ELŐÉTEL : Sonkába göngyölt füge (Sarka Kata - Hal a tortán) |
Sonkába göngyölt füge (Sarka Kata - Hal a tortán)
Hozzávalók: 15 dkg gorgonzola sajt, 5 nagyobb szem füge, 15 szelet pármai sonka, 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, darált bors
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a rukkola leveleket jéghideg vízben, majd tegyük egy szűrőedénybe, és csepegtessük le jól. Tegyük egy műanyag dobozba, és legalább fél órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy friss és ropogós legyen.
Tálalás előtt tegyük egy salátástálba, csorgassuk meg olívaolajjal és balzsamecettel,
daráljunk rá borsot, és óvatosan keverjük össze.
Vágjuk be a tetejénél a fügét, majd a közepébe tegyünk pár darab apróra tört sajtot.
Tálaláskor tegyünk egy nagy maréknyi beízesített rukkola salátát egy nagytányér közepére, tetejére illesszük a fügét, majd az egészet tekerjük körbe pármai sonkával. A tetejére darálhatunk még borsot, és csorgathatunk rá olívaolajat. Kínáljunk hozzá friss focaccia kenyeret.
Az előételt elkészíthetjük melegen is: tegyük a betekert fügét sütőlemezre, majd forró sütőben 160 fokon süssük 10 percig. Forrón tálaljuk a salátával.
|