Zöldborsós krumplikosárka
Hozzávalók: 2-2 db 8 és 10 cm átmérőjű kerek, nyeles, fém szűrőkanál, 5 dkg gépsonka, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes hagyma, 50 dkg krumpli, 20 dkg zöldborsó, 4 dkg margarin, 2 liter olaj
Elkészítés:
A sonkát felkockázzuk, a répát megtisztítjuk, megmossuk, vékony hasábokra, majd 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a hagymát finomra vágjuk.
A krumplit meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn, egyenesen hideg vízzel félig telt tálba reszeljük, 2-3-szor cseréljük rajta a vizet.
A répát, borsót enyhén sós vízben puhára pároljuk.
Margarinon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát és a zöldborsós répát, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, melegen tartjuk.
Felforrósítjuk az olajat. A burgonyacsíkokból 1-1 maréknyit alaposan kinyomkodunk, az alsó nagyobbik szűrőbe simítjuk, rányomjuk a kisebbik szűrőt, az olajba merítjük, és ropogósra sütjük (kb. 6-8 perc). A szűrőket szétnyitjuk, óvatosan papírszalvétára tesszük.
Ha elkészültek a kosárkák, elosszuk bennük a sonkás zöldborsót.
|