Mézes mandulás golyó
Hozzávalók (kb. 80 db-hoz): 25 dkg méz, 25 dkg hámozott mandula, 25 dkg hámozott mogyoró, 10 dkg aszalt sárgabarack, 20 dkg cukor, 25 dkg étcsokoládé, 3 tojásfehérje, 1 csipet só, 1 narancs reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj; a szóráshoz: porcukor; minyonpapír
Elkészítése:
A mézet egy szelíden forrdogáló vízbe állított lábasba sűrűsödésig (kb. 1 óra) főzzük.
A mandulát, a mogyorót és az aszalt sárgabarackot durvára vágjuk.
A cukrot 5 evőkanál vízzel sűrű sziruppá főzzük, beletördeljük a csokoládét és felolvasztjuk.
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, kíméletesen a mézbe keverjük, hozzáadjuk a csokoládés szirupot, a vágott finomságokat, végül a reszelt narancs- és fahéjat. Összeforrósítjuk, majd a masszát hagyjuk langyosra hűlni.
Kávéskanálnyi adagokat szaggatunk belőle és egy éjszakán át hagyjuk szikkadni.
Másnap porcukorba hempergetjük, és minyonpapír tálkákra tesszük.
Jól záródó műanyag- vagy bádogdobozban, hűvös, száraz helyen tároljuk. Sokáig eláll.
|