Töltött tök
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárgatök, 2 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott ek. zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt bors
Elkészítése:
A tököt vékonyan meghámozom és hosszában félbevágom. Magos belét kanállal kikaparom, és a tök belső részét megsózom.
A töltelékhez a tojásokat felverem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, és a finom lyukú darálón ledarált füstölt szalonnát. A masszát a két fél tök üregébe belekenem, és a töltött tököket tepsire fektetem.
A tejfölt megsózom és rálocsolom a tetejére, majd lefedve tolom be az előmelegített, forró sütőbe. 20-25 percig párolom, végül a fedőt levéve kissé megpirítom a tetejét.
A két fél tököt keresztben félbevágom, és egy-egy adagot tányérra csúsztatok.
|