Leveles táska
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 16 dkg margarin, 2 dl tejföl, a töltelékhez: lekvár; a citrommázhoz: 10 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, citromlé
Elkészítése:
A lisztet, a margarint, a tejfölt meg egy csipet sót a nyújtódeszkán gyorsan, késsel összedolgozzuk, és egy napig hideg helyen állni hagyjuk.
Másnap késfok vastagságúra nyújtjuk, téglalapokat vágunk ki belőle, és mindegyik közepére egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk. Ráhajtjuk a két szélét, majd lazán összegöngyölve, kis táskákat formázunk belőle. (Tölthetjük lekvár helyett tejben főtt, cukorral, citromhéjjal ízesített dióval; tojással, cukorral, vajjal kikevert tehéntúróval vagy akár sűrűre párolt, édes almapürével is.) Sütőlemezre egymás mellé fektetjük és aranysárgára sütjük.
Ha kihűlt, megöntözzük citrommázzal, amelyhez a porcukrot a tojásfehérjével meg a citromlével 15 percig keverjük, sőt - ha gazdagabban akarjuk adni - még meghinthetjük pirított mandulával vagy dióval is. A tészta tetején a citrommáz megkeményedik, és különlegesen jó ízt ad a süteménynek.
|