KECSEGE : Töltött süllő vagy kecsege fehérbormártással |
Töltött süllő vagy kecsege fehérbormártással
Hozzávalók 4 személyre: 60 vagy 80 dkg kecsege vagy süllõ, 10 dkg gomba, 1-2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 deci tejföl, egy kis zöldpetrezselyem, pici törött bors, só, 1 egész tojás, 1 dl fehérbor, 1 deci víz és 5 deka vaj. A mártáshoz: 1 dl bor, 1 dl tejföl, egy kis mustár, pici só, 2 egész tojás és egy kávéskanálnyi cukor
Elkészítése:
A megtisztított kecsegét vagy süllõt nem a hasán vágjuk fel, hanem a hátán. A süllõnek kivesszük a gerinccsontját úgy, hogy a farkából legalább három-négy centiméternyi megmaradjon. A kecsegét pedig a hasüreg felett nyissuk ki, a gerincét ezen a nyíláson át kell eltávolítani.
Enyhén megsózzuk és megtöltjük a következõkkel: 10 deka pirított gombát 1-2 deka vajjal, 2 deka liszttel és 1 deci tejjel összekeverünk és tejmártást készítünk. Ebbe egy kis finomra vágott zöldpetrezselymet, pici törött borsot, sót és egy egész tojást keverjünk belé és felülrõl megtöltjük vele a hal hasüregét. Aztán két helyen összekötjük spárgával s kivajazott tûzálló tálra vagy sütõlapra helyezzük, alája öntünk 1 deci bort, 1 deci vizet, 5 deka vajat és a forró sütõben addig pároljuk, amíg a levét el nem fõtte.
Akkor 1 deci tejföllel leöntjük a halat és szép pirosra, ropogósra sütjük.
Tálaljuk vajas-petrezselymes burgonyával és mártással. Mártása: 1 deci bort, 1 deci tejfölt, egy kis mustárt, pici sót, 2 egész tojást, 1 kávéskanálnyi cukrot hidegen összekeverünk egy habüstben, gõzre tesszük és állandó keveréssel felfõzzük sûrû mártásnak. Forrón tálaljuk.
|