FÁNK : Túróval töltött fánk |
Túróval töltött fánk
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 3 cl rum, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál cukor, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 3-4 dl tej, pici só. A töltelékhez: 20 dkg túró, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 2 evőkanál gríz, 1 zacskó mazsola, a sütéshez olaj
Elkészítése:
Egy deci langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd lágy kalácstésztát dagasztunk a hozzávalókból. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd a fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva másfél órát kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón áttörjük, s összekeverjük a tojással, a grízzel, a cukorral és a mazsolával. (Ez utóbbi elhagyható, ha valaki nem szereti.)
A megkelt fánkokat megfordítjuk, mindegyikre tölteléket teszünk , félbehajtjuk, és megsütjük.
A tetejét gazdagon meghintjük porcukorral.
|