Rizibizi velencei módra
Hozzávalók: 1 kg hüvelyes zöldborsó, 20 dkg rizs, 1 csokor újhagyma szárával együtt, 2 szelet császárszalonna, 2 dkg vaj, 2 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 1 ek. frissen vágott petrezselyem, 2 x 5 dkg reszelt parmezán
Elkészítése:
A zöldborsót kifejtjük, majd a hüvelyeket megmossuk és fél liter vízbe tesszük. Felforraljuk, és legalább 20 percig főzzük.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a vajat és az olívaolajat, és addig sütjük, amíg a szalonna ropogós pörccé nem válik.
Ekkor beletesszük a felkarikázott újhagymát, pár percig kevergetve pirítjuk, majd belezúdítjuk a megmosott rizst, és megszórjuk a petrezselyem felével. További 3 percig pirítjuk, végül felöntjük a zöldborsóhüvely leszűrt főzőlevével. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a zöldborsót, és befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg a leve nagy része el nem fő, illetve amíg a rizs meg nem puhul. Ekkor beleforgatjuk a sajtot és a maradék petrezselymet.
Tálaláskor ki-ki a maga adagját megszórhatja sajttal.
|