Chili con carne (Szandi - Hal a tortán)
Hozzávalók /5-6 személyre/: 30 dkg vörös bab, 1,2 kiló marhahús /lehetőleg oldallapocka/, 4 paradicsom, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 piros- és egy zöld húsú kaliforniai paprika, két evőkanál földimogyoró olaj, 2 evőkanál sűrített paradicsom, só, bors, 1 kávéskanál római kömény, 30 gramm porcukor, 1 jalapeno paprika /apróra vágva/, 1 kk. őrölt chili, 3 levél friss koriander /finomra vágva/, 2 kk. tabasco szósz
Elkészítés:
Áztassuk be a vörös babot 24 órára hideg vízbe, majd csepegtessük le. Tegyük fazékba, öntsük le annyi vízzel, amennyi éppen elfedi, és forraljuk fel. Főzzük egy percig, majd csepegtessük le. Ismételjük meg ezt a műveletet, majd tegyük félre a babot.
Készítsük elő a zöldségeket: a paradicsomot mártsuk forró vízbe, húzzuk le a héjukat, magozzuk ki, és vágjuk 4 felé. Szeleteljük fel a fokhagymát és a vöröshagymát. Csumázzuk, és magozzuk ki a zöld- és piros paprikát, és vágjuk fel kis kockákra. A húsból távolítsuk el az inakat, és vágjuk kockákra. Sózzuk, borsozzuk.
Forrósítsuk fel az olajat egy vaslábosban, és tíz perc alatt pirítsuk aranysárgára benne a húst, és szedjük ki egy tálra. Ugyanebben a lábasban folyamatos keverés mellett pirítsuk 10 percig a hagymát, a fokhagymát és a paprikát, majd adjuk hozzá a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot, a húst, a húslevest és az előfőzött babot. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köményt, a porcukrot és a jalapeno paprikát és a chilit. Forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük kb. 2,5 órát. Ha kész, tálalhatjuk.
A tetejét szórjuk meg a korianderrel, és tabasco szószt kínáljunk mellé
|