Töltött görögdinnye
Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb gögördinnye, 0,5 dl édes vörösbor, 0,5 dl rum, 1 ek. citromlé, 1 ek. porcukor
Elkészítése:
1 kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk és egészen szárazra töröljük. A közepén keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges kikotorjuk, majd a dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk.
Többféle gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő stb. megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk.
0,5 dl édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd alufóliával vagy folpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük.
Néhány óra múlva óvatosan felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos, mély tálakba osztjuk.
Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot kevéske rumaromával helyettesíthetjük. Még a legízetlenebb dinnye is jól felhasználható ezen a módon.
|