, cukortojással és cukorvirággal díszítjük.
|